2022年6月16日木曜日

Staking Brussels Airlines: piloten en cabinepersoneel leggen volgende week donderdag, vrijdag en zaterdag het werk neer - VRT NWS

De vakbonden van de piloten en het cabinepersoneel van Brussels Airlines hebben een stakingsaanzegging ingediend voor 23, 24 en 25 juni. Ze doen dat omdat de werkdruk op dit momenteel veel te hoog is. De directie heeft de vakbonden deze middag nog uitgenodigd voor een gesprek, maar die vakbonden geven nu al aan dat er een mirakel uit de bus zal moeten komen om de staking te voorkomen.

De sociale onrust bij de luchtvaartmaatschappij is al een tijdje aan de gang en alles draait rond de hoge werkdruk. In december vorig jaar hebben de piloten en het cabinepersoneel daarvoor al eens 24 uur het werk neergelegd. Volgens de verschillende vakbonden is er sindsdien nauwelijks iets veranderd.

Vorige week heeft de directie van Brussels Airlines laten weten dat ze deze zomer bijna 150 vluchten schrappen, net om die werkdruk aan te pakken. De directie probeerde daarmee de angel uit de wonde te halen, maar dat is schijnbaar mislukt.

Veel hinder

De piloten hadden vorige week al aangekondigd dat ze wilden staken, maar de vakbonden van het cabinepersoneel - de stewards en stewardessen - hadden die beslissing gisteren nog met 24 uur uitgesteld, nadat de directie een nieuw voorstel op tafel had gelegd.

Dat voorstel, dat volgens de vakbonden een premie inhield, kon hen niet overtuigen: "Het vliegend personeel heeft nooit geld gevraagd om hun problemen op te lossen, maar heeft structurele ingrepen gevraagd die de toekomst van het bedrijf en zijn werknemers veiligstellen", klinkt het.

En daarom zullen de piloten en het cabinepersoneel nu samen staken, volgende week donderdag, vrijdag en zaterdag. Hoewel het om een stakingsaanzegging gaat en directie en vakbonden vanmiddag nog samenzitten, geven die vakbonden nu al aan dat de staking er komt, tenzij er een mirakel uit de bus valt.

Het belooft een tumultueus begin van de zomer te worden, want ook het bewakingspersoneel van de luchthaven in Zaventem staakt volgende maandag. Zij doen mee aan de nationale actiedag van de vakbonden. Wie volgende week vanuit Zaventem vliegt, kan dus veel hinder verwachten.

Wat als je voor volgende week een vlucht geboekt had bij Brussels Airlines?

"We hadden dit ook een dag op voorhand kunnen aankondigen, maar dat vinden we niet correct ten opzichte van de reizigers en daarom kondigen we de staking een week op voorhand aan", zegt Paul Buekenhout, secretaris van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV Puls). "De passagiers zijn nu ruim op voorhand ingelicht en het bedrijf kan hen nu een andere vlucht aanbieden of hun tickets terugbetalen."

De vakbonden beseffen dat hierdoor wellicht heel wat vakantieplannen sneuvelen, maar ze vragen ook begrip bij de reizigers.

Ook het Belgisch personeel van luchtvaartmaatschappij Ryanair dreigt met stakingen. "Een beslissing daarover valt morgen", klinkt het bij de christelijke vakbond. De directie van Ryanair heeft de Belgische vakbonden namelijk beloofd tegen dan een nieuw voorstel voor te leggen in het kader van de gesprekken over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). 

Mocht het tot een staking komen, dan zal die volgens vakbondsman Didier Lebbe (CNE) drie dagen duren en plaatsvinden tijdens een weekend eind juni of begin juli. Vakbonden bij Ryanair in Spanje hebben het cabinepersoneel opgeroepen om te staken op 24, 25, 26 en 30 juni en 1 en 2 juli. In Portugal is het Ryanair-personeel opgeroepen om te staken op 24, 25 en 26 juni.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiUmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNi8xNi9zdGFraW5nLWNhYmluZXBlcnNvbmVlbC1icnVzc2Vscy1haXJsaW5lcy_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿