2022年9月5日月曜日

Europa kent slechtste beursjaar sinds financiële crisis - De Standaard

Europese beurzen gaan fors lager door de opnieuw ontketende gasprijs die de Europese economie voluit treft. De euro stoxx 600 kent zijn slechtste jaar sinds de financiële crisis van 2008.

Industriëlen spreken over onomkeerbare schade aan de Europese industrie, terwijl de Europese ministers van energie pas vrijdag samenkomen. Dat spagaat tussen een bloedende economie en een Europa dat zijn tijd neemt, vergroot de malaise nog. Alle Europese indices staan 1 tot 2 procent in het rood. De Bel20 is samen met de Franse en Nederlandse beurs bij de sterkste dalers.

De beurzen doken al prompt van bij de opening in het rood als gevolg van de opnieuw sterk gestegen gasprijs. In Brussel gingen vooral industriële aandelen en financiële aandelen onderuit. Solvay en Aperam waren bij de grootste verliezers. Hun industriële installaties zijn bijzonder energie-intensief, waardoor hun kosten toenemen. Aperam legde eerder al zijn inoxfabriek in Genk stil.

Elders in Europa staan ook de koersen van andere chemiespelers zoals Basf onder druk. Vooral delen van de petrochemie staan onder druk. Antwerpen heeft het tweede grootste petrochemiecentrum van de wereld.

De dure productiekosten vallen ook samen met een vraaguitval en orderboekjes die onder druk komen. Problematisch voor Europa is dat in andere werelddelen de energieschok veel beperkter is. Het gevaar bestaat dat bepaalde bedrijven gaan delokaliseren.

Hogere rente

Financiële aandelen zakken dan weer uit vrees voor de terugval van de economie. Een recessie heeft tot gevolg dat meer wanbetalingen optreden. Dat zet in Brussel vooral druk op KBC Groep, dat in Centraal-Europa een belangrijke tweede thuismarkt heeft. Groeiaandelen staan evenzeer onder druk. De terugval van D’Ieteren op de beurs valt op. Het grootste deel van de winst bij D’Ieteren komt van Belron, bekend van Carglass.

De energiecrisis overschaduwt de beslissing die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag moet nemen. De verwachting is dat de ECB de rente met 0,50 of zelfs 0,75 basispunten verhoogt. Sommige economen verwachten dat tegen eind dit jaar de Europese depositorente op 1,50 tot 1,80 punten kan staan. Dit terwijl de verwachting is dat de recessie zich vooral in het vierde kwartaal manifesteert en ook 2023 een verloren jaar wordt voor de Europese economie.

In de Bel20, de index van de 20 belangrijkste aandelen, noteert geen enkel aandeel in de plus. De Bel20 noteert sinds de jaarstart al circa 17,5 procent lager. Vooral voor beleggers die maar heel laat de beurs herontdekten na jarenlang nauwelijks rente op hun spaargeld te ontvangen, is het pijnlijk ontwaken.

De euro stoxx 600, de index van 600 belangrijkste bedrijven, noteert sinds het jaarbegin tot 16 procent in het rood. Dat is de grootste daling sinds 2008, toen de financiële crisis het banksysteem onderuit haalde.

Niet alleen Europese aandelen verliezen terrein, ook de euro blijft onder druk met een koers van 0,99 dollar. Het is voor het eerst in twee decennia dat de euro zo zwak noteert tegenover de dollar. Een zwakke euro is in theorie goed voor de export, maar vandaag maakt het vooral de invoer duurder, en dus zet het nog meer druk op het inflatieprobleem.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjA5MDVfOTM1ODIzNTLSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿