2022年7月23日土曜日

Ryanair annuleert komend weekend meer dan 80 vluchten vanuit en naar ons land - VRT NWS

Meer dan tienduizend reizigers zullen komend weekend niet vanuit of naar ons land kunnen vliegen met Ryanair. Zaterdag en zondag legt bijna de helft van de Belgische piloten van Ryanair opnieuw het werk neer. Vanop Brussels Airport worden verspreid over zaterdag en zondag in totaal 20 vluchten geschrapt. In Charleroi gaat het om 62 vluchten. 

De problemen bij Ryanair slepen al lang aan en de onvrede blijft groot omdat de directie niet ingaat op de vragen van het personeel. Eind juni was er daarom ook al een staking van de piloten en het cabinepersoneel van de lowcostmaatschappij.

Volgens de medewerkers respecteert de luchtvaartmaatschappij in zijn voorstellen de Belgische arbeidswetgeving niet. De vakbonden klagen ook aan dat Ryanair in België geen personeelsdienst heeft die op de hoogte is van de lokale sociale wetgeving.

"Wij voeren opnieuw actie als gevolg van de minachtende en arrogante houding van het bedrijf sinds de actie van juni", klonk het vorige week bij Didier Lebbe van de christelijke vakbond CNE. 

Zaventem en Charleroi

Op Brussels Airport wordt een derde van alle Ryanairvluchten dit weekend geschrapt."Voor zover wij nu weten, worden zowel zaterdag als zondag 5 vertrekkende en 5 toekomende vluchten geannuleerd. Dat brengt het totaal dit weekend op twintig", klinkt het daar. Het gaat om vluchten met een Belgische bemanning. De andere vluchten vertrekken met een bemanning uit landen waar niet gestaakt wordt. 

Vanop de luchthaven van Charleroi worden dit weekend 62 van de 200 vluchten geannuleerd.   

Ryanair zelf spreekt over een "minimale" storing en zegt dat 90 procent van alle Ryanairvluchten van en naar Brussels Airport en Charleroi dit weekend volgens de dienstregeling uitgevoerd wordt. 

Recht op schadevergoeding

De gedupeerde reizigers hebben eigenlijk recht op schadevergoeding, maar die ook effectief krijgen, blijkt niet evident. Volgens consumentenorganisatie Test Aankoop moeten de getroffen reizigers van Ryanair de keuze krijgen om hun tickets terug te betalen of om te boeken. Bovendien hebben ze volgens Test Aankoop ook recht op een extra vergoeding.

"Omdat Ryanair pas zo laat -minder dan twee weken op voorhand- de beslissing bekend heeft gemaakt, heb je recht op een extra compenstatie. Die loopt van 250 tot zelfs 600 euro per passagier, afhankelijk van de afstand van je vlucht", vertelt Laura Clays van Test Aankoop. "Die compensatie kan wel nog gehalveerd worden als Ryanair erin slaagt om je op een andere vlucht te zetten waarvan het aankomstuur niet te veel afwijkt van je oorspronkelijke aankomstuur."

Op de website van Ryanair kan je alle passagiersrechten nalezen en vind je ook een formulier om een compensatie aan te vragen. Als je alle details hebt en die invult, kan je in theorie je claim indienen, maar dat lukt volgens Test Aankoop moeilijk. "Dan kan je bellen, mailen, chatten, maar ook dat duurt erg lang", aldus Clays. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNy8yMS9yeWFuYWlyL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿