2022年5月17日火曜日

Topman Britse centrale bank waarschuwt voor 'apocalyptische' gevolgen van stijgende voedselprijzen - De Standaard

Andrew Bailey, de topman van de Britse centrale bank, waarschuwt voor ‘apocalyptische’ gevolgen door de prijsstijgingen van levensmiddelen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, een belangrijk landbouwland.

Oekraïne heeft zelf voldoende voorraden, maar kan die niet exporteren, zei Bailey tijdens een parlementaire commissie. ‘Dat is een grote zorg voor dit land, en een grote zorg voor de ontwikkelingslanden’, aldus Bailey.

In maart stegen de prijzen voor levensmiddelen in Groot-Brittannië al met 5,9 procent. Verwacht wordt dat er een verdere toename van de prijzen zal komen. Oekraïne is een belangrijke producent van tarwe en zonnebloemolie.

Tarwe is nog nooit zo duur geweest. Bij sluiting van de Europese markten moest er maandag 438,25 euro per ton worden betaald. De nieuwe recordprijs volgt op de aankondiging door India om de uitvoer van tarwe te verbieden. Door de aanhoudende hitte is de productie er beperkt, en zijn de binnenlandse prijzen er gestegen.

‘Zeer grote loonschok’

Bailey waarschuwt dat de stijgende energie- en levensmiddelenprijzen ook de inflatie verder zullen opvoeren, en een ‘zeer grote loonschok’ zullen veroorzaken. De werkloosheid zou uiteindelijk ook weer toenemen. Miljoenen Britten zouden bijgevolg in de armoede terecht kunnen komen.

Op de vraag of Bailey zich hulpeloos voelt om iets te doen tegen de toenemende inflatie, antwoordde hij kortweg ‘ja’.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjA1MTdfOTI3OTY5NTLSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿