De Europese Centrale Bank (ECB) staat klaar om donderdag extra obligatieaankopen en meer ultragoedkope financiering voor de banken aan te kondigen.
De vraag is niet of de ECB extra stimulus lanceert, maar wel hoeveel. ECB-voorzitster Christine Lagarde signaleerde eind oktober al dat de centrale bank op 10 december nieuwe maatregelen zou aankondigen om de Europese economie te ondersteunen. De druk op de ECB is sindsdien nog toegenomen.
De tweede golf van de coronapandemie heeft een grote negatieve impact op de economische activiteit in het vierde kwartaal. Ook het eerste kwartaal van 2021 wordt nog moeilijk, omdat verscheidene landen de beperkende maatregelen tot na Nieuwjaar handhaven.
De ECB zal moeten toegeven dat de inflatie nog minstens drie jaar te laag blijft.
Bovendien heeft de recente stijging van de euro de inflatievooruitzichten doen verslechteren. De eenheidsmunt steeg boven 1,21 dollar, het hoogste peil in meer dan twee jaar. De ECB zal donderdag moeten toegeven dat de inflatie nog minstens drie jaar lager blijft dan de doelstelling van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'. Ze publiceert dan voor het eerst een inflatieprognose tot en met 2023.
500 miljard extra
Lagarde signaleerde in oktober dat de ECB al haar instrumenten zou herbekijken. Daarom verwachten economen een pakket maatregelen.
Economen voorspellen dat de ECB haar pandemieprogramma van obligatieaankopen (PEPP) met 500 miljard euro verhoogt naar 1.850 miljard euro. Het programma wordt wellicht ook met zes maanden verlengd tot december 2021.
De extra obligatieaankopen moeten een stijging van de langetermijnrente voorkomen.
De extra obligatieaankopen gedurende een langere periode moeten een stijging van de langetermijnrente voorkomen. De tweede coronagolf doet de begrotingstekorten stijgen, waardoor de overheden meer geld moeten ophalen met de uitgifte van obligaties. Zonder bijkomende aankopen van de ECB zou het grotere aanbod van staatsobligaties de langetermijnrente doen stijgen.
Steun voor banken
Bovendien zal de ECB de banken meer steun bieden. ECB-hoofdeconoom Philip Lane is bezorgd omdat de banken in het derde kwartaal hun kredietvoorwaarden hebben verstrakt. Het strengere kredietbeleid dreigt het economisch herstel te ondermijnen.
De banken kunnen tot maart bij de ECB geld lenen tegen een rente van -1 procent als ze de kredietverlening aan bedrijven en gezinnen op peil houden. Omdat de rente negatief is krijgen de banken dus een subsidie. De ECB zal wellicht beslissen om ook na maart nog dergelijke supervoordelige leningen aan te bieden.
Sommige economen geloven dat de maatregelen van deze week het laatste rondje extra stimulus worden. Ze merken op dat de ECB niet veel meer kan doen dan wat ze nu van plan is.
0 件のコメント:
コメントを投稿