2022年5月31日火曜日

Hinder bij openbaar vervoer, crèches dicht en geen "Thuis" op de VRT: wat te verwachten van de nationale actiedag? - VRT NWS

Door een nationale actiedag van de vakbonden zal er morgen hinder zijn bij de openbare diensten: onder andere in het openbaar vervoer, bij de lokale administraties en in het onderwijs. Daarnaast zal je het ook op radio en tv merken, want ook bij de VRT wordt er gestaakt. Een overzicht van de verschillende plekken waar de overheidsdiensten op een gevoelig lager pitje zullen draaien wegens vakbondsacties.

Waar gaat dit over?

"We krijgen niet de middelen en niet het respect dat we verdienen.” Met die woorden kondigden de vakbonden een maand geleden de nationale actiedag van 31 mei aan. 

De drie overheidsvakbonden vragen "meer koopkracht, meer respect voor de sociale dialoog, meer investeringen in de openbare sector en meer respect voor de overheidspensioenen".

De actiedag geldt voor alle overheidsdiensten, zowel federaal, gewestelijk als regionaal. De acties zullen allerlei vormen aannemen, zo heeft de socialistische overheidsvakbond een nationale stakingsaanzegging ingediend. Die zal een impact hebben op vele openbare diensten.

Trein, tram en bus

Laten we beginnen bij het openbaar vervoer. Wie zich morgen wil verplaatsen met de trein, tram, bus of metro neemt maar beter voorzorgsmaatregelen want het aanbod zal veel minder zijn dan op een gewone dinsdag. 

Het treinverkeer zal vanaf vanavond, 22 uur, tot morgenavond ernstig verstoord zijn. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, heeft de NMBS wel een alternatieve treindienst uitgewerkt:

  • Tussen de grote steden zal slechts één op de drie IC-treinen rijden,
  • in de voorstedelijke gebieden en op het platteland zal maar één op de vijf voorstedelijke S- en L-treinen rijden,
  • en tijdens de ochtend- en avondspits zullen de meeste P-treinen simpelweg niet rijden.

In Wallonië, in de provincies Luik, Luxemburg en Namen, zullen er helemaal geen treinen rijden. Daardoor zullen de IC-treinen die deze provincies doorkruisen beperkt worden. Zo zal de IC-trein Oostende-Eupen bijvoorbeeld enkel tussen Oostende en Leuven rijden.

Door het veel kleinere treinaanbod raadt de NMBS reizigers aan om hun treinreis goed voor te bereiden: via de reisplanner in de NMBS-app of nmbs.be. Reizigers krijgen daar nu al te zien welke treinen er zullen rijden op hun traject.

Ook De Lijn waarschuwt voor hinder. Naar verwachting zullen zo'n 6 op de 10 bussen en trams in Vlaanderen rijden. De Lijn heeft een alternatieve dienstverlening uitgewerkt op basis van het beschikbare personeel. 

Reizigers kunnen die raadplegen via de routeplanner op de website van De Lijn. Ritten die niet uitgevoerd zullen worden, worden niet getoond in de routeplanner. 

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij roept reizigers op om indien mogelijk een alternatief te voorzien, zoals telewerken, carpoolen, fietsen of wandelen.

In Brussel verwacht de MIVB "zeer zware verstoringen" op haar bus-, tram- en metronet. Naar verwachting zal de hinder in de hoofdstad zwaarder zijn dan bij De Lijn in Vlaanderen.

Daarom raadt de openbaarvervoermaatschappij nu al reizigers aan om op zoek te gaan naar alternatieven om zich te verplaatsen. Reizigers zullen pas dinsdagochtend via de mobiele app van de MIVB kunnen checken of hun tram, metro of bus rijdt. 

Scholen en crèches

Ook in het onderwijs zal er actie worden gevoerd. Maar omdat alleen de socialistische onderwijsbond heeft aangekondigd te zullen staken, verwachten de scholen niet zoveel hinder, maar hoe groot die hinder zal zijn, is nog moeilijk te voorspellen omdat leerkrachten nog op de dag zelf kunnen beslissen of ze al dan niet staken. 

De christelijke en liberale onderwijsbonden gaan niet staken, maar zeggen zich wel solidair te zullen tonen met hun collega’s in de openbare sector door de acties “symbolisch” te ondersteunen. Sowieso zullen leerlingen altijd terecht kunnen in scholen, want er wordt opvang voorzien. Of er les wordt gegeven valt nog af te wachten.

In grotere steden zoals Antwerpen en Gent zullen heel wat crèches, die uitgebaat worden de stad, dichtblijven. Maar daar zijn de ouders verwittigd. Privécrèches worden niet getroffen door de actiedag.

Lokale diensten

Ook bij de gemeente- of stadsdiensten kan er hinder zijn. Denk maar aan ophaaldiensten, het lokale recyclagepark of de loketten in het gemeente- of stadhuis. Al valt dat ook allemaal moeilijk te voorspellen. 

VRT en RTBF

Zowel bij de Nederlandstalige omroep VRT als bij de Franstalige collega’s van de RTBF wordt er gestaakt. Bij de VRT zullen de drie vakbonden de hele dag actievoeren aan de ingangen van de openbare omroep. 

Bij de VRT is er een heel concrete, recente aanleiding van de staking: het zogenoemde “transformatieplan” waarin de directie van de omroep onlangs besparingen aankondigde, waardoor er o.a. 116 naakte ontslagen zullen vallen.

“De stakingsbereidheid is nog nooit zo groot geweest bij het VRT-personeel”, klinkt het in een gemeenschappelijke vakbondsmededeling. 

Aangepaste programmering

De kijkers en luisteraars van de openbare omroep zullen morgen merken dat er gestaakt wordt bij de VRT. Na overleg tussen de vakbonden en directie is deze aangepaste programmering overeengekomen: 

  • De soap "Thuis" - die in de toekomst wordt uitbesteed aan een extern productiehuis - zal morgen niet uitgezonden worden.
  • De Journaals zullen korter zijn dan gewoonlijk: om 13 uur zal er een uitzending zijn van 15 minuten, om 19 uur één van 30 minuten en "Laat" zal 15 minuten duren.
  • Op Eén zal er naast de Journaals geen "dagvers aanbod" zijn, dus geen programma's die op de dag zelf gemaakt worden.
  • Op Canvas wordt tot 20 uur Ketnet uitgezonden, daarna de Koningin Elisabethwedstrijd. Dus geen "Terzake" en "De afspraak". 
  • Luisteraars van de VRT-radionetten zullen naast de nieuwsbulletins vooral muziek horen.
  • Concreet zullen er op Radio 2 geen regionale uitzendingen zijn terwijl op Radio 1, Studio Brussel, MNM en Klara er enkel in de ochtend- (van 7 tot 9 uur) en avondspits (van 16 tot 18 uur) gepresenteerd zal worden.

Post

Ook bij Bpost wordt ten slotte hinder verwacht. Het postbedrijf kan nog moeilijk inschatten hoe groot die hinder zal zijn, maar zet alles op alles om ze zo beperkt mogelijk te houden.

Via Twitter waarschuwt het bedrijf alvast zijn klanten:

"Het is moeilijk op voorhand in te schatten hoe groot de hinder zal zijn", bevestigt woordvoerster Veerle Van Mierlo. "We gaan alles op alles zetten om de hinder zo veel mogelijk te beperken. 

Pakjes, kranten en priorbrieven krijgen sowieso voorrang, non-priorverzendingen zijn mogelijk een dagje langer onderweg. Ook in de postkantoren zal er mogelijk hinder zijn, maar in welke mate onze dienstverlening verstoord is, zullen we helaas pas morgen weten."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNS8zMC9hY3RpZWRhZy_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿