Meta, het bedrijf achter sociale media als Facebook, Instagram en Whatsapp, gaat meer dan 11.000 mensen ontslaan. Dat maakt het bekend in een brief op zijn website. Meta kampt al een tijd met dalende advertentie-inkomsten en voelt de hete adem van populaire concurrenten als TikTok.
De geruchten over een grote ontslagronde gingen al even rond. Enkele weken geleden hintte Metabaas Mark Zuckerberg al subtiel op ontslagen bij de bekendmaking van nieuwe kwartaalcijfers. "Sommige teams zullen flink groeien, maar veel andere teams blijven gelijk of zullen krimpen in het komende jaar. Alles bij elkaar genomen verwachten we het jaar 2023 te eindigen met ongeveer dezelfde grootte of zelfs als iets kleinere organisatie dan nu", zei hij.
Begin deze week kwam de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal, doorgaans goed ingelicht, daar nog eens op terug. Werknemers van Meta kregen volgens de krant namelijk te horen dat ze niet-essentiële reizen moesten afzeggen. Dat zou op groot nieuws wijzen.
Dat nieuws kwam er vandaag met de aankondiging dat meer dan 11.000 mensen de bons krijgen. Een bericht dat Mark Zuckerberg aan de werknemers van het bedrijf bezorgde, werd vandaag op de website van de techgigant gezet. Het gaat om de grootste ontslagengolf tot dusver bij Meta. In totaal werken 87.000 mensen voor het bedrijf, ongeveer 13 procent van hen wordt ontslagen.
Alles op de metaverse
Ondanks het succes van platformen zoals Facebook (2,9 miljard gebruikers) en het bijzonder populaire Instragram (1,074 miljard gebruikers), voelt ook moederbedrijf Meta de economische spanning van de huidige inflatie en een naderende recessie.
Niet alleen afhakende adverteerders doen Zuckerberg piekeren, ook de sterke concurrentie van de Chinese app TikTok en veranderingen in het privacybeleid van Apple gaven Meta al stof tot nadenken. Door die wijzigingen konden bedrijven bijvoorbeeld minder gericht adverteren op platformen als Facebook en Instagram.
Bovendien heeft het bedrijf zijn financiële reserves nodig voor de uitbouw van de zogenoemde "metaverse". In dat meta-universum lopen gebruikers met een zelfgemaakte avatar door virtuele ruimtes waarin mensen met elkaar kunnen interageren. Geschat wordt dat het bedrijf jaarlijks miljarden uitgeeft aan dat project. Zo gaat een deel van het budget naar onderzoek en ontwikkeling van nieuwe, hoogtechnologische VR-brillen.
Ontslagengolf in Silicon Valley
Meta zit al een tijdje in de hoek waar de klappen vallen. Toen Zuckerberg, zoals vermeld, enkele weken geleden tegenvallende kwartaalcijfers presenteerde, haakten investeerders massaal af. De onderneming maakt voor alle duidelijkheid nog wel winst en draait een miljardenomzet, maar de groei topt af.
Meta-aandelen kelderden in waarde op de beurzen met meer dan 20 procent. Vooral het gebrek aan concrete kortetermijnvisie en dalende advertentie-inkomsten lijken mogelijke geldschieters parten te spelen. Dat mensen na de coronapandemie weer minder tijd online doorbrengen, is dan nog eens zout in de wonde.
Maar Facebook en co. zijn niet de enigen in Silicon Valley, de Californische streek waar veel technologiebedrijven huizen, die het zwaar hebben. Ook Twitter kampt, zeker na de recente aankondigingen van overnemer Elon Musk, met afhakende adverteerders. Vorige week nog ontsloeg het bedrijf 3.700 van zijn werknemers, al zou het sommigen van hen willen laten terugkeren.
0 件のコメント:
コメントを投稿