2022年7月16日土曜日

Winterplan moet energietekorten opvangen, specialist Luc Pauwels: "Vooral ongerustheid over elektriciteit" - VRT NWS

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil de kernreactor Tihange 2 langer openhouden dan gepland. Dat is een van de maatregelen in het winterplan van de federale regering, waarmee die de energiebevoorrading volgende winter wil veiligstellen. "Makkelijker gezegd dan gedaan", weet energiespecialist Luc Pauwels. "Ze zou niet op volle capaciteit kunnen draaien, en als ze stilvalt, zou het ons net extra elektriciteit kosten."

In haar winterplan stelt de federale regering voor om kernreactor Tihange 2 langer open te houden, als dat mogelijk is. De nucleaire veiligheidsautoriteit FANC zal bekijken of het langer ophouden van Tihange 2 kan op het vlak van nucleaire veiligheid. Detail: elektriciteitsproducent Engie herhaalt dat Tihange 2 verlengen onhaalbaar is. Gisteren zei Engie al iets gelijkaardigs na de oproep van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) om Tihange 2 en Doel 3 langer open te houden. 

Bijspringen

Het winterplan is bedoeld om eventuele gas- en elektriciteitstekorten komende winter op te vangen. In eigen land is het risico daarop vrij klein, maar Duitsland riskeert gastekort omdat het zo afhankelijk is van aanvoer uit Rusland en Frankrijk kan elektriciteitsproblemen krijgen omdat veel kerncentrales er momenteel noodgedwongen stilliggen. 

Ons land is veel minder afhankelijk van Russisch gas en importeert vooral gas via pijplijnen uit Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk en daarnaast is er ook nog de LNG-terminal in Zeebrugge. Maar omdat ons land geen eiland is en buurlanden wil kunnen bijspringen, neemt de regering maatregelen:

  • Er worden contacten met Noorwegen gelegd om de gasleveringen via een pijplijn verder te verzekeren.
  • De LNG-terminal in Zeebrugge wordt verder uitgebouwd. Langs daar wordt vloeibaar gas per schip aangevoerd, en voor komende winter zijn op twee slots na alle slots volgeboekt.
  • De gasopslag wordt verder aangevuld. Momenteel zitten we 1,5 maand voor op schema en is die voor 70 procent gevuld.
  • De mogelijkheid wordt bekeken om  kernreactor Tihange 2 iets langer open te houden, tot na de winter.
  • Exploitanten van kerncentrales wordt gevraagd om tijdens de winter geen reactoren stil te leggen voor onderhoudswerken.

"Ongerustheid"

Wat gas betreft, ziet energiespecialist Luc Pauwels in het winterplan inderdaad maatregelen uit solidariteit. "Op dat vlak zit België namelijk goed, we krijgen gas aangevoerd uit alle windstreken. Er zijn pijpleidingen naar Groot-Brittannië en naar Noorwegen, en in Zeebrugge komen schepen met gekoeld aardgas van over de hele wereld toe."

Onze elektriciteitsvoorraad is volgens Pauwels een ander paar mouwen. "De maatregelen die we daarvoor treffen, zijn niet zozeer uit solidariteit, maar wel om onze eigen capaciteit op peil te houden. Ik zie namelijk wat ongerustheid of er voldoende elektriciteit zal zijn als we met een strenge winter worden geconfronteerd. Vorig jaar exporteerden we nog, maar toen zat onze economie nog niet op kruissnelheid, nu wel."

Het voorstel om kernreactor Tihange 2 twee maanden langer open te houden, is volgens Pauwels wel makkelijker langer gezegd dan gedaan. "Een kerncentrale stopzetten gebeurt gefaseerd over een hele lange periode. Daarbij wordt de brandstof aan het einde opzettelijk uitgeput. Moet de centrale dan toch langer draaien, dan kan dat niet op vol vermogen." 

Mocht de centrale tijdens de verlenging bovendien stilvallen, dan vergt het flink wat energie om ze weer aan de praat te krijgen. "Dat kan dagen tot weken duren, en je moet extra elektriciteit van de netten halen om de pompen weer te doen werken. Dat is het omgekeerde van wat je wil."

In "Terzake" zegt federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) dat er met zekerheid voldoende voorraad zal zijn. "Of het nu gaat over gas of elektriciteit, in beide gevallen is de bevoorrading gegarandeerd. De maatregelen in het winterplan zijn om een extra veiligheid in te bouwen, en om Frankrijk te kunnen helpen als dat nodig is."

Beluister hier het volledige gesprek met energiespecialist Luc Pauwels in "De wereld vandaag":

Accijnsverlaging verlengd

Tijdens de voorstelling van het winterplan riep premier Alexander De Croo (Open VLD) iedereen op om energie op een rationele manier te verbruiken. "Het gaat niet alleen over wat overheden doen, maar ook over wat je zelf kan doen. De oorlog is door Vladimir Poetin gestart, maar we kunnen dit aan als we schouder aan schouder staan. Elf miljoen kleintjes maken één groot."

Naast het winterplan heeft de regering ook een beslissing genomen om de koopkracht niet al te veel aan te tasten. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) verlengt de accijnsverlaging op benzine en diesel tot eind dit jaar. "Dat betekent een ondersteuning op de tankbeurt van zo'n 10 euro", aldus Van Peteghem.

Volgende week woensdag stelt de Europese Commissie ook een noodplan voor om het dreigende gastekort in de winter aan te pakken. 

In een eerste ontwerp daarvan, dat gelekt is in verschillende media, staan enkele opvallende maatregelen. De Commissie stelt onder andere voor om de verwarming in openbare gebouwen en in bedrijven te beperken tot 19 graden Celsius vanaf de herfst. De airco zou dan weer deze zomer niet lager mogen dan 25 graden. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNy8xNS90aWhhbmdlLTIv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿