2019年12月22日日曜日

Voorzitter raad van bestuur VRT wil weer rust aan de top van omroep - De Standaard

Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, vraagt het directiecollege van de VRT om het vertrouwen onder elkaar op korte termijn te herstellen.

Aan de top van de VRT is het tot een zware botsing gekomen tussen ceo Paul Lembrechts en zijn directeur media en productie, Peter Claes. Lembrechts had diens ontslag gevraagd maar de raad van bestuur heeft dat ontslag geweigerd. Claes staat sinds 16 december op non-actief.

Bronnen bij de omroep zeggen dat Claes binnen het directiecomité geïsoleerd staat.

In een persbericht vraagt Van den Brande, de voorzitter van die raad van bestuur, nu aan de directie 'uitsluitend te handelen in het belang van de VRT en dit ten dienste van onze kijkers en luisteraars en van het globale media aanbod in Vlaanderen'. Hij wijst erop dat de raad van bestuur unaniem besloot niet in te gaan op de vraag tot ontslag van Claes, de feitelijke nummer twee aan de Reyerslaan. Van den Brande vraagt 'Claes en het voltallig directiecollege om op korte termijn het vertrouwen onder elkaar te herstellen.'

'Indachtig de belangrijke maatschappelijke opdracht van de VRT, rekent Luc Van den Brande erop dat iedereen zich constructief opstelt om tot de nodige oplossingen te komen', zo besluit het persbericht.

Vakbond verbaasd

Ook de vakbond ACOD reageerde al en vindt dat deze ruzie op geen slechter moment kon  komen.

Op Facebook schrijft de vakbond: 'Met verbazing lezen we in de pers dat er onenigheid zou bestaan binnen het directiecollege over de noodzaak aan een sterke openbare omroep en hoe om te gaan met de besparingen die de Vlaamse regering op de VRT afvuurt. Als personeelsorganisaties merken we op dat het VRT-personeel met de geslaagde actie van 5 december op het Martelaarsplein een stevig mandaat gegeven heeft aan de directie om met de regering te onderhandelen en de geplande besparingen ongedaan te maken. Alle geledingen en merken van de VRT moeten daarbij behouden blijven. We herinneren de tegenstanders van een sterke openbare omroep er aan dat de vakbonden een stakingsaanzegging indienden om onze standpunten kracht bij te zetten.'

De mediaspecialiste van de SP.A, Katia Segers, reageert gelijkaardig. ‘Ik roep de raad van bestuur en de directie van de VRT op om snel weer op één lijn te gaan staan en te vechten voor de VRT.’

Achtergrond

De onenigheid tussen beide topmannen van de VRT gaat vooral over de te volgen strategie. Zo zou er een felle ruzie geweest zijn over het samenstellen van het team dat straks over de nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse regering moet onderhandelen. Lembrechts wordt daarbij door het kamp-Claes in de markt gezet als de man die weigert de dialoog aan te gaan over vernieuwing, zoals een Vlaamse Netflix, en de samenwerking met andere mediagroepen.

Claes wordt dan weer een eigengereid optreden verweten waarbij hij te vaak louter op eigen houtje handelt. Hij zou zich ook positioneren als iemand die de nieuwe besparingen voor de VRT niet al te problematisch vindt, terwijl Lembrechts zich daar wel tegen verzet. Van Claes wordt overigens gezegd dat hij een goede band heeft met Luc Van den Brande.

Of een oproep om het vertrouwen te herstellen enige kans op slagen heeft, wordt overigens aan de top van de VRT betwijfeld. De breuk tussen de twee VRT-toppers heet 'onherstelbaar' te zijn.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAxOTEyMjFfMDQ3Nzc5NzTSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿