2022年6月28日火曜日

Overheid bouwt alternatief voor Itsme: "Heel goed systeem, maar het blijft een app van een privébedrijf" - Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De federale overheid werkt aan eigen alternatief voor Itsme, de app waarmee je kunt inloggen op banktoepassingen en overheidswebsites. Dat schrijft onder meer Het Nieuwsblad en wordt ons bevestigd door staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR). Die vindt vooral dat de Belgische overheid voor zulke cruciale technologie niet afhankelijk mag zijn van één privébedrijf. 

Waarschijnlijk ben jij ook een van de ruim 6,5 miljoen Belgen die weleens gebruik maken van de Itsme-app, om in te loggen bij overheidswebsites of op je mobiele bankapp. Hoe je het ook draait of keert: Itsme als identificatietool is vandaag een denderend succes. De app wordt ontwikkeld door Belgian Mobile ID, een bedrijf dat 5 jaar geleden opgericht werd door 4 grootbanken (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC) en 3 telecomoperatoren (Proximus, Telenet, Orange) in ons land.

Maar de laatste weken doken hier en daar geruchten op over onvrede bij de overheid over de monopoliepositie en kostprijs van het systeem. Onder meer Frank Robben, de topman van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid en het ICT-zwaargewicht bij de overheid, liet zich daar kritisch over uit.

Die geruchten wuift staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) weg, maar toch is er volgens hem een probleem. "Itsme is heel gebruiksvriendelijk en wordt daarom ook vaak gebruikt, maar het blijft een app van een privémaatschappij", klinkt het. Vooral de bezorgdheid over een buitenlandse overname of over een plotse uitval zonder bruikbaar alternatief doet de staatssecretaris nu het geweer van schouder veranderen. Het "goede huisvaderprincipe", wordt dat op zijn kabinet genoemd. 

Digtale portefeuille

Het verklaart waarom de federale overheidsdienst Beleid en Ondersteuning (BOSA) intussen de hand aan de ploeg heeft geslagen en een eigen identificatiesysteem aan het uitwerken is. "Ons doel is om tot een systeem te komen dat voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen."

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (PFIM) legde vorig jaar nog 14,5 miljoen euro op tafel voor een aandeel van 20 procent

Itsme zal dus niet verdwijnen, maar de overheid zal ernaast ook een eigen identificatiesysteem aanbieden. Het zou er volgend jaar moeten zijn en het zal deel uitmaken van de nieuwe digitale portefeuille. Die moet voor elke burger de nodige overheidsattesten, de communicatie met de overheid en de "MyData"-toepassing bundelen, waarmee je kunt zien welke dienst toegang heeft tot welke data.

Aandeel van 20 procent

Hier en daar wordt gesproken over een kostprijs van 50 miljoen euro, "maar dat klopt niet, dat is het hele jaarlijkse budget van de FOD, waarmee ze verschillende toepassingen ontwikkelen", aldus het kabinet-Michel.

Opmerkelijk detail wel: de overheid is zelf een grote aandeelhouder in Itsme. De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) legde vorig jaar nog 14,5 miljoen euro op tafel voor een aandeel van 20 procent. Of dat dan niet botst met deze nieuwe aankondiging over de ontwikkeling van een eigen systeem? "Er is altijd zoiets als voortschrijdend inzicht", luidt de reactie.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNi8yOC9vdmVyaGVpZC1ib3V3dC1hbHRlcm5hdGllZi12b29yLWl0c21lLWhlZWwtZ29lZC1zeXN0ZWVtLW1hYXIv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿