2019年11月8日金曜日

Oud-directeur Kazerne Dossin pleit voor drastische hervormin... (Mechelen) - Gazet van Antwerpen

Mechelen -

Het ontslag van Christophe Busch bij Kazerne Dossin legt een structureel probleem bloot, zegt voormalig directeur Herman Van Goethem. Splitsen is de enige uitkomst, vindt hij.

Met het onmiddellijke vertrek van zijn algemeen directeur Christophe Busch is de impasse bij Kazerne Dossin in Mechelen compleet. Maar het conflict was voorspelbaar, meent Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, die mee aan de basis lag van de instelling en ze leidde tot Busch hem in 2016 opvolgde. “De kortsluiting zit er ingebakken”, stelt hij.

Drastische hervorming Kazerne Dossin nodig? “Opsplitsen in twee aparte entiteiten”
Christophe Busch nam plots ontslag als directeur. Zijn taken worden onmiddellijk overgenomen. Foto: Jimmy Kets

Blijft er onduidelijkheid bestaan over de officiële reden voor het ontslag, Van Goethem is er niet echt door verrast. Voor hem ligt de bron van het conflict in de dubbele missie van Kazerne Dossin. Het documenteert de Holocaust in België en belicht genocides en massageweld vanuit het perspectief van mensenrechten, waarvoor het een breed educatief programma opzette. Tegelijk is het een memoriaal voor de slachtoffers van de Jodenvervolging. In de Joodse gemeenschap, die nauw betrokken is bij de bestuur van het museum, heerst al langer scepsis over het op de actualiteit en de mensenrechten gerichte luik van die missie. Die taak, die de criminoloog Busch zeer ter harte nam en waarover hij een proefschrift voorbereidt, zou ten koste gaan van de aandacht voor de slachtoffers van de Holocaust.

Alleen een drastische hervorming van Kazerne Dossin kan een duurzame oplossing brengen voor wat Van Goethem ziet als een constructiefout: splits de instelling op in enerzijds een museum en studiecentrum, ook omtrent de mensenrechten, en anderzijds een memoriaal. Technisch of qua infrastructuur is dat volgens Van Goethem perfect mogelijk. Die reorganisatie, die beide entiteiten een eigen leiding en bestuur geeft, ziet hij als de enige mogelijkheid om de dubbele missie van de instelling, die wordt gefinancierd door de Vlaamse Gemeenschap, te blijven garanderen.

Drastische hervorming Kazerne Dossin nodig? “Opsplitsen in twee aparte entiteiten”
Herman Van Goethem pleit voor een drastische hervorming van Kazerne Dossin. Foto: Leo De Bock

Een goed moment

Zondag had Christophe Busch aangekondigd dat hij zijn taak als algemeen directeur voortijdig zou neerleggen, omdat de raad van bestuur zijn “ruimte tot verbinding telkens weer inperkte en uitholde” en dat “op een manier die voor mij niet meer netjes aanvoelde”. Nam hij zich voor om in zijn opzegtermijn aan de slag te blijven en de continuïteit te verzekeren, de raad van bestuur besloot woensdagavond om hem meteen weg te sturen. Adjunct-directeur en historica Veerle Vanden Daelen volgt hem nu op “met volle bevoegdheid”.

“Ik ben redelijk gewonnen voor de analyse van Van Goethem”, zegt André Gantman (N-VA), die lid is van het dagelijks bestuur van Kazerne Dossin. “Het is een goed idee om hierover met hem in dialoog te gaan.” Bestuurslid Marleen Vanderpoorten (Open Vld) wijst erop dat vorig jaar al “een oefening over de toekomst van de Kazerne Dossin is gestart. Een mogelijkheid was om die twee gegevens, mensenrechten en herinnering, meer uit elkaar te halen, niet door ze op te splitsen, maar om ze als twee ideeën naast elkaar te laten leven. Het onverwachte vertrek van Christophe Busch is misschien het goede moment om dat eens te bekijken. We kunnen daar maar beter gebruik van maken. Ik kan me voorstellen dat we hierover in een volgende Raad van Bestuur van gedachten zullen wisselen.”

Veerle Vanden Daelen en meerdere bestuursleden waren gisteren onbereikbaar of niet voor een commentaar beschikbaar. Christophe Busch wenste niet te reageren.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.gva.be/cnt/dmf20191108_04706912/oud-directeur-kazerne-dossin-pleit-voor-drastische-hervorming-opsplitsen-in-twee-aparte-entiteiten

0 件のコメント:

コメントを投稿