2022年5月31日火曜日

Zo verloopt de actiedag: hinder op het openbaar vervoer, ingekorte en afgeschafte VRT-programma's - De Standaard

De nationale stakingsdag is op vele manieren voelbaar. De VRT heeft een beperkt aanbod op radio en televisie en het openbaar vervoer is sterk verstoord. Op de weg is weinig te merken van de actiedag.

Minder nieuws

Op de radiozenders van de openbare omroep begon het ochtendblok om 7 uur, een uur later dan gewoonlijk. Sinds 9 uur klinkt enkel muziek, tot 16 uur, wanneer het verkorte avondblok van start gaat. Er zijn nieuwsbulletins om 7, 8, 12, 13, 17 en 18 uur.

Alle journaals op Eén zullen ook ingekort zijn. Er is vanavond geen ‘Thuis’ te zien, enkel programma’s die op voorhand zijn opgenomen, komen op het scherm. Op Canvas is er vanavond wel een uitzending van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Zo verloopt de actiedag: hinder op het openbaar vervoer, ingekorte en afgeschafte VRT-programma’s
Foto:  BELGA

Een stakingspiket palmt dinsdag de toegangspoort van de VRT-gebouwen aan de Reyerslaan in Brussel in. ‘We stoppen de afbraak van de VRT’, staat er te lezen op een spandoek.

Kwart treinen, slechts één metrolijn

Op het openbaar vervoer is er veel hinder. Slechts een kwart van de treinen rijdt. Van de IC-treinen tussen de grote steden rijdt één trein op de drie. Daarnaast rijdt één op de vijf voorstedelijke S-treinen en L-treinen. De meeste P-treinen, die enkel rijden tijdens de ochtend- en avondspits, rijden niet. In de provincies Luik, Luxemburg en Namen rijdt geen enkele trein. Wie alsnog wil rijden met de trein, kijkt het best eerst naar de alternatieve treindienst op de website van de NMBS.

De schermen in de stations tonen tijdens de staking enkel de treinen die wel rijden. Vanaf woensdagochtend 1 juni verloopt het treinverkeer weer normaal.

Bij De Lijn rijden gemiddeld zes op de tien trams en bussen uit. In West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant rijdt 65 procent. In Limburg gaat het om 60 procent en in Antwerpen om 55 procent. De zwaarst getroffen provincie is Oost-Vlaanderen, waar de helft van de bussen en trams uitrijdt. Wat de kusttram betreft, rijdt driekwart uit. Reizigers kunnen de alternatieve dienstverlening raadplegen via de routeplanner op de website van De Lijn.

In Brussel zijn er ‘zeer zware storingen’ bij de MIVB. Slechts één van de vier metrolijnen wordt bediend, lijn 1. Bij de trams zijn de lijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51 en 92 in dienst, zo klinkt het in een update van de situatie op het net om 7.30 uur. Voorts rijden de bussen op de lijnen 12, 34, 46, 53, 56, 59, 65, 71, 74, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 88 en 95.

‘Alle andere lijnen rijden vandaag niet’, besluit de MIVB. Reizigers kunnen de mobiele app van de MIVB raadplegen om andere manieren te vinden om tijdens de stakingsdag te reizen in de hoofdstad.

Ook de veerdiensten zijn verstoord: in Oostende was de dienst vanochtend stilgevallen, en de veerdienst in Antwerpen tussen Linkeroever en het Steen zou tot 15.00 uur werken, daarna niet meer.

Op de weg is niet veel te merken van de actiedag. Op de piek van de ochtendspits, iets na 8 uur, stond er 160 kilometer file op de Vlaamse snelwegen, wat normaal is voor een werkdag. Het ziet er dus naar uit dat veel werknemers ervoor gekozen hebben om van thuis uit te werken.

Impact op onderwijs nog onduidelijk

De totale impact van de stakingsdag op het onderwijs is niet duidelijk. De stad Antwerpen laat weten dat er in het stedelijk onderwijs in 14 procent van de basisscholen geen les is, maar er wordt wel noodopvang voorzien. Zes van de zestien kinderdagverblijven zijn ook gesloten en de tien andere zijn slechts geopend voor een deel van de leefgroepen. In Gent - waar tien procent van het stadspersoneel staakt - zijn vier stedelijke kinderdagverblijven gesloten en 28 andere beperkt open.

Bij Bpost is er ook hinder. Vooral in Wallonië, meer bepaald in de omgeving van Luik, kan een deel van de post niet worden uitgereikt. Omdat er ook gestaakt wordt in de sorteercentra, dreigt er ook de komende dagen nog impact te zijn. In Vlaanderen wordt dinsdag zowat 90 procent van de rondes uitgevoerd en zijn 96 procent van de kantoren open. In Brussel kan men maar in 35 procent van de kantoren terecht.

Er wordt ook gestaakt in de gevangenissen. ‘Zo goed als driekwart van onze mensen doet vandaag mee met de actiedag’, zegt Robby De Kaey, stafmedewerker ACOD Justitie. ‘Op sommige plekken zijn dat er zelfs meer.’ Waar nodig worden politieagenten ingeschakeld. Toch zullen enkel de gedetineerden in de gevangenissen van Dendermonde, Mechelen en Leuven Centraal naar buiten mogen om een wandeling te maken.

Ook de sluiswachters staken. De Vlaamse Waterweg meldt dat 75 schepen liggen te wachten om door te kunnen varen. Ook in de havens van Antwerpen en Zeebrugge ondervindt de scheepvaart hinder.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjA1MzFfOTE5NDkxOTXSAQA?oc=5

Van tv-programmatie over openbaar vervoer tot de post: hier voel je de nationale staking - Het Nieuwsblad

Openbaar vervoer

De alternatieve treindienst werkt zoals was aangekondigd. Dat betekent dat een kwart van de treinen rijdt, zo bevestigt spoorwegmaatschappij NMBS. Er werd een alternatieve dienstregeling uitgewerkt op basis van het personeel dat heeft aangegeven te zullen werken bij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel. Zo rijdt één op de drie IC-treinen tussen de grote steden. Daarnaast rijdt één op de vijf voorstedelijke S-treinen en L-treinen.

De meeste P-treinen, die enkel rijden tijdens de ochtend- en avondspits, rijden niet. En in de provincies Luik, Luxemburg, en Namen rijdt geen enkele trein. Dat komt omdat er in die regio onvoldoende personeel beschikbaar bij spoorwegbeheerder Infrabel. Dat betekent ook dat de IC-treinen die deze provincies doorkruisen, zullen worden beperkt. Ook in een aantal andere stations in het land zullen er weinig tot geen treinen stoppen.

Er is dinsdag ook geen treinverkeer mogelijk tussen België en Duitsland, tussen België en Maastricht, en tussen België en Luxemburg. De IC Nederland, Eurostar, en TGV Inoui zouden wel zoals gepland moeten rijden, net als de Thalys-verbindingen tussen Parijs, Brussel en Amsterdam.

Reizigers krijgen de raad hun treinreis goed voor te bereiden. Dat kan via de reisplanner op de NMBS-website of -app, die tonen welke treinen wel rijden. Hetzelfde geldt voor de schermen in de stations. De alternatieve treindienst wordt ook gecommuniceerd via de verschillende informatiekanalen van de NMBS, zoals de sociale mediakanalen.

De staking bij het spoor duurt tot dinsdag om 22 uur. Woensdagochtend zou het treinverkeer weer volledig normaal moeten verlopen.

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  BELGA

Ook De Lijn waarschuwt voor de nodige hinder voor de dienstverlening. Niet alle bussen en trams zullen rijden. De Lijn heeft een alternatieve dienstverlening uitgewerkt op basis van het beschikbare personeel. Reizigers kunnen die raadplegen via de routeplanner op de website van De Lijn. Ritten die niet uitgevoerd zullen worden, worden niet getoond in de routeplanner.

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij riep reizigers al op om indien mogelijk een alternatief te voorzien, zoals telewerken, carpoolen, fietsen, of wandelen.

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  BELGA

In Brussel verwacht de MIVB “zeer zware verstoringen” op haar bus-, tram- en metronet. Zo is in de hoofdstad slechts één van de vier metrolijnen in dienst: enkel lijn 1 wordt bediend. Bij de trams zijn om 7.30 uur enkel de lijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51, en 92 in dienst. Voorts rijden de bussen op de lijnen 12, 34, 46, 53, 56, 59, 65, 71, 74, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 88, en 95. “Alle andere lijnen rijden vandaag niet”, aldus de MIVB. De openbaarvervoermaatschappij raadt reizigers dan ook aan om alternatieven te gebruiken om zich te verplaatsen. Reizigers kunnen de mobiele app van de MIVB raadplegen om andere manieren te vinden om te reizen.

Op de wegverkeer hebben de acties bij het openbaar vervoer voorlopig weinig impact. Er staat dinsdagochtend rond 7.30 uur ruim 100 kilometer file, wat normaal is voor een ochtendspits. Het ziet er dus voorlopig naar uit dat veel werknemers ervoor gekozen hebben om van thuis uit te werken.

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  BELGA

Veerdiensten

Ook de dienstverlening van de veerdiensten is verstoord. De veerdienst in Oostende is stilgevallen. “Die zou om 10.30 uur worden heropgestart, maar of dat lukt is nog onduidelijk”, zegt Francis Verreth van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust. “De veerdienst in Antwerpen tussen Linkeroever en het Steen zal vandaag tot 15 uur werken, daarna niet meer.”

Nog deze namiddag om 13.30 uur zal de veerdienst aan Langerbrugge, aan het kanaal Gent-Terneuzen, stilvallen. En de veerdiensten Bazel-Hemiksem (Schelde) en Kruibeke-Hoboken (Schelde) varen niet tot woensdagochtend.

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Onderwijs

Ook in het onderwijs zijn er veel leerkrachten die actie zullen voeren, klinkt het bij ACOD Onderwijs. Er worden ook heel wat piketten opgezet aan verschillende scholen, verspreid in het hele land. Zo wordt in een aantal scholen noodopvang voorzien.

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  Kees van de Veen

VRT

Bij de VRT zal de staking een grote impact hebben op de programmatie. Op de radio zal naast de nieuwsberichten vooral muziek te horen zijn. Bij Radio 1, Radio 2, StuBru, MNM, en Klara blijven de ochtend- en avondblokken wel behouden, maar zullen ze wel korter zijn. Daartussen zal muziek gespeeld worden. Bij Radio 2 zal er enkel een nationaal aanbod zijn, geen regionaal. En de nieuwsbulletins op alle radiozenders zullen enkel om 7, 8, 12, 13, 17, en 18 uur te horen zijn. Op tv, radio en online zal er bovendien regelmatig een vakbondsboodschap te zien, te horen en te lezen zijn.

Op tv zullen verkorte tv-journaals van maximaal 10 minuten worden uitgezonden. Ketnet en Canvas zullen op één kanaal uitgezonden worden. Ketnet zal zichtbaar zijn tot 20 uur, daarna wordt er overgeschakeld naar Canvas met de uitzending van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Programma’s die op voorhand opgenomen worden, zoals Junior op zoek naar de liefde, Loslopend wild en De Campus cup, zullen zoals normaal uitgezonden worden. De serie Thuis komt dinsdagavond dan weer niet op tv. Op woensdag 1 juni volgt er een dubbelaflevering van 20.10 uur tot 21 uur. Thuis wordt ook op voorhand opgenomen, maar werd uit de programmatie gehaald omdat Thuis “een belangrijk onderdeel uitmaakt van het VRT-Transformatieplan.”

Het personeel van de VRT staakt ook om te protesteren tegen het aangekondigde transformatieplan. “Het plan dat nu op tafel ligt, is geen besparingsplan, maar een afbraakplan”, aldus ACOD VRT, ACV VRT, en VSOA VRT. “De stakingsbereidheid is nog nooit zo groot geweest”, klinkt het. De vakbonden eisen meer respect voor de medewerkers en de kijkers. Daarom roepen ze de Vlaamse regering en de directie op om de besparingen en de privatisering te stoppen en de werkingsmiddelen te indexeren.

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  BELGA

Scheepvaart

Ook het scheepvaartverkeer rond Port of Antwerp-Bruges ondervindt al sinds maandagavond heel wat hinder. “In Antwerpen is de nautische keten voor ongeveer 30 procent beschikbaar”, zegt woordvoerder Lennart Verstappen. “Vannacht gold er reeds een algemeen opvaarverbod voor rechteroever en een selectief opvaarverbod voor linkeroever, maar deze opvaarverboden zijn weer opgeheven.”

In Zeebrugge ondervinden zeker 24 schepen de impact van de staking, zowat 60 procent van de scheepvaart. “Vanaf dinsdagavond verwachten we de achterstand weg te werken omdat de keten dan overal terug 100 procent operationeel is”, aldus Verstappen. “We doen er ondertussen alles aan om de nautische keten op beide platformen zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen.”

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Ook elders wordt actie gevoerd

Ook postbedrijf Bpost kondigt aan dat het hinder verwacht in zijn dienstverlening. Het bedrijf kan moeilijk inschatten hoe groot die hinder zal zijn, maar zet alles op alles om die zo beperkt mogelijk te houden. “Pakjes, kranten en priorbrieven krijgen sowieso voorrang, non-priorverzendingen zijn mogelijk een dagje langer onderweg. Ook in de postkantoren zal er mogelijk hinder zijn, maar in welke mate onze dienstverlening verstoord is, zullen we helaas pas morgen weten”, klinkt het.

Het personeel in de Belgische gevangenissen zal in groten getale deelnemen aan de actiedag. Bij de bonden verwacht men dat zowat twee derde van de cipiers zal deelnemen. De stakingsintenties zijn het hoogst in de gevangenissen Leuven Centraal, Leuven Hulp, alle Brusselse gevangenissen, Dendermonde, Mechelen, en Antwerpen.

Ook in sommige gemeenteloketten, administratieve diensten en woonzorgcentra zal actie worden gevoerd.

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  BELGA

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjIwNTMwXzk1MDkwMzc50gEA?oc=5

Hoe een Antwerps vastgoedbedrijf in één klap uitgroeide tot de grootste kotbaas van Europa - Gazet van Antwerpen

Xior Student Housing is geëvolueerd van een klein familiebedrijf naar een professionele speler (foto: Frankrijklei, Antwerpen).

Xior Student Housing is geëvolueerd van een klein familiebedrijf naar een professionele speler (foto: Frankrijklei, Antwerpen). © Sebastian Steveniers

Het Antwerpse vastgoedbedrijf Xior betaalt ruim een miljard euro voor iets meer dan 5.300 studentenkoten in Denemarken, Duitsland, Polen en Zweden. De portfolio groeit tot 26.500 koten in 43 steden. Toch zien analisten geen gevaar voor marktconcentratie.

Pieter Van Maele

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjA1MzFfOTI4NjIzMTfSAQA?oc=5

Rusland draait gaskraan dicht voor Nederland: hoe groot zijn de gevolgen? En wacht ons hetzelfde lot? - Gazet van Antwerpen

 

 ©  REUTERS

Het Russische staatsbedrijf Gazprom draait de gaskraan dicht voor Nederland. Het stopt vanaf dinsdag met de levering van gas aan de Nederlandse gashandelaar GasTerra, een grote speler op de markt. Wat is de reden voor deze plotse stop? En wat is de impact ervan op onze noorderburen? Onderzoeker energiezekerheid en gasbevoorrading Moniek de Jong (UGent) geeft antwoorden.

Eline VandeGehuchte

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjA1MzBfOTczMDAzODDSAQA?oc=5

Nationale actiedag al begonnen bij openbaar vervoer, ook crèches gaan dicht en geen "Thuis": dit mag je vandaag verwachten - VRT NWS

Door een nationale actiedag van de vakbonden zal er dinsdag een hele dag lang hinder zijn bij de openbare diensten: onder andere in het openbaar vervoer, bij de lokale administraties en in het onderwijs. Bij het openbaar vervoer is de actie al gestart om 22 uur. Daarnaast zal je het ook op radio en tv merken, want ook bij de VRT wordt er gestaakt. Een overzicht van de verschillende plekken waar de overheidsdiensten op een gevoelig lager pitje zullen draaien wegens vakbondsacties.

Waar gaat dit over?

"We krijgen niet de middelen en niet het respect dat we verdienen.” Met die woorden kondigden de vakbonden een maand geleden de nationale actiedag van 31 mei aan. 

De drie overheidsvakbonden vragen "meer koopkracht, meer respect voor de sociale dialoog, meer investeringen in de openbare sector en meer respect voor de overheidspensioenen".

De actiedag geldt voor alle overheidsdiensten, zowel federaal, gewestelijk als regionaal. De acties zullen allerlei vormen aannemen, zo heeft de socialistische overheidsvakbond een nationale stakingsaanzegging ingediend. Die zal een impact hebben op vele openbare diensten.

Trein, tram en bus

Laten we beginnen bij het openbaar vervoer. Wie zich wil verplaatsen met de trein, tram, bus of metro neemt maar beter voorzorgsmaatregelen want het aanbod zal veel minder zijn dan op een gewone dinsdag. 

Het treinverkeer is vanaf 22 uur tot dinsdagavond ernstig verstoord. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, heeft de NMBS wel een alternatieve treindienst uitgewerkt:

  • Tussen de grote steden zal slechts één op de drie IC-treinen rijden,
  • in de voorstedelijke gebieden en op het platteland zal maar één op de vijf voorstedelijke S- en L-treinen rijden,
  • en tijdens de ochtend- en avondspits zullen de meeste P-treinen simpelweg niet rijden.

"Er staan nog een aantal treinen vertrekkensklaar op het perron in het Centraal Station van Antwerpen. Op de borden staat er al duidelijk aangekondigd dat de staking gestart is om 22 uur en dat die tot dinsdagavond zal doorgaan. De reizigers zijn gewaarschuwd dat er een en ander staat te gebeuren", meldt Dominique de Graaf vanuit Antwerpen.

"Er zal sowieso een minimale dienstverlening zijn, maar het spoorverkeer zal heel verstoord zijn. Dat geldt ook voor de trams of bussen, want ook daar wordt er gestaakt", besluit Dominique de Graaf.

In Wallonië, in de provincies Luik, Luxemburg en Namen, zullen er helemaal geen treinen rijden. Daardoor zullen de IC-treinen die deze provincies doorkruisen beperkt worden. Zo zal de IC-trein Oostende-Eupen bijvoorbeeld enkel tussen Oostende en Leuven rijden.

Door het veel kleinere treinaanbod raadt de NMBS reizigers aan om hun treinreis goed voor te bereiden: via de reisplanner in de NMBS-app of nmbs.be. Reizigers krijgen daar nu al te zien welke treinen er zullen rijden op hun traject.

Ook De Lijn waarschuwt voor hinder. Naar verwachting zullen zo'n 6 op de 10 bussen en trams in Vlaanderen rijden. De Lijn heeft een alternatieve dienstverlening uitgewerkt op basis van het beschikbare personeel. 

Reizigers kunnen die raadplegen via de routeplanner op de website van De Lijn. Ritten die niet uitgevoerd zullen worden, worden niet getoond in de routeplanner. 

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij roept reizigers op om indien mogelijk een alternatief te voorzien, zoals telewerken, carpoolen, fietsen of wandelen.

In Brussel verwacht de MIVB "zeer zware verstoringen" op haar bus-, tram- en metronet. Naar verwachting zal de hinder in de hoofdstad zwaarder zijn dan bij De Lijn in Vlaanderen.

Daarom raadt de openbaarvervoermaatschappij nu al reizigers aan om op zoek te gaan naar alternatieven om zich te verplaatsen. Reizigers zullen pas dinsdagochtend via de mobiele app van de MIVB kunnen checken of hun tram, metro of bus rijdt. 

Scholen en crèches

Ook in het onderwijs zal er actie worden gevoerd. Maar omdat alleen de socialistische onderwijsbond heeft aangekondigd te zullen staken, verwachten de scholen niet zoveel hinder, maar hoe groot die hinder zal zijn, is nog moeilijk te voorspellen omdat leerkrachten nog op de dag zelf kunnen beslissen of ze al dan niet staken. 

De christelijke en liberale onderwijsbonden gaan niet staken, maar zeggen zich wel solidair te zullen tonen met hun collega’s in de openbare sector door de acties “symbolisch” te ondersteunen. Sowieso zullen leerlingen altijd terecht kunnen in scholen, want er wordt opvang voorzien. Of er les wordt gegeven valt nog af te wachten.

In grotere steden zoals Antwerpen en Gent zullen heel wat crèches, die uitgebaat worden de stad, dichtblijven. Maar daar zijn de ouders verwittigd. Privécrèches worden niet getroffen door de actiedag.

Lokale diensten

Ook bij de gemeente- of stadsdiensten kan er hinder zijn. Denk maar aan ophaaldiensten, het lokale recyclagepark of de loketten in het gemeente- of stadhuis. Al valt dat ook allemaal moeilijk te voorspellen. 

VRT en RTBF

Zowel bij de Nederlandstalige omroep VRT als bij de Franstalige collega’s van de RTBF wordt er gestaakt. Bij de VRT zullen de drie vakbonden de hele dag actievoeren aan de ingangen van de openbare omroep. 

Bij de VRT is er een heel concrete, recente aanleiding van de staking: het zogenoemde “transformatieplan” waarin de directie van de omroep onlangs besparingen aankondigde, waardoor er o.a. 116 naakte ontslagen zullen vallen.

“De stakingsbereidheid is nog nooit zo groot geweest bij het VRT-personeel”, klinkt het in een gemeenschappelijke vakbondsmededeling. 

Aangepaste programmering

De kijkers en luisteraars van de openbare omroep zullen dinsdag merken dat er gestaakt wordt bij de VRT. Na overleg tussen de vakbonden en directie is deze aangepaste programmering overeengekomen: 

  • De soap "Thuis" - die in de toekomst wordt uitbesteed aan een extern productiehuis - zal morgen niet uitgezonden worden.
    Woensdag volgt er dan een dubbelaflevering, van 20.10 tot 21 uur. De geplande uitzending van "Sport/vrouw" op woensdag wordt daardoor een week uitgesteld.
  • Journaals zullen korter zijn dan gewoonlijk: om 13 uur zal er een uitzending zijn van 15 minuten, om 19 uur één van 30 minuten en "Laat" zal 15 minuten duren.
  • Op Eén zal er naast de Journaals geen "dagvers aanbod" zijn, dus geen programma's die op de dag zelf gemaakt worden.
  • Ketnet Junior is zoals elke dag zie tussen 10 en 18.30 uur te zien op het kanaal van Canvas. Tot 20 uur wordt op dat kanaal ook Ketnet uitgezonden. 
  • Daarna zijn er geen uitzendingen van "Terzake" en "De afspraak", want vanaf 20 uur schakelt Canvas over naar het kanaal van Ketnet, waar dan de Koningin Elisabethwedstrijd wordt uitgezonden.
  • Luisteraars van de VRT-radionetten zullen naast de nieuwsbulletins vooral muziek horen.
  • Concreet zullen er op Radio 2 geen regionale uitzendingen zijn terwijl op Radio 1, Studio Brussel, MNM en Klara er enkel in de ochtend- (van 7 tot 9 uur) en avondspits (van 16 tot 18 uur) gepresenteerd zal worden.

Post

Ook bij Bpost wordt ten slotte hinder verwacht. Het postbedrijf kan nog moeilijk inschatten hoe groot die hinder zal zijn, maar zet alles op alles om ze zo beperkt mogelijk te houden.

Via Twitter waarschuwt het bedrijf alvast zijn klanten:

"Het is moeilijk op voorhand in te schatten hoe groot de hinder zal zijn", bevestigt woordvoerster Veerle Van Mierlo. "We gaan alles op alles zetten om de hinder zo veel mogelijk te beperken. 

Pakjes, kranten en priorbrieven krijgen sowieso voorrang, non-priorverzendingen zijn mogelijk een dagje langer onderweg. Ook in de postkantoren zal er mogelijk hinder zijn, maar in welke mate onze dienstverlening verstoord is, zullen we helaas pas dinsdag weten."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNS8zMC9hY3RpZWRhZy_SAQA?oc=5

Inflatie stijgt opnieuw naar 8,97 procent: hoogste niveau in veertig jaar - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Inflatie stijgt opnieuw naar 8,97 procent: hoogste niveau in veertig jaar  Het Laatste Nieuws
  2. Inflatie stijgt naar hoogste niveau in 40 jaar  Het Nieuwsblad
  3. Energie, maar ook citytrips en voeding als melk, kaas en eieren gevoelig duurder: inflatie flirt met de 9 procent  VRT NWS
  4. Hoelang kan deze inflatie nog blijven duren? Financieel expert Paul D'Hoore beantwoordt al uw vragen over het duurdere leven  Het Laatste Nieuws
  5. Inflatie schiet door naar 8,97 procent, het hoogste niveau in 40 jaar  Business AM - NL
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2luZmxhdGllLXN0aWpndC1vcG5pZXV3LW5hYXItOC05Ny1wcm9jZW50LWhvb2dzdGUtbml2ZWF1LWluLXZlZXJ0aWctamFhcn5hYWRkMGYyNS_SAQA?oc=5

Nationale actiedag al begonnen bij openbaar vervoer, ook crèches gaan dicht en geen "Thuis": dit mag je verwachten - VRT NWS

Door een nationale actiedag van de vakbonden zal er dinsdag hinder zijn bij de openbare diensten: onder andere in het openbaar vervoer, bij de lokale administraties en in het onderwijs. Bij het openbaar vervoer is de actie al gestart om 22 uur. Daarnaast zal je het ook op radio en tv merken, want ook bij de VRT wordt er gestaakt. Een overzicht van de verschillende plekken waar de overheidsdiensten op een gevoelig lager pitje zullen draaien wegens vakbondsacties.

Waar gaat dit over?

"We krijgen niet de middelen en niet het respect dat we verdienen.” Met die woorden kondigden de vakbonden een maand geleden de nationale actiedag van 31 mei aan. 

De drie overheidsvakbonden vragen "meer koopkracht, meer respect voor de sociale dialoog, meer investeringen in de openbare sector en meer respect voor de overheidspensioenen".

De actiedag geldt voor alle overheidsdiensten, zowel federaal, gewestelijk als regionaal. De acties zullen allerlei vormen aannemen, zo heeft de socialistische overheidsvakbond een nationale stakingsaanzegging ingediend. Die zal een impact hebben op vele openbare diensten.

Trein, tram en bus

Laten we beginnen bij het openbaar vervoer. Wie zich wil verplaatsen met de trein, tram, bus of metro neemt maar beter voorzorgsmaatregelen want het aanbod zal veel minder zijn dan op een gewone dinsdag. 

Het treinverkeer is vanaf vanavond 22 uur tot morgenavond ernstig verstoord. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, heeft de NMBS wel een alternatieve treindienst uitgewerkt:

  • Tussen de grote steden zal slechts één op de drie IC-treinen rijden,
  • in de voorstedelijke gebieden en op het platteland zal maar één op de vijf voorstedelijke S- en L-treinen rijden,
  • en tijdens de ochtend- en avondspits zullen de meeste P-treinen simpelweg niet rijden.

"Er staan nog een aantal treinen vertrekkensklaar op het perron in het Centraal Station van Antwerpen. Op de borden staat er al duidelijk aangekondigd dat de staking gestart is om 22 uur en dat die tot dinsdagavond zal doorgaan. De reizigers zijn gewaarschuwd dat er een en ander staat te gebeuren", meldt Dominique De Graaf vanuit Antwerpen.

In Wallonië, in de provincies Luik, Luxemburg en Namen, zullen er helemaal geen treinen rijden. Daardoor zullen de IC-treinen die deze provincies doorkruisen beperkt worden. Zo zal de IC-trein Oostende-Eupen bijvoorbeeld enkel tussen Oostende en Leuven rijden.

Door het veel kleinere treinaanbod raadt de NMBS reizigers aan om hun treinreis goed voor te bereiden: via de reisplanner in de NMBS-app of nmbs.be. Reizigers krijgen daar nu al te zien welke treinen er zullen rijden op hun traject.

Ook De Lijn waarschuwt voor hinder. Naar verwachting zullen zo'n 6 op de 10 bussen en trams in Vlaanderen rijden. De Lijn heeft een alternatieve dienstverlening uitgewerkt op basis van het beschikbare personeel. 

Reizigers kunnen die raadplegen via de routeplanner op de website van De Lijn. Ritten die niet uitgevoerd zullen worden, worden niet getoond in de routeplanner. 

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij roept reizigers op om indien mogelijk een alternatief te voorzien, zoals telewerken, carpoolen, fietsen of wandelen.

In Brussel verwacht de MIVB "zeer zware verstoringen" op haar bus-, tram- en metronet. Naar verwachting zal de hinder in de hoofdstad zwaarder zijn dan bij De Lijn in Vlaanderen.

Daarom raadt de openbaarvervoermaatschappij nu al reizigers aan om op zoek te gaan naar alternatieven om zich te verplaatsen. Reizigers zullen pas dinsdagochtend via de mobiele app van de MIVB kunnen checken of hun tram, metro of bus rijdt. 

Scholen en crèches

Ook in het onderwijs zal er actie worden gevoerd. Maar omdat alleen de socialistische onderwijsbond heeft aangekondigd te zullen staken, verwachten de scholen niet zoveel hinder, maar hoe groot die hinder zal zijn, is nog moeilijk te voorspellen omdat leerkrachten nog op de dag zelf kunnen beslissen of ze al dan niet staken. 

De christelijke en liberale onderwijsbonden gaan niet staken, maar zeggen zich wel solidair te zullen tonen met hun collega’s in de openbare sector door de acties “symbolisch” te ondersteunen. Sowieso zullen leerlingen altijd terecht kunnen in scholen, want er wordt opvang voorzien. Of er les wordt gegeven valt nog af te wachten.

In grotere steden zoals Antwerpen en Gent zullen heel wat crèches, die uitgebaat worden de stad, dichtblijven. Maar daar zijn de ouders verwittigd. Privécrèches worden niet getroffen door de actiedag.

Lokale diensten

Ook bij de gemeente- of stadsdiensten kan er hinder zijn. Denk maar aan ophaaldiensten, het lokale recyclagepark of de loketten in het gemeente- of stadhuis. Al valt dat ook allemaal moeilijk te voorspellen. 

VRT en RTBF

Zowel bij de Nederlandstalige omroep VRT als bij de Franstalige collega’s van de RTBF wordt er gestaakt. Bij de VRT zullen de drie vakbonden de hele dag actievoeren aan de ingangen van de openbare omroep. 

Bij de VRT is er een heel concrete, recente aanleiding van de staking: het zogenoemde “transformatieplan” waarin de directie van de omroep onlangs besparingen aankondigde, waardoor er o.a. 116 naakte ontslagen zullen vallen.

“De stakingsbereidheid is nog nooit zo groot geweest bij het VRT-personeel”, klinkt het in een gemeenschappelijke vakbondsmededeling. 

Aangepaste programmering

De kijkers en luisteraars van de openbare omroep zullen dinsdag merken dat er gestaakt wordt bij de VRT. Na overleg tussen de vakbonden en directie is deze aangepaste programmering overeengekomen: 

  • De soap "Thuis" - die in de toekomst wordt uitbesteed aan een extern productiehuis - zal morgen niet uitgezonden worden.
    Woensdag volgt er dan een dubbelaflevering, van 20.10 tot 21 uur. De geplande uitzending van "Sport/vrouw" op woensdag wordt daardoor een week uitgesteld.
  • Journaals zullen korter zijn dan gewoonlijk: om 13 uur zal er een uitzending zijn van 15 minuten, om 19 uur één van 30 minuten en "Laat" zal 15 minuten duren.
  • Op Eén zal er naast de Journaals geen "dagvers aanbod" zijn, dus geen programma's die op de dag zelf gemaakt worden.
  • Ketnet Junior is zoals elke dag zie tussen 10 en 18.30 uur te zien op het kanaal van Canvas. Tot 20 uur wordt op dat kanaal ook Ketnet uitgezonden. 
  • Daarna zijn er geen uitzendingen van "Terzake" en "De afspraak", want vanaf 20 uur schakelt Canvas over naar het kanaal van Ketnet, waar dan de Koningin Elisabethwedstrijd wordt uitgezonden.
  • Luisteraars van de VRT-radionetten zullen naast de nieuwsbulletins vooral muziek horen.
  • Concreet zullen er op Radio 2 geen regionale uitzendingen zijn terwijl op Radio 1, Studio Brussel, MNM en Klara er enkel in de ochtend- (van 7 tot 9 uur) en avondspits (van 16 tot 18 uur) gepresenteerd zal worden.

Post

Ook bij Bpost wordt ten slotte hinder verwacht. Het postbedrijf kan nog moeilijk inschatten hoe groot die hinder zal zijn, maar zet alles op alles om ze zo beperkt mogelijk te houden.

Via Twitter waarschuwt het bedrijf alvast zijn klanten:

"Het is moeilijk op voorhand in te schatten hoe groot de hinder zal zijn", bevestigt woordvoerster Veerle Van Mierlo. "We gaan alles op alles zetten om de hinder zo veel mogelijk te beperken. 

Pakjes, kranten en priorbrieven krijgen sowieso voorrang, non-priorverzendingen zijn mogelijk een dagje langer onderweg. Ook in de postkantoren zal er mogelijk hinder zijn, maar in welke mate onze dienstverlening verstoord is, zullen we helaas pas dinsdag weten."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNS8zMC9hY3RpZWRhZy_SAQA?oc=5

Van tv-programmatie over openbaar vervoer tot de post: hier zal je de nationale staking dinsdag voelen - Het Nieuwsblad

Nunzia PetraliaBron: BELGA

Openbaar vervoer

Van maandag 30 mei om 22 uur tot en met dinsdag 31 mei zal het treinverkeer ernstig verstoord zijn. Een kwart van de treinen zal rijden. Ook de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn waarschuwt voor de nodige hinder.

Om de hinder bij de NMBS zo veel mogelijk te beperken, is er een alternatieve treindienst uitgewerkt, op basis van het personeel dat heeft aangegeven wel te zullen werken. Van de IC-treinen tussen de grote steden rijdt één trein op de drie. Daarnaast rijdt één op de vijf voorstedelijke S-treinen en L-treinen. De meeste P-treinen, die enkel rijden tijdens de ochtend- en avondspits, rijden niet.

In de provincies Luik, Luxemburg en Namen rijdt geen enkele trein. Dat komt omdat er in die regio onvoldoende personeel beschikbaar bij spoorwegbeheerder Infrabel. Dat betekent ook dat de IC-treinen die deze provincies doorkruisen, zullen worden beperkt. Ook in een aantal andere stations in het land zullen er weinig tot geen treinen stoppen. De NMBS raadt alle betrokken reizigers aan om indien mogelijk thuis te werken of op zoek te gaan naar een alternatief.

Reizigers krijgen de raad hun treinreis goed voor te bereiden. Dat kan via de reisplanner op de NMBS-website of -app, die de alternatieve treindienst toont. De schermen in de stations tonen tijdens de staking enkel de treinen die wel rijden. De alternatieve treindienst wordt ook gecommuniceerd via de verschillende informatiekanalen van de NMBS, zoals de sociale mediakanalen. Vanaf woensdagochtend 1 juni verloopt het treinverkeer weer normaal.

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  BELGA

Ook De Lijn waarschuwt voor de nodige hinder voor de dienstverlening. Niet alle bussen en trams zullen rijden. De Lijn heeft een alternatieve dienstverlening uitgewerkt op basis van het beschikbare personeel. Reizigers kunnen die raadplegen via de routeplanner op de website van De Lijn. Ritten die niet uitgevoerd zullen worden, worden niet getoond in de routeplanner.

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij riep reizigers al op om indien mogelijk een alternatief te voorzien, zoals telewerken, carpoolen, fietsen of wandelen.

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  BELGA

In Brussel verwacht de MIVB “zeer zware verstoringen” op haar bus-, tram- en metronet en raadt de openbaarvervoermaatschappij reizigers ook aan om alternatieven te gebruiken om zich dinsdag te verplaatsen. Reizigers kunnen de mobiele app van de MIVB raadplegen om andere manieren te vinden om die dag te reizen.

Onderwijs

Ook in het onderwijs zijn er veel leerkrachten die actie zullen voeren, klinkt het bij ACOD Onderwijs. Er worden ook heel wat piketten opgezet aan verschillende scholen, verspreid in het hele land. Zo wordt in een aantal scholen noodopvang voorzien.

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  Kees van de Veen

VRT

Bij de VRT zal de staking een grote impact hebben op de programmatie. Op de radio zal naast de nieuwsberichten vooral muziek te horen zijn. Bij Radio 1, Radio 2, StuBru, MNM en Klara blijven de ochtend- en avondblokken wel behouden, maar zullen ze wel korter zijn. Daartussen zal muziek gespeeld worden. Bij Radio 2 zal er enkel een nationaal aanbod zijn, geen regionaal. En de nieuwsbulletins op alle radiozenders zullen enkel om 7, 8, 12, 13, 17 en 18 uur te horen zijn. Op tv, radio en online zal er bovendien regelmatig een vakbondsboodschap te zien, te horen en te lezen zijn.

Op tv zullen verkorte tv-journaals van maximaal 10 minuten worden uitgezonden. Ketnet en Canvas zullen op één kanaal uitgezonden worden. Ketnet zal zichtbaar zijn tot 20 uur, daarna wordt er overgeschakeld naar Canvas met de uitzending van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Programma’s die op voorhand opgenomen worden, zoals Junior op zoek naar de liefde, Loslopend wild en De Campus cup, zullen zoals normaal uitgezonden worden. De serie Thuis komt dinsdagavond dan weer niet op tv. Op woensdag 1 juni volgt er een dubbelaflevering van 20.10 uur tot 21.00 uur. Thuis wordt ook op voorhand opgenomen, maar werd uit de programmatie gehaald omdat Thuis “een belangrijk onderdeel uitmaakt van het VRT-Transformatieplan.”

Het personeel van de VRT staakt dinsdag ook om te protesteren tegen het aangekondigde transformatieplan. “Het plan dat nu op tafel ligt, is geen besparingsplan, maar een afbraakplan”, aldus ACOD VRT, ACV VRT en VSOA VRT. “De stakingsbereidheid is nog nooit zo groot geweest”, klinkt het. De vakbonden eisen meer respect voor de medewerkers en de kijkers. Daarom roepen ze de Vlaamse regering en de directie op om de besparingen en de privatisering te stoppen en de werkingsmiddelen te indexeren.

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  BELGA

Ook elders wordt actie gevoerd

Ook postbedrijf Bpost kondigt aan dat het hinder verwacht in zijn dienstverlening. Het bedrijf kan moeilijk inschatten hoe groot die hinder zal zijn, maar zet alles op alles om die zo beperkt mogelijk te houden. “Pakjes, kranten en priorbrieven krijgen sowieso voorrang, non-priorverzendingen zijn mogelijk een dagje langer onderweg. Ook in de postkantoren zal er mogelijk hinder zijn, maar in welke mate onze dienstverlening verstoord is, zullen we helaas pas morgen weten”, klinkt het.

Ook in sommige gemeenteloketten, administratieve diensten, woonzorgcentra en gevangenissen zal actie worden gevoerd. Het personeel in de Belgische gevangenissen zal dinsdag in groten getale deelnemen aan de nationale stakingsactie. Dat valt maandag te horen bij verschillende vakbonden.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjIwNTMwXzk1MDkwMzc50gEA?oc=5

Rusland stopt gaslevering aan Nederland, VS stuurt geen langeafstandsraketten naar Oekraïne - VRT NWS

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt dinsdag met de levering van gas aan de Nederlandse gashandelaar GasTerra omdat het bedrijf niet in roebels betaalt. GasTerra voorziet geen problemen, omdat de handelaar al elders gas heeft ingekocht. De Amerikaanse president Biden heeft verduidelijkt dat de VS niet van plan is om langeafstandsraketsystemen naar Oekraïne te sturen.

Na de sancties van Europa tegen Rusland na de inval in Oekraïne dreigde de Russische president Vladimir Poetin de gaskraan naar Europa dicht te draaien voor Europese landen die hun rekeningen niet in Russische roebels willen betalen. 

Poetin heeft ook een presidentieel decreet ondertekend dat de betaling in roebels verplicht. Als dat niet gebeurt, kan Rusland de buitenlandse kopers "in gebreke stellen" en dus kunnen beslissen om geen gas meer te leveren.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zal vanaf dinsdag tot zeker eind september geen leveringen meer doen aan Nederland, omdat de Nederlandse gashandelaar GasTerra weigert in roebels te betalen. 

GasTerra is in handen van onder meer Shell, Esso Nederland en de Nederlandse staat. Volgens GasTerra komt de gasbevoorrading in Nederland niet in het gedrang, want het bedrijf heeft elders gas ingekocht.

Nederland is niet het eerste land dat geen gas meer geleverd krijgt. Eerder werden ook Polen, Bulgarije en Finland om dezelfde reden afgesloten.

VS stuurt geen langeafstandsraketten naar Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden heeft intussen aangekondigd dat de VS geen plannen heeft om langeafstandsraketsystemen naar Oekraïne te sturen. De Oekraïense overheid heeft al verschillende keren een oproep gedaan om zo een moderne lanceersystemen te krijgen.

Biden zei op een persconferentie buiten het Witte Huis dat de VS "geen raketsystemen naar Oekraïne gaat sturen die Rusland kunnen aanvallen".

Dmitry Medvedev, het plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad, heeft positief gereageerd op het "redelijke besluit" van Biden. 

Nog veel onduidelijkheid over mogelijke levering van raketsystemen aan Oekraïne

Jan Balliauw meldt vanuit Oekraïne dat er nog heel veel onduidelijkheid is over de mogelijke levering van Amerikaanse raketlanceersystemen aan Oekraïne.

"De Amerikaanse president Biden heeft gezegd dat er geen raketlanceersystemen zullen worden geleverd die Rusland kunnen bereiken. Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen de lanceersystemen die de VS heeft en de raketten die er worden gebruikt. De normale raketten voor het slagveld reiken 30 tot 70 kilometer ver, maar er zijn ook raketten die verder reiken", legt Balliauw uit in "De wereld vandaag".

Vanop die lanceersystemen kunnen raketten afgevuurd worden die 300 tot 500 kilometer ver reiken. "Als Oekraïne die raketten zou hebben, kan Oekraïne vanuit het noorden van het land bijna Moskou kunnen bereiken en dat is een rode lijn voor Rusland", besluit Balliauw. 

Represented by ZUMA Press, Inc.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNS8zMC9ydXNsYW5kLXN0b3B0LWdhc2xldmVyaW5nLWFhbi1uZWRlcmxhbmQtb21kYXQtZ2FzaGFuZGVsYWFyLXdlaWdlL9IBAA?oc=5

Demarche Frontline stuwt Euronav naar hoogste peil in bijna zeven jaar - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

  1. Demarche Frontline stuwt Euronav naar hoogste peil in bijna zeven jaar  De Tijd
  2. Gebrek aan tech remt Bel20 af  De Tijd
  3. Euronext Brussel: een expansieve kotmadam en manoeuvres op zee  De Tijd
  4. Euronext Brussel: een expansieve kotmadam en maneuvers op zee  De Tijd
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMifWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi90cmFuc3BvcnQvZGVtYXJjaGUtZnJvbnRsaW5lLXN0dXd0LWV1cm9uYXYtbmFhci1ob29nc3RlLXBlaWwtaW4tYmlqbmEtemV2ZW4tamFhci8xMDM5MjIzMi5odG1s0gEA?oc=5

Hinder bij openbaar vervoer, crèches dicht en geen "Thuis" op de VRT: wat te verwachten van de nationale actiedag? - VRT NWS

Door een nationale actiedag van de vakbonden zal er morgen hinder zijn bij de openbare diensten: onder andere in het openbaar vervoer, bij de lokale administraties en in het onderwijs. Daarnaast zal je het ook op radio en tv merken, want ook bij de VRT wordt er gestaakt. Een overzicht van de verschillende plekken waar de overheidsdiensten op een gevoelig lager pitje zullen draaien wegens vakbondsacties.

Waar gaat dit over?

"We krijgen niet de middelen en niet het respect dat we verdienen.” Met die woorden kondigden de vakbonden een maand geleden de nationale actiedag van 31 mei aan. 

De drie overheidsvakbonden vragen "meer koopkracht, meer respect voor de sociale dialoog, meer investeringen in de openbare sector en meer respect voor de overheidspensioenen".

De actiedag geldt voor alle overheidsdiensten, zowel federaal, gewestelijk als regionaal. De acties zullen allerlei vormen aannemen, zo heeft de socialistische overheidsvakbond een nationale stakingsaanzegging ingediend. Die zal een impact hebben op vele openbare diensten.

Trein, tram en bus

Laten we beginnen bij het openbaar vervoer. Wie zich morgen wil verplaatsen met de trein, tram, bus of metro neemt maar beter voorzorgsmaatregelen want het aanbod zal veel minder zijn dan op een gewone dinsdag. 

Het treinverkeer zal vanaf vanavond, 22 uur, tot morgenavond ernstig verstoord zijn. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, heeft de NMBS wel een alternatieve treindienst uitgewerkt:

  • Tussen de grote steden zal slechts één op de drie IC-treinen rijden,
  • in de voorstedelijke gebieden en op het platteland zal maar één op de vijf voorstedelijke S- en L-treinen rijden,
  • en tijdens de ochtend- en avondspits zullen de meeste P-treinen simpelweg niet rijden.

In Wallonië, in de provincies Luik, Luxemburg en Namen, zullen er helemaal geen treinen rijden. Daardoor zullen de IC-treinen die deze provincies doorkruisen beperkt worden. Zo zal de IC-trein Oostende-Eupen bijvoorbeeld enkel tussen Oostende en Leuven rijden.

Door het veel kleinere treinaanbod raadt de NMBS reizigers aan om hun treinreis goed voor te bereiden: via de reisplanner in de NMBS-app of nmbs.be. Reizigers krijgen daar nu al te zien welke treinen er zullen rijden op hun traject.

Ook De Lijn waarschuwt voor hinder. Naar verwachting zullen zo'n 6 op de 10 bussen en trams in Vlaanderen rijden. De Lijn heeft een alternatieve dienstverlening uitgewerkt op basis van het beschikbare personeel. 

Reizigers kunnen die raadplegen via de routeplanner op de website van De Lijn. Ritten die niet uitgevoerd zullen worden, worden niet getoond in de routeplanner. 

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij roept reizigers op om indien mogelijk een alternatief te voorzien, zoals telewerken, carpoolen, fietsen of wandelen.

In Brussel verwacht de MIVB "zeer zware verstoringen" op haar bus-, tram- en metronet. Naar verwachting zal de hinder in de hoofdstad zwaarder zijn dan bij De Lijn in Vlaanderen.

Daarom raadt de openbaarvervoermaatschappij nu al reizigers aan om op zoek te gaan naar alternatieven om zich te verplaatsen. Reizigers zullen pas dinsdagochtend via de mobiele app van de MIVB kunnen checken of hun tram, metro of bus rijdt. 

Scholen en crèches

Ook in het onderwijs zal er actie worden gevoerd. Maar omdat alleen de socialistische onderwijsbond heeft aangekondigd te zullen staken, verwachten de scholen niet zoveel hinder, maar hoe groot die hinder zal zijn, is nog moeilijk te voorspellen omdat leerkrachten nog op de dag zelf kunnen beslissen of ze al dan niet staken. 

De christelijke en liberale onderwijsbonden gaan niet staken, maar zeggen zich wel solidair te zullen tonen met hun collega’s in de openbare sector door de acties “symbolisch” te ondersteunen. Sowieso zullen leerlingen altijd terecht kunnen in scholen, want er wordt opvang voorzien. Of er les wordt gegeven valt nog af te wachten.

In grotere steden zoals Antwerpen en Gent zullen heel wat crèches, die uitgebaat worden de stad, dichtblijven. Maar daar zijn de ouders verwittigd. Privécrèches worden niet getroffen door de actiedag.

Lokale diensten

Ook bij de gemeente- of stadsdiensten kan er hinder zijn. Denk maar aan ophaaldiensten, het lokale recyclagepark of de loketten in het gemeente- of stadhuis. Al valt dat ook allemaal moeilijk te voorspellen. 

VRT en RTBF

Zowel bij de Nederlandstalige omroep VRT als bij de Franstalige collega’s van de RTBF wordt er gestaakt. Bij de VRT zullen de drie vakbonden de hele dag actievoeren aan de ingangen van de openbare omroep. 

Bij de VRT is er een heel concrete, recente aanleiding van de staking: het zogenoemde “transformatieplan” waarin de directie van de omroep onlangs besparingen aankondigde, waardoor er o.a. 116 naakte ontslagen zullen vallen.

“De stakingsbereidheid is nog nooit zo groot geweest bij het VRT-personeel”, klinkt het in een gemeenschappelijke vakbondsmededeling. 

Aangepaste programmering

De kijkers en luisteraars van de openbare omroep zullen morgen merken dat er gestaakt wordt bij de VRT. Na overleg tussen de vakbonden en directie is deze aangepaste programmering overeengekomen: 

  • De soap "Thuis" - die in de toekomst wordt uitbesteed aan een extern productiehuis - zal morgen niet uitgezonden worden.
  • De Journaals zullen korter zijn dan gewoonlijk: om 13 uur zal er een uitzending zijn van 15 minuten, om 19 uur één van 30 minuten en "Laat" zal 15 minuten duren.
  • Op Eén zal er naast de Journaals geen "dagvers aanbod" zijn, dus geen programma's die op de dag zelf gemaakt worden.
  • Op Canvas wordt tot 20 uur Ketnet uitgezonden, daarna de Koningin Elisabethwedstrijd. Dus geen "Terzake" en "De afspraak". 
  • Luisteraars van de VRT-radionetten zullen naast de nieuwsbulletins vooral muziek horen.
  • Concreet zullen er op Radio 2 geen regionale uitzendingen zijn terwijl op Radio 1, Studio Brussel, MNM en Klara er enkel in de ochtend- (van 7 tot 9 uur) en avondspits (van 16 tot 18 uur) gepresenteerd zal worden.

Post

Ook bij Bpost wordt ten slotte hinder verwacht. Het postbedrijf kan nog moeilijk inschatten hoe groot die hinder zal zijn, maar zet alles op alles om ze zo beperkt mogelijk te houden.

Via Twitter waarschuwt het bedrijf alvast zijn klanten:

"Het is moeilijk op voorhand in te schatten hoe groot de hinder zal zijn", bevestigt woordvoerster Veerle Van Mierlo. "We gaan alles op alles zetten om de hinder zo veel mogelijk te beperken. 

Pakjes, kranten en priorbrieven krijgen sowieso voorrang, non-priorverzendingen zijn mogelijk een dagje langer onderweg. Ook in de postkantoren zal er mogelijk hinder zijn, maar in welke mate onze dienstverlening verstoord is, zullen we helaas pas morgen weten."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNS8zMC9hY3RpZWRhZy_SAQA?oc=5

2022年5月30日月曜日

Demarche Frontline stuwt Euronav naar hoogste peil in bijna zeven jaar - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

Demarche Frontline stuwt Euronav naar hoogste peil in bijna zeven jaar  De TijdHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMifWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi90cmFuc3BvcnQvZGVtYXJjaGUtZnJvbnRsaW5lLXN0dXd0LWV1cm9uYXYtbmFhci1ob29nc3RlLXBlaWwtaW4tYmlqbmEtemV2ZW4tamFhci8xMDM5MjIzMi5odG1s0gEA?oc=5

Energie, maar ook citytrips en voeding als melk, kaas en eieren gevoelig duurder: inflatie flirt met de 9 procent - VRT NWS

De inflatie is deze maand naar 8,97 procent gestegen. Dat betekent dat het leven in mei 2022 nu zo'n 9 procent duurder is geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Het is van augustus 1982 geleden dat de levensduurte zo sterk toenam - bijna 40 jaar geleden dus. De hoge inflatie is opnieuw voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijzen, maar ook voeding is deze maand gevoelig duurder geworden.

De levensduurte in ons land is deze maand verder toegenomen. Dat blijkt uit de meest recente inflatiecijfers: in mei is de inflatie van 8,31 naar 8,97 procent gestegen. Ze bereikt daarmee het hoogste niveau sinds augustus 1982, toen de inflatie uitkwam op 9,02 procent.

Zoals in de afgelopen maanden is de sterke inflatie voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijzen. De inflatie van energie bedraagt momenteel 56,80 procent en levert een bijdrage van 4,80 procentpunt aan de totale inflatie, zo blijkt uit de maandcijfers van Statbel.

Ook voeding gevoelig duurder

Daarnaast is ook eten en drinken de laatste maanden gevoelig duurder geworden. De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) komt deze maand uit op 6,32 procent tegenover 5,0 procent vorige maand. 

Kijken we meer in detail, dan zien we deze maand de belangrijkste prijsstijgingen bij de motorbrandstoffen, elektriciteit, private huurprijzen, huisbrandolie, restaurants en cafés, melk, kaas en eieren, aankoop van voertuigen, alcoholische dranken, buitenlandse reizen en citytrips en vis en zeevruchten. 

Spilindex

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt deze maand 4,43 procent, tegenover 4,08 procent in april.

De vorige overschrijding van de spilindex dateert van april. Dat betekent dat de uitkeringen en pensioenen in mei en de ambtenarenweddes in juni opnieuw stijgen met 2 procent.

De hoge inflatie zorgt er ook voor dat de lonen in de privésector stijgen. In elke sector gebeurt dat aan een ander tempo. Voor sommige sectoren maandelijks, voor andere dan weer een keer per jaar.

Ook in februari werd de spilindex al eens overschreden, en vorig jaar was dat in augustus en december het geval.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNS8zMC9pbmZsYXRpZS1yaWNodGluZy05LXByb2NlbnQtZ2VzdGVnZW4taG9vZ3N0ZS1uaXZlYXUtaW4tYmlqbmEtNDAv0gEA?oc=5

OVERZICHT. Nationale actiedag bij openbaar vervoer en onderwijs belooft heel wat chaos: hier kan u hinder ondervinden - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. OVERZICHT. Nationale actiedag bij openbaar vervoer en onderwijs belooft heel wat chaos: hier kan u hinder ondervinden  Het Laatste Nieuws
  2. Dinsdag wordt ernstige hinder verwacht op openbaar vervoer door staking  Het Nieuwsblad
  3. Verkorte journaals en geen uitzending van 'Thuis' tijdens stakingsdag bij VRT  De Standaard
  4. Treinverkeer dinsdag ernstig verstoord door nationale actiedag bij openbare diensten  Trends
  5. Nationale actiedag op 31 mei belooft chaos bij openbaar vervoer  De Morgen
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMinAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYmlubmVubGFuZC9vdmVyemljaHQtbmF0aW9uYWxlLWFjdGllZGFnLWJpai1vcGVuYmFhci12ZXJ2b2VyLWVuLW9uZGVyd2lqcy1iZWxvb2Z0LWhlZWwtd2F0LWNoYW9zLWhpZXIta2FuLXUtaGluZGVyLW9uZGVydmluZGVufmE5Y2U3YjZlZC_SAQA?oc=5