2022年9月3日土曜日

Rusland zal Nord Stream, de onderzeese aardgaspijpleiding naar Duitsland, vannacht niet opstarten na onderhoud - VRT NWS

Vannacht zou de aardgaspijpleiding Nord Stream tussen Rusland en Duitsland na onderhoudswerken opnieuw opgestart worden, maar vanavond heeft de Russische energiegroep Gazprom aangekondigd dat dat niet mogelijk is. Gazprom haalt technische redenen aan, maar veel waarnemers denken eerder dat het gaat om een poging om Europa onder druk te zetten.

De pijpleiding is volgens een mededeling van Gazprom beschadigd en kan niet op een veilige manier gebruikt worden. Het zou gaan om een motorolielek in een turbine van de Nord Stream 1. Daardoor is beslist om de geplande heropening van Nord Stream voor vannacht dan toch niet uit te voeren. Er komt dus geen gas door de leiding. Volgens Siemens, de producent van de turbine, is het motorlek geen onoverkomelijk defect om de turbine niet te laten werken.

De gasleiding was al enkele dagen volledig stilgelegd en toen had Gazprom het officieel ook over onderhoudswerken. Daarvoor werkte de leiding overigens ook al op een erg beperkt niveau, meestal rond 20 procent van de capaciteit. 

Het is dus niet zo dat er nu een zware klap wordt uitgedeeld aan Duitsland of Europa, ook omdat de meeste Europese landen er in geslaagd zijn om hun gasreserves grotendeels te vullen met het oog op de komende winter. Die reserves zijn zelfs groter dan eerst was gepland.

Toeval of niet, vandaag heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, voorgesteld om een maximumprijs voor Russisch gas op te leggen. Rusland heeft ermee gedreigd om de gasleveringen volledig stop te zetten als dat zou gebeuren. 

Geen impact op Belgische bevoorrading

Het voorlopig niet heropstarten van de gaspijpleiding Nord Stream 1 heeft geen impact voor de bevoorrading van België. Dat valt te horen bij het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).

Ook bij Fluxys klinkt het dat er geen rechtstreekse impact is. Er wordt al maanden geen aardgas ingevoerd vanuit Duitsland naar ons land.

Nord Stream 1 werd in 2012 in gebruik genomen. Het vervoert aardgas vanuit de Russische haven Vyborg onder de Baltische Zee door naar Greifswald in het noorden van Duitsland. Op die manier zijn de pijpleidingen van beide landen verbonden. 

De voorbije jaren is er een tweede pijpleiding (Nord Stream 2) volgens min of meer hetzelfde traject aangelegd, maar Duitsland weigert die in gebruik te nemen als verzet tegen de Russische invasie in Oekraïne. 

Sinds het begin van de Russische oorlog in Oekraïne op 24 februari is Rusland steeds minder gas gaan leveren aan Europa en werden de leveringen via Nord Stream 1 ook al vaak onderbroken. Dat was het Russische antwoord op de verschillende sancties die Europa Rusland heeft opgelegd na de inval.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOS8wMi9ydXNsYW5kLXphbC1ub3Jkc3RyZWFtLWRlLW9uZGVyemVlc2UtYWFyZGdhc3BpanBsZWlkaW5nLW5hYXItZHUv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿