De Hasseltse IT-groep Cegeka gooit met de overname van de Brugse netwerkspecialist Citymesh de strijd om de uitrol van het supersnel mobiel internet 5G bij bedrijven wagenwijd open.
De strijd om de uitrol van 5G in het bedrijfsleven is donderdagochtend officieel geopend. Twee outsiders op de telecommarkt, de Hasseltse IT-groep Cegeka onder leiding van Stijn Bijnens en de Brugse netwerkspecialist Citymesh van Mitch De Geest, storten zich in elkaars armen. Cegeka neemt een meerderheidsbelang in Citymesh. Die Brugse netwerkoperator krijgt ook vers geld via een kapitaalverhoging.
Cegeka en Citymesh bezitten beide een cruciaal onderdeel in de strijd om de uitrol van 5G: radiospectrum. Citymesh kreeg in 2015 een langlopende licentie op een deeltje van de 5G-band, nog voor de vaudeville ontstond of en hoe die band geveild zou worden. Deze zomer schakelde Cegeka. Het nam eerst de Waalse netwerkspeler Gridmax over, die ook een deel van het 5G-spectrum bezit, en bemachtigde zelf voorlopige gebruiksrechten op het 5G-spectrum. Langlopende licenties zijn even niet aan de orde omdat de veiling van het spectrum pas in 2022 doorgaat.
Operatoren
De twee underdogs willen met de krachtenbundeling de klassieke operatoren in snelheid nemen. Door de geblokkeerde 5G-veiling bezitten die alleen nog maar voorlopige 5G-gebruiksrechten. Cegeka en Citymesh willen vooral bedrijfsklanten afsnoepen van de klassieke telecomoperatoren. 5G is van enorm belang voor het bedrijfsleven. Het is niet alleen sneller dan zijn voorganger 4G, op de piek tot 20 à 30 keer, het is vooral betrouwbaarder. Robotica, drones, op afstand aangestuurde machines... 5G brengt het dichterbij.
De industrie wil met 5G efficiëntiewinsten boeken en dan wil je de zekerheid dat de machines blijven draaien.
'We willen niet naar een nationaal dekkend 5G-netwerk, maar we willen vooral netwerken opzetten in havens, luchthavens, ziekenhuiscampussen...', stelt Citymesh-topman Mitch De Geest. Dat Cegeka en Citymesh bedrijven nu al de zekerheid kunnen bieden dat ze ook na de veiling in 2022 5G-radiospectrum hebben, geeft hen een streepje voor, meent Stijn Bijnens, de CEO van Cegeka, 'Voor testprojecten maakt dat niet zoveel uit. Maar de industrie wil met 5G efficiencywinsten boeken en dan wil je de zekerheid dat de machines blijven draaien.'
Telecom en IT
Het huwelijk van beide bedrijven is ook een uiting van hoe telecom en IT almaar dichter bij elkaar aanschuren. Omdat er tal van applicaties op de 5G-netwerken zullen komen, willen Citymesh en Cegeka die twee nauw met elkaar koppelen. Cegeka is als IT-groep de referentie in het eerste, Citymesh werkt al sinds zijn ontstaan in 2008 op draadloze netwerken. Alles komt nu samen. Gridmax wordt een dochter van Citymesh en zo komen de definitieve 5G-licenties die het bedrijf al heeft samen in één netwerkpoot. Cegeka tekent voor de applicaties.
Een netwerk is maar zoveel waard als de applicaties die erop draaien.
Het aaneenlijmen van telecom en IT is het tweede voordeel dat de nieuwe groep heeft op de klassieke telecomoperatoren, menen Bijnens en De Geest. '5G is niet alleen een snellere 4G, het heeft ook een technisch protocol dat dichter bij onze IT-wereld komt', stelt Bijnens. 'Een netwerk is maar zoveel waard als de applicaties die erop draaien', beaamt ook De Geest. 'De nieuwe netwerken zullen erg veel data genereren, waar bedrijven inzichten uit willen genereren. Dat is de expertise van Cegeka.'
Operationeel laat Cegeka Citymesh autonoom. Het management blijft aan zet, een deel van de aandelen van Citymesh blijft in handen van het Limburgse klimaatbedrijf Nuhma en van het management. Alleen Michel Akkermans en Jurgen Ingels, aandeelhouders van het eerste uur, stappen uit. Financiële details zijn er niet, ook niet van de kapitaalronde. Bijnens zegt klaar te staan om Citymesh van kapitaal te voorzien als dat nodig is. Cegeka is de op twee na grootste participatie van Gimv.
Cegeka sluit niet uit dat het in andere landen 5G-projecten plant, met andere plaatselijke partners. 'We hebben spectrum voor België, maar we zijn ook in Nederland actief en kunnen partnerschappen aangaan met bedrijven die daar spectrum bezitten. In Duitsland bestaat de mogelijkheid om lokaal spectrum, rond bepaalde sites, te krijgen', zegt Bijnens.
0 件のコメント:
コメントを投稿