Het doorsnee bruto maandsalaris van een Vlaming die voltijds in de privésector werkt, is sinds vorig jaar gestegen tot 2.985 euro. Dat blijkt uit een analyse van de salarisgegevens van 400.000 mensen door loonberekenaar SD Worx. Bedienden verdienen het meest in Brussel, maar voor arbeiders zijn de lonen in Limburg het hoogst: "Een kwestie van vraag en aanbod."
Koopkracht, koopkracht en nog eens koopkracht: in een tijd van loeiende inflatie word je ermee om de oren geslagen. Maar wat ziet de doorsnee voltijds werkende Vlaming tegenwoordig effectief op zijn loonbriefje staan? Wel: 2.984,5 euro om precies te zijn, zo leert een berekening van HR-dienstenbedrijf SD Worx, dat een poel van 400.000 salarissen onder de loep nam. Door de automatische indexering van de lonen is dat cijfer in het eerste kwartaal van dit jaar sterk gestegen in vergelijking met vorig jaar:
Het gaat voor alle duidelijkheid om het brutomaandsalaris van voltijds werkende mensen in de privésector. De eindejaarspremie en het vakantiegeld zijn niet meegerekend, noch extra premies, loonelementen of kosten van de werkgever.
SD Worx berekende daarvan de mediaan, het middelste loon als je ze allemaal rangschikt van klein naar groot. Er zijn dus evenveel lonen hoger als lager dan die mediaan. Het voordeel van een mediaan is dat de uitersten - extreem hoge en extreem lage lonen - het beeld van de grootste massa niet scheeftrekken.
Limburg boven (voor arbeiders)
De Vlamingen doen het met een doorsneesalaris van 2.984,5 euro iets beter dan de Walen, waar het mediane loon afklokt op 2.766,5 euro. Brussel spant de kroon met een brutomaandsalaris van 3.322 euro. Er zijn ook duidelijke verschillen tussen de provincies, maar de salarissen in het centrum en noorden van het land liggen duidelijk hoger dan elders:
Ook als je arbeiders en bedienden opsplitst zijn de verschillen per provincie opvallend. Zo blijken Limburg (ruim 2.800 euro) en in iets mindere mate Antwerpen en Oost-Vlaanderen (ruim 2.700 euro) the place to be voor arbeiders. Brussel biedt hen dan weer de laagste lonen (iets meer dan 2.500 euro) in heel België:
Brussel bediendenstad
"Lonen hebben altijd te maken met vraag en aanbod. In Limburg zijn veel meer bedrijven waar arbeiders tewerkgesteld zijn en zijn arbeiders dus ook veel meer nodig", legt Kim Van Houtven van SD Worx uit. "Vandaar dat de lonen ook hoger liggen. In Brussel is er veel minder nood aan arbeiders en veel meer aan bedienden. Daardoor liggen bediendenlonen daar hoger.
En inderdaad, Brussel schiet op vlak van bediendenlonen dan weer de hoofdvogel af met een mediaan van 3.911,5 euro. Ook in Limburg en West-Vlaanderen, beide iets meer dan 3.500 euro doorsnee, liggen de bediendelonen hoger dan in de rest van het land:
0 件のコメント:
コメントを投稿