2022年11月1日火曜日

250.000 Vlamingen kregen betalingsherinnering voor onroerende voorheffing, omdat ze mogelijk niet beseffen dat ze "My eBox" geactiveerd hebben - VRT NWS

250.000 Vlamingen hebben dit jaar een betalingsherinnering voor hun onroerende voorheffing gekregen. Steeds meer Vlamingen krijgen hun aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing via hun eBox, maar in bijna een kwart van de gevallen is er daarbij wel een herinnering nodig. Want veel mensen wéten niet dat ze die eBox geactiveerd hebben. 

Misschien heb jij ook een betalingsherinnering gekregen voor je onroerende voorheffing. Dan ben je verre van de enige, want 250.000 Vlamingen kregen dit jaar zo'n herinnering in de bus. Dat kan te maken hebben met betalingsmoeilijkheden, maar het kan ook zijn dat je - zonder het te beseffen - je "eBox" geactiveerd hebt. 

"My eBox" is je persoonlijke elektronische brievenbus bij de overheid. Je kunt er als burger documenten van de aangesloten overheidsdiensten digitaal beheren. Als je die activeert, ontvang je alle communicatie van de overheidsdiensten enkel digitaal. Het gaat dan bijvoorbeeld over berichten van de FOD Financiën en de Vlaamse belastingdienst. 

Tijdens de coronajaren hebben veel Belgen hun eBox voor het eerst geactiveerd, bijvoorbeeld om hun vaccinatie te regelen of hun coronacertificaat aan te vragen. Maar dat kan dus wel gevolgen hebben, want alle andere berichten komen nu ook toe in die eBox. Je kan wel instellen dat je een mail krijgt als er een nieuw bericht in die eBox verschijnt, maar dat is niet verplicht. Daardoor kunnen gebruikers berichten wel degelijk mislopen. 

In 2021 werd 29,6 procent van de aanslagbiljetten via eBox verzonden. Dit jaar is dat gestegen naar 36,4 procent. Maar niet iedereen gaat meteen in op de eerste betalingsuitnodiging via eBox. Mensen zijn nog niet helemaal vertrouwd met het digitale systeem of vergeten het te controleren. Zo was er in 2021 in 25,1 procent van de gevallen een herinnering nodig. Hoewel er dit jaar meer digitale aanslagbiljetten zijn verstuurd, waren er iets minder (23,7 procent) herinneringen nodig. 

Voor de papieren aanslagbiljetten zijn in verhouding minder vaak herinneringsbrieven nodig. Maar daar is het percentage herinneringen wel gestegen van 6,9 procent naar 8,4 procent. Volgens de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) kan dat mogelijk te maken hebben met "de verminderde financiële ademruimte door de energiecrisis". 

Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) roept dan ook op om regelmatig in die eBox te kijken. "Ongeveer een vierde heeft een herinnering ontvangen, dus we merken dat men dat minder goed gaat opvolgen. Het is in iedereen zijn belang om meer te controleren dat die online betalingen vlot verlopen. Zowel voor de overheid, als de mensen thuis is het belangrijk om dat goed op te volgen. Want niemand krijgt graag een betalingsherinnering."

Om onaangename verrassingen te vermijden, log je best eens in op je e-box om te kijken of er geen documenten meer staan te wachten. Dat kan via de website van "My e-box". Daar kan je ook checken of je een mail krijgt als er een nieuw document is. Je kan je e-box overigens ook raadplegen via andere platformen, denk aan Doccle, Mijn Burgerprofiel, Trusto en de apps van Bpost bank en KBC.

Als je je documenten toch liever op papier ontvangt: dat kan. Daarvoor moet je dat omzetten in CSAM, de toegangspoort tot de overheid. Klik daar op 'Mijn toestemmingen' en kies ervoor om je documenten opnieuw op papier te ontvangen. Het is wel of-of: of papier, of digitaal. Allebei kan niet. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiLmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMC8zMS9lLWJveC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿