2019年6月6日木曜日

ECB lost schotje door rente langer laag te houden - De Standaard

De Europese Centrale Bank (ECB) stuurt signalen uit dat de toenemende economische bewolking haar niet koud laat. De nulrente blijft nog tot halfweg volgend jaar van kracht. En de nieuwe herfinancieringslijn (LTRO) is aantrekkelijk geprijsd

Het meest concrete signaal van de ECB is dat de rente zes maanden langer laag blijft dan tot nu toe officieel gecommuniceerd. Normaal zou de nulrente eind dit jaar aflopen, maar het wordt dus zes maanden langer. 'En in de praktijk wellicht nog langer', zegt econoom Peter Vanden Houte van ING Bank.Concreet blijft de herfinancieringsrente op nul procent. 

De ECB had eerder ook al aangegeven dat er een nieuwe financieringslijn voor de banken aan kwam, een zogenaamde LTRO. De voorwaarden van LTRO III liggen dicht bij die van LTRO II. 'Iets gunstiger dan je initieel kon verwachten', zegt Vanden Houte. 'De ECB geeft een beetje tegengas in verband met de grotere onzekerheid waarmee de economie geconfronteerd wordt. Niets doen was geen optie. De vraag is of het genoeg zal zijn', aldus Vanden Houte.

Draghi gaf ook aan dat de ECB klaar staat om in de toekomst verdere stappen te nemen. Volgens hem kan de bank nog vanalles doen, gaande van renteverlaging tot een heropstart van de QE, het soepel geldbeleid. Als is het de vraag hoe de centrale bank met bepaalde technische beperkingen zou omgaan.

Opvallend is dat de ECB voortaan op zijn bijeenkomsten ook de strafrente die het aanrekent aan banken die overtollige liquiditeiten deponeren, gaat bespreken. De vraag is of bij een eventueel verdere renteverlaging, deze strafrente per saldo nog een gunstig effect heeft op de economie. Die bedraagt 40 basispunten.

Er waren op de persconferentie van de ECB nogal wat vragen over het post-Draghi-tijdperk. Mario Draghi zijn termijn loopt eind oktober af en de Italiaan heeft sinds hij ECB-baas werd in november 2011 een cruciale rol gespeeld. Hij redde in 2012 de euro met zijn 'whatever it takes-aanpak'. Er is bekommernis dat zijn opvolger minder ver wil gaan om de heterogene eurozone bij elkaar te houden. Draghi zei zich echt niet te kunnen inbeelden dat men in de toekomst geen belang zou hechten aan het voortbestaan van de euro.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190606_04447590

0 件のコメント:

コメントを投稿