Open VLD gaat een wetsvoorstel indienen dat werkzoekenden moet toelaten om te flexi-jobben. Dat zegt Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert. Hij reageert daarmee op een eerder voorstel van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).
De eindejaarsperiode is een drukke periode voor winkels, bakkers en slagers. Elke extra helpende hand is dan welkom. Alleen kampen zelfstandigen vandaag met een personeelstekort, omdat veel studenten aan het blokken zijn, zei zelfstandigenorganisatie NSZ eerder. De flexi-jobs zijn volgens het syndicaat een goed systeem om een tijdelijk personeelstekort op te vangen.
Open VLD is het daar mee eens. ‘Zelfstandigen snakken naar extra werkkrachten, terwijl werkzoekenden op zoek zijn naar extra ervaring tijdens hun zoektocht naar een job. Daarom mijn voorstel: laat werkzoekenden tijdelijk flexi-jobben als opstap naar een volwaardige job. Bijvoorbeeld maximaal 6 maanden op een periode van een jaar, zodat ze niet in dit systeem blijven hangen’, zegt Lachaert.
Hij wijst erop dat niet enkel winkels, maar ook bijvoorbeeld bouwbedrijven vragende partij zijn. ‘Werkzoekenden kunnen bijvoorbeeld in de week een bouwopleiding volgen bij de VDAB, en nadien één dag per week de stiel leren op de werf. Zo hebben ze een grotere kans dat ze doorgroeien naar een vaste job in de bouw, waardoor meer knelpuntvacatures ingevuld worden en er zo ook minder nood is aan gedetacheerden uit het buitenland. Een win-win voor iedereen.’
Flexi-jobs verdubbeld in anderhalf jaar
Steeds meer Vlamingen flexi-jobben, zo bleek in oktober uit nieuwe cijfers van minister voor Sociale Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD).
Sinds december 2015 kunnen personen die elders al vier vijfde werken, in de horeca aan de slag via een flexi-job. Op die onbeperkte bijverdiensten worden geen belastingen geheven en alleen de werkgever betaalt een sociale bijdrage, van 25 procent. Het systeem werd in januari 2018 uitgebreid naar de handel en gepensioneerden. Ook wie via een interimkantoor in een van beide sectoren aan de slag is, kan op het systeem een beroep doen.
Eerder dit jaar was het Rekenhof erg scherp voor het systeem. Volgens een rapport leiden flexi-jobs tot ernstige minderinkomsten voor de sociale zekerheid, waarvan het totale tekort intussen al meer dan drie miljard euro bedraagt.
Het Rekenhof berekende dat 35,3 procent van de flexi-jobs geen bijkomende tewerkstelling (en dus regularisering van zwartwerk) vormt, maar wel een verschuiving van volwaardige jobs.
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAxOTEyMTVfMDQ3NjgxMDDSAQA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿