2022年6月16日木曜日

Belgische Makro- en Metrowinkels worden verkocht, staat hen hetzelfde lot als Blokker te wachten? - VRT NWS

Vastgoedhandelaar Bronze Properties en herstructureerder GA Europe kopen de Belgische Makro- en Metrowinkels. Volgens de directie blijft het personeel voorlopig aan de slag onder de bestaande voorwaarden. Retailexpert Jorg Snoeck vreest dat de ketens hetzelfde lot te wachten staat als Blokker: "De nieuwe eigenaar heeft toen zelfs geld gekregen om de winkels over te nemen, maar heeft die centen in zijn zak gestoken en het bedrijf laten doodbloeden."

Metro AG, het Duitse moederbedrijf van Makro, verkoopt de Belgische Makro- en Metrowinkels aan Bronze Properties en GA Europe. Dat heeft de directie meegedeeld tijdens een bijzondere ondernemingsraad. 

De winkels van Makro en Metro blijven voorlopig open en de 2.000 werknemers van Metro België blijven er ook aan de slag onder de bestaande voorwaarden. De komende weken en maanden zullen de nieuwe eigenaars een nieuw toekomstplan voorstellen en uitwerken.

"Geen goed nieuws"

Johan Van Loon, van christelijke vakbond ACV Puls, vreest dat dit geen goed nieuws is voor de werknemers. "Als je het profiel van de kopers bekijkt van de nieuwe eigenaar (Bronze Properties) en zijn partner (GA Europe), dan stemt ons dit nieuws eerder negatief."

GA Europe staat er in de retailsector om bekend om grote herstructureringen door te voeren. "Dat bedrijf staat erom bekend om 'de grote schoonmaak' te maken", aldus Jan Meeuwens, vakbondssecretaris bij de socialistische bediendebond BBTK.

"Nu valt af te wachten welke verdere stappen ze zullen nemen", vervolgt de vakbondsman. "We zijn heel erg op onze hoede. Zo'n deals leiden heel vaak, of zelfs altijd, tot zware herstructureringen."

De eerste Makrowinkels in België openden in 1970 de deuren. Het zijn groothandelzaken gericht op bedrijven, winkels en zelfstandigen, maar iedereen die een kaart heeft kan er binnen. Je vindt er werkelijk alles en in grote hoeveelheden. Mensen komen dan ook van ver om er eens te gaan shoppen. Boodschappen doen in de Makro was een daguitstap: kinderen mochten niet binnen, maar er was wel een kinderopvang voorzien. 

De jaren 70 en 80 waren de hoogdagen voor Makro, maar door de opkomst van gespecialiseerde zaken, goedkopere winkels en online shopping verliest het concept haar waarde. Gezinnen zijn ook kleiner dan vroeger, dus ook het kopen in grote hoeveelheden neemt af. Vandaag lijkt er geen plaats meer in Vlaanderen voor de ooit zo populaire Makrowinkels.

Blokkerscenario

Ook retailexpert Jorg Snoeck heeft geen goed oog in de overname. Vooral het feit dat GA Europe, dat onder meer instond voor de sluiting van de Belgische Blokkervestigingen, bij de deal betrokken is, baart hem zorgen. Hij vreest dat Makro en Metro hetzelfde lot te wachten staat als Blokker.

Maar wat gebeurde daar ook alweer? Daarvoor spoelen we even terug naar feburari 2020: de verlieslatende Blokkerwinkels worden verkocht aan Dutch Retail Group van de Nederlandse zakenman Dirk Bron. Hij doopt ze om tot uitverkoop-winkels, onder de naam Mega World. Overschot van stock (zoals kleding, speelgoed en huisraad) van fabrikanten of andere winkels worden er tegen dumpingprijzen verkocht.

De vakbonden stellen zich meteen vragen bij de slaagkansen van deze formule, ze vragen een businessplan maar krijgen er geen. Nog geen jaar later blijken de bezorgdheden van de vakbonden terecht. De schuldenberg van Mega World is op korte tijd opgelopen tot 40 miljoen euro en het bedrijf wordt failliet verklaard. 650 mensen verliezen definitief hun job.

Symbolische euro?

Voor welke som de ketens verkocht zijn is niet duidelijk, maar het zou Snoeck niet verbazen dat de nieuwe eigenaars zelfs geld gekregen hebben om de vestigingen over te nemen: "Als je een bedrijf hebt dat 300 miljoen euro waard is, maar je maakt elk jaar 100 miljoen euro verlies, kan het als eigenaar net interessant zijn om het volledige pakket van de hand te doen door de koper 100 miljoen euro toe te steken." 

Volgens Snoeck gebeurde destijds hetzelfde bij Blokker. "De nieuwe eigenaar heeft toen geld gekregen om de hele boel over te nemen, maar heeft die centen in zijn zak gestoken en het bedrijf laten doodbloeden."

Een ander scenario dat volgens Snoeck tot de mogelijkheden behoort is dat de terreinen zullen dienen voor nieuwe vastgoedprojecten: "De koper is een vastgoedhandelaar en het gaat hier over mooie terreinen die makkelijk herverkaveld kunnen worden."

Geen verrassing

Makro zit al een tijdje in slechte papieren, onder meer door de opkomst van gespecialiseerde groothandelszaken en online shopping. Sinds begin dit jaar gaan er geruchten rond dat Metro, het Duitse moederbedrijf van Makro, de Belgische vestigingen zou willen verkopen. Nu is het dus zover.

Eind januari legden de werknemers van de Makro-vestiging in Eke nog het werk neer omdat ze klaagden over een te hoge werkdruk. “Werknemers die vertrekken bij Makro worden niet vervangen", zei Leen Van Lierde van de liberale vakbond ACLVB toen. "Als ze toch worden vervangen, dan is dat door tijdelijke interimkrachten, maar niet door vaste mensen." 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiLmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNi8xNS9tYWtyby_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿