De federale regering en het energiebedrijf Engie hebben een "princiepsakkoord" bereikt in de gesprekken over de verlenging van de 2 jongste kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3, zo laat premier Alexander De Croo (Open VLD) weten. De deal is een eerste, maar wel belangrijke stap richting een definitief akkoord. Nu liggen de principes vast waarbinnen de komende maanden verder, specifieker, zal worden onderhandeld.
De federale regering heeft dus een princiepsakkoord bereikt met Engie over de verlenging van Doel 4 en Tihange 3. "Dit akkoord is een eerste cruciale stap en een belangrijk teken van vertrouwen tussen beide partijen", zo meldt premier Alexander De Croo (Open VLD) op Twitter. "Bedoeling is een finaal akkoord tegen eind dit jaar zodat ons land in woelige geopolitieke tijden verzekerd is van voldoende elektriciteit."
Het "princiepsakkoord" waarvan sprake legt het kader of de krijtlijnen vast waarover de komende maanden zal worden onderhandeld. Binnen dat kader is het het doel om de reactoren van Doel 4 en Tihange 3, die normaal in 2025 dicht zouden gaan, tegen november 2026 weer van start te laten gaan en dat voor 10 jaar. Dat alles natuurlijk enkel na goedkeuring door het FANC, de nucleaire waakhond van ons land.
Nucleair afval
De Belgische staat wordt geen uitbater van de kerncentrales. Wel zouden de regering en Engie Electrabel in de toekomst de winsten en de risico's samen delen, via een nieuw op te richten vennootschap. De kosten voor de ontmanteling van centrales en het nucleair afval zouden voor rekening van Engie zijn. Een studie moet die kosten "finaal" vastleggen, waarna er wel nog wordt onderhandeld over een plafond waarboven Engie nooit zal moeten gaan.
In een persbericht bevestigt uitbater Engie het nieuws alvast. Het bedrijf stelt wel nog eens duidelijk dat het een "niet-bindende intentieverklaring" heeft ondertekend met de Belgische staat "om de haalbaarheid en de voorwaarden van een verlenging van de twee meest recente kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3, te evalueren".
Er gaan nu werkgroepen van experts aan de slag. Tegen het einde van het jaar zou er een finaal akkoord moeten zijn. De Europese Commissie zal daar dan nog haar zeg over moeten doen.
Om 9.30 uur geven premier De Croo en federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) meer toelichting op een persconferentie. Die kan je live volgen in onze app en op onze website.
0 件のコメント:
コメントを投稿