Vicepremier David Clarinval (MR) maakt een zelden geziene bocht. Nadat hij deze morgen eerst in interviews het signaal had gegeven dat voor de liberalen nu voor regenboogcoalitie moet worden gegaan, heeft hij dat in een persbericht met 'een verduidelijking' grotendeels ingeslikt.
Deze ochtend was er een opvallende demarche van de MR. Vicepremier David Clarinval (MR) hield in een interview in La Libre Belgique en La Dernière Heure een pleidooi voor een paarsgroene (of regenboog-)coalitie van socialisten, liberalen en groenen, met de christendemocraten van CD&V. Lukt dat niet, dan moesten er maar nieuwe verkiezingen komen.
'Door ervoor te zorgen dat hij geïsoleerd staat, is Bart De Wever de vader van de regenboogcoalitie aan het worden', verklaarde de minister van Begroting en Ambtenarenzaken. 'Het is een jaar geleden dat de regering-Michel gevallen is. Het is tijd om de stier bij de hoorns te vatten.'
Een as PS-N-VA en een Zweedse coalitie (N-VA, MR, CD&V en Open Vld) zijn onmogelijk, stelde Clarinval vast. 'Wat blijft erover? De regenboogcoalitie. Maar een klassieke regenboogcoalitie, met 76 parlementsleden op 150, is te nipt, vinden we bij de MR. Er moet dus een Vlaamse partij bij, die voor evenwicht zorgt tussen Franstaligen en Nederlandstaligen. Als dat de CD&V is, komen we aan aanvaardbare verhoudingen. Het vierde scenario, tot slot, zijn verkiezingen.'
Voor de MR was het volgens dit interview duidelijk: paarsgroen met CD&V of verkiezingen. Clarinval benadrukte overigens ook dat de nota van gewezen informateur Paul Magnette (PS) aangepast moet worden in het voordeel van de liberalen ('evenwichtiger') om tot een echt akkoord te komen.
Tegen de middag verspreidde de vicepremier een persbericht met een heel ander verhaal. Nu wil hij de twee grootste partijen opnieuw samen aan de tafel krijgen.
'In de nasleep van het interview dat vandaag in la Libre Belgique is verschenen, zou ik willen zeggen dat de prioriteit eruit bestaat om het land een regering met volheid van bevoegdheden te geven. In dit kader is de primaire verantwoordelijkheid om de PS en de N-VA rond de tafel met de informateurs te brengen, om te begrijpen wat de twee grootste partijen tot nu toe heeft verhinderd een oplossing te zoeken'.
En alsof de bocht nog niet duidelijk genoeg was: ' Het zou al te gemakkelijk zijn om uitsluitingen uit te drukken, zich terug te trekken onder een communautaire tent en zo het land zonder een regering met volheid van bevoegdheden te laten. Ik wil er eveneens aan herinneren dat er veel mogelijke coalities zijn, ook al zijn er tot nu toe enkele die meer bestudeerd werden dan andere. Men moet voor iedere optie die een oplossing kan bieden open blijven.'
En nog: 'Nieuwe verkiezingen zouden een teken van opgeven zijn en een zeer groot risico vormen dat tot een impasse kan leiden'.
In het verleden waarschuwden een aantal MR-toppers voor de verkiezingsuitslag in Vlaanderen indien zowel N-VA als Vlaams Belang in de oppositie zouden zitten tijdens de volgende regering.
0 件のコメント:
コメントを投稿