OverzichtOverlegcomité Energie
Het Overlegcomité, met alle regeringsleiders en bevoegde ministers in ons land, heeft vandaag maatregelen genomen die de energiefacturen voor gezinnen en bedrijven betaalbaar moeten houden. Dit hebben de regeringen in ons land beslist.
“Laat duidelijk zijn: hier bestaat geen mirakeloplossing voor. Maar alle regeringen zijn duidelijk geweest: we gaan alles uit de kast halen om ons hier door te slaan”, zegt premier Alexander De Croo (Open Vld) op de persconferentie na het Overlegcomité. “In Europa mogen we momenteel maar één prioriteit hebben: alles doen om de prijzen naar beneden te krijgen. Enkel Europa kan het bloeden doen stoppen.”
Een Belgisch prijsplafond voor de energieprijzen, waar De Croo eerder aan dacht als laatste redmiddel, is dan ook niet besproken op het Overlegcomité. Dat zou overigens ook niet efficiënt zijn, zei de premier.
Deze maatregelen schuift het Overlegcomité naar voren:
Sociaal energietarief
• Het sociaal energietarief wordt verlengd tot eind maart. Het gunstig tarief beschermt vandaag ongeveer 2 miljoen kwetsbare Belgen tegen uit de hand lopende energiefacturen.
• Wie nu al geconfronteerd wordt met hoge voorschotfacturen, kan de leverancier vragen om dat voorschot naar beneden aan te passen, maar op het einde volgt hoe dan ook de finale factuur.
Btw op energie
• De verlaagde btw op gas en elektriciteit (van 21 procent naar 6 procent) wordt aangehouden. Om de factuur aan de pomp te verlagen, geldt sinds maart een accijnskorting van 17,5 cent per liter. Beide maatregelen blijven gelden tot na de winter.
• Ook de verlaging van de accijnzen op motorbrandstoffen is verlengd tot eind maart. De compensatie voor wie verwarmt op stookolie wordt eveneens verlengd.
Bedrijven
• De regeringen zullen ook met de bedrijfsfederaties overleggen om te kijken hoe de overheid bedrijven kan ondersteunen, zodat de situatie “opnieuw draagbaar kan worden”. In ruil wordt hen wel gevraagd om minder energie te gaan gebruiken.
Woonkrediet
• Verder zou er een pauzeknop komen voor het uitstel voor de afbetaling van hun hypotheek voor wie financieel in de problemen raakt. Die pauzeknop bestond ook in de coronacrisis.
• Daarnaast zullen de regeringen overleggen met de banken hoe mensen makkelijker leningen kunnen aangaan voor energetische renovaties. Mensen moeten maximaal toegang krijgen om te investeren in hernieuwbare energie en isolatie.
Energiebedrijven
• Er wordt ook gewerkt aan een belasting op de overwinsten van energiebedrijven. Een werkgroep van de federale energieregulator CREG en de federale overheidsdiensten Economie en Financiën moet zich daar nog over buigen.
• De regering gaat de overwinsten afromen voor een solidariteitsfonds, waarmee het de middenklasse in ons land wil helpen.
• Zo wordt voor de nucleaire sector de repartitiebijdrage dit jaar opgetrokken van 750 naar 838 miljoen euro, een bedrag dat dus naar de consumenten moet terugvloeien.
• De regeringen willen die heffing uitbreiden naar andere bedrijven in de sector die momenteel overwinsten boeken. Het zou dan om onder meer de windmolens op zee en gascentrales kunnen gaan. Dat moet nog eens minstens 750 miljoen opleveren.
Overheid
• Qua energiebesparing wil de overheid het voorbeeld geven door door spaarzamer om te gaan met de verwarming, airconditioning en verlichting in openbare gebouwen en ook de verlichting van monumenten tussen 19 en 6 uur uit te schakelen.
• De privésector wordt opgeroepen om in winkels en gebouwen hetzelfde principe toe te passen. Er komen voorlopig geen richtlijnen voor burgers.
• Download hier de app van De Morgen en blijf als eerste op de hoogte bij belangrijk nieuws
• Bart Eeckhout: ‘Waarom het Overlegcomité over de energiecrisis van wezenlijk belang is’
0 件のコメント:
コメントを投稿