2020年12月11日金曜日

Europese leiders akkoord met halvering broeikasgassen tegen ... - De Standaard

De 27 Europese leiders zijn het vrijdagochtend eens geraakt over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Tegen 2030 moet die met minstens 55 procent omlaag. Premier Alexander De Croo wil dat er nu ‘een offensieve invulling’ komt.

’Europa is de leider in de strijd tegen klimaatverandering’, twitterde EU-president Charles Michel na afloop van een lange en felle onderhandelingsnacht voor de EU-leiders akkoord gingen.

De staatshoofden en regeringsleiders hebben ‘een ambitieus voorstel voor een nieuwe klimaatdoelstelling’ aangenomen, liet ook Commissievoorzitter Ursula von der Leyen weten.

De scherpere ambitie moet de Europese Unie toelaten om in 2050 klimaatneutraal te worden. Momenteel stond de doelstelling voor 2030 op 40 procent minder uitstoot dan in het referentiejaar 1990, maar alle leiders zijn het er dus over eens dat het wat meer mag zijn.

Er volgen mogelijk wel nog moeilijke onderhandelingen met het Europees Parlement. Dat wil de uitstoot tegen 2030 beperken met 60 procent.

‘Jobs van de toekomst’

Premier Alexander De Croo is opgetogen en stelt dat er nu ‘nood is aan een offensieve invulling’, laat hij vrijdag weten in een reactie. ‘Een ambitieus klimaatbeleid betekent economische kansen die we als België moeten grijpen. Of het nu gaat om hernieuwbare energie, waterstoftechnologie of klimaatinnovatie. Dit is een unieke kans voor iedereen in ons land om technologisch mee voorop te lopen. Dit gaat om de jobs van de toekomst. Laten we dus niet te defensief denken.’’.

‘België schaart zich volmondig achter de aangescherpte Europese klimaatambities. Onze industrie heeft de voorbije jaren al erg veel inspanningen geleverd om de uitstoot te beperken. Het is belangrijk dat Europees beslist is daar voldoende rekening mee te houden. We vergeten hierbij de mensen achter de maatregelen niet. Energieprijzen moeten betaalbaar zijn.’

Inspanningen per land

De Croo drong er bij het bepalen van de klimaatinspanning per lidstaat op aan dat er rekening zou worden gehouden met de kostenefficiëntie van de klimaatmaatregelen. België wilde ook dat internationale flexibiliteit mogelijk blijft. Deze principes werden verankerd, zegt de premier vrijdag.

Dat betekent onder meer dat de CO2-vermindering eerst zal gebeuren in sectoren en landen waar er nog veel marge voor verbetering is. De Europese Commissie zal bij de verdere uitwerking en rekening houden met de specifieke, nationale situaties. In het voorjaar komt er een terugkoppeling naar de Europese Raad.

‘Nu volgt het echte werk’

Ook Federaal klimaatminister Zakia Khattabi is opgetogen over het akkoord. ‘Als 2020 dan toch iets positiefs heeft voortgebracht dan is het zeker en vast dit ambitieus akkoord. Ik kon me geen betere start als klimaatminister inbeelden. Maar nu volgt het echte werk’, zegt minister Khattabi.

Ze wijst erop dat de EU miljarden euro’s uittrekt om via investeringen het klimaatdoel te halen en te zorgen voor een beter leefmilieu, meer tewerkstelling en ondernemingskansen. ‘Het akkoord heeft niet alleen betrekking op het terugdringen van de broeikasgassen. Ons klimaatbeleid moet ook een sociaal rechtvaardig beleid zijn. Dit is voor mij een absolute prioriteit’, zegt minister Khattabi.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDEyMTFfOTE0MDE5NTHSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿