2022年6月30日木曜日

Barry Callebaut legt productie in Wieze stil na ontdekking van salmonella - De Standaard

Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft de productie in de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze stilgelegd na de ontdekking van salmonella in een productielot. Alle chocoladeproducten die er na 25 juni zijn geproduceerd, werden geblokkeerd.

Barry Callebaut ontdekte maandag een salmonellapositief productielot, vervaardigd in Wieze. ‘De robuuste voedselveiligheidsprogramma’s leidden ertoe dat lecithine snel kon worden geïdentificeerd als besmettingsbron’, luidt het in een persbericht van het bedrijf.

De producent bracht het federaal voedselveiligheidsagentschap (FAVV) op de hoogte van het incident en legde als voorzorgsmaatregel alle chocoladeproductielijnen in Wieze stil. Alle producten die gemaakt werden sinds de test werden geblokkeerd.

Op dit moment zijn er volgens woordvoerder Korneel Warlop geen aanwijzingen dat de chocolade bij de consument is geraakt. ‘De overgrote meerderheid van de producten zit nog bij ons. De rest zit in de warenhuizen van onze klanten’, klinkt het. Vanuit Wieze wordt chocolade naar de verwerkers gestuurd, dus niet rechtstreeks naar de consument. Later donderdag zou daar mogelijk bevestiging van komen.

Barry Callebaut zal de tijd nemen om de zeer nauwgezette hoofdoorzaakanalyse voort te zetten en zal het FAVV op de hoogte houden tijdens dat proces. ‘Wanneer dat succesvol is afgerond, zullen de productielijnen worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat het productieproces wordt hervat.’ Hoelang de productie stil zal liggen, kan het bedrijf niet zeggen. Ook het FAVV zal eerst groen licht moeten geven voor de heropstart.

In april werd een groot aantal salmonellabestemmingen in Europa gelinkt aan de Ferrero-fabriek in Aarlen. Alle Kinder-chocoladeproducten die er waren geproduceerd, werden teruggeroepen. De fabriek mocht de productie van het FAVV halfweg juni opnieuw opstarten.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjA2MzBfOTE5NDI3NTbSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿