2022年11月10日木曜日

Anonieme inkijk in ontslagronde bij Meta: "Wie met de media praat, riskeert stevige ontslagvergoeding te verliezen" - VRT NWS

11.000 ontslagen bij Meta, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, het is een boodschap die kan tellen. Hoe kwam deze ontslagronde tot stand? Onze techexpert Bram Vandeputte had contact met een Belg die voor Meta in de VS werkt en ook ontslagen werd. Via deze anonieme persoon krijgen we een inkijk in hoe het nieuws bekendgemaakt werd.

De grote baas van Meta, Mark Zuckerberg, had gisteren een stevige boodschap voor zijn personeel: 11.000 werknemers zijn ontslagen. En de eersten die moeten vertrekken, hebben al meteen het slechte nieuws gekregen. Maar (ontslagen) werknemers zijn niet happig om te praten met de pers. Daarom blijft de persoon die met Bram Vandeputte sprak, anoniem. "Ze krijgen een stevige ontslagvergoeding: 4 maanden uitbetaald en daarbovenop 2 weken per jaar dienst", legt Vandeputte uit. "Dat is een enorm bedrag, zeker voor de Verenigde Staten. Maar praten met de media kan ervoor zorgen dat je die premie verliest."

“Er was eerst een mailtje naar het personeel," weet Bram Vandeputte via zijn anonieme bron. "Een half uurtje later was er ook een bericht van Zuckerberg naar de rest van de wereld, waarin hij het ontslag toelichtte.”

Bram Vandeputte kon de ontslagmails inlezen. Er waren twee mails die de ronde deden. "De eerste begon met "een boodschap van Meta voor x (de naam van de werknemer die ontslagen werd)". De andere was een mail met goed nieuws: "jouw rol wordt voorlopig niet geraakt door de ontslagronde’."

Zuckerberg zegt in zijn mededeling zich weer te willen focussen op de kernzaken. “Hij heeft het dan over de artificiële intelligentie, waar heel veel technologiebedrijven in geloven. Daarnaast blijft hij er heilig van overtuigd dat de virtuele wereld, de Metaverse, de toekomst van het bedrijf gaat zijn”, zegt Bram Vandeputte. Ook bij de werknemers wordt de Metaverse doorgeduwd. Bepaalde werkmeetings moeten volgens de anonieme bron verplicht plaatsvinden in die virtuele wereld. "Dat zegt ook iets over de koers van het bedrijf”, zegt Vandeputte.

Geen lijn

Als een bedrijf het slecht doet, dan kijkt men meestal ook naar de baas, maar de positie van Zuckerberg wordt niet in twijfel getrokken. “In het verleden is er wel al discussie geweest over zijn positie", zegt Bram Vandeputte. "Dus hij is niet helemaal onbesproken als CEO van Meta, zeker met de miljarden investeringen in de Metaverse.”

In de mededeling neemt Zuckerberg de schuld deels op zich. “Hij zegt dat hij de toekomst verkeerd heeft ingeschat. Hij had gedacht dat de digitale trein nog een versnelling hoger zou schakelen door de coronapandemie en de lockdowns, maar ziet in dat hij toch een paar versnellingen lager moet schakelen."

Vandeputte merkt dat Zuckerberg heel duidelijk communiceert over de toekomst van het bedrijf en de ontslagen. Maar er is wel geen lijn te trekken in de profielen die werden ontslagen. “Ingenieurs die niet voldoende presteerden moesten opstappen, maar ook in rekruteringsteams gaan ze fors snoeien. En dat betekent dat er ook in de toekomst minder snel nieuwe mensen aangeworven zullen worden.”

Saluerende emoji

11.000 ontslagen bij een van de grootste techbedrijven, wil ook zeggen dat er 11.000 mensen met kennis naar de concurrentie kunnen stappen. “Dat zou kunnen”, zegt Bram Vandeputte. “Maar bij dergelijke akkoorden, kan het ook zijn dat sommige ontslagen werknemers niet meteen kunnen overstappen naar een concurrent.”

Onze anonieme bron vertelt wel dat alle interne systemen zijn afgesloten 2 uur na de ontslagmail. Het laatste afscheidsbericht van veel werknemers was een salute emoji op een intern platform, dezelfde emoji die Twitter-werknemers hebben gepost na hun ontslagmail verleden week.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMS8wOS93ZXJrbmVtZXItZ2V0dWlndC1hbm9uaWVtLW92ZXItemlqbi1vbnRzbGFnLWJpai1tZXRhLXN0ZXZpZ2Utb24v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿