De nationale stakingsdag is op vele manieren voelbaar. De VRT heeft een beperkt aanbod op radio en televisie en het openbaar vervoer is sterk verstoord. Op de weg is weinig te merken van de actiedag.
Minder nieuws
Op de radiozenders van de openbare omroep begon het ochtendblok om 7 uur, een uur later dan gewoonlijk. Sinds 9 uur klinkt enkel muziek, tot 16 uur, wanneer het verkorte avondblok van start gaat. Er zijn nieuwsbulletins om 7, 8, 12, 13, 17 en 18 uur.
Alle journaals op Eén zullen ook ingekort zijn. Er is vanavond geen ‘Thuis’ te zien, enkel programma’s die op voorhand zijn opgenomen, komen op het scherm. Op Canvas is er vanavond wel een uitzending van de Koningin Elisabethwedstrijd.
Een stakingspiket palmt dinsdag de toegangspoort van de VRT-gebouwen aan de Reyerslaan in Brussel in. ‘We stoppen de afbraak van de VRT’, staat er te lezen op een spandoek.
Kwart treinen, slechts één metrolijn
Op het openbaar vervoer is er veel hinder. Slechts een kwart van de treinen rijdt. Van de IC-treinen tussen de grote steden rijdt één trein op de drie. Daarnaast rijdt één op de vijf voorstedelijke S-treinen en L-treinen. De meeste P-treinen, die enkel rijden tijdens de ochtend- en avondspits, rijden niet. In de provincies Luik, Luxemburg en Namen rijdt geen enkele trein. Wie alsnog wil rijden met de trein, kijkt het best eerst naar de alternatieve treindienst op de website van de NMBS.
De schermen in de stations tonen tijdens de staking enkel de treinen die wel rijden. Vanaf woensdagochtend 1 juni verloopt het treinverkeer weer normaal.
Bij De Lijn rijden gemiddeld zes op de tien trams en bussen uit. In West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant rijdt 65 procent. In Limburg gaat het om 60 procent en in Antwerpen om 55 procent. De zwaarst getroffen provincie is Oost-Vlaanderen, waar de helft van de bussen en trams uitrijdt. Wat de kusttram betreft, rijdt driekwart uit. Reizigers kunnen de alternatieve dienstverlening raadplegen via de routeplanner op de website van De Lijn.
In Brussel zijn er ‘zeer zware storingen’ bij de MIVB. Slechts één van de vier metrolijnen wordt bediend, lijn 1. Bij de trams zijn de lijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51 en 92 in dienst, zo klinkt het in een update van de situatie op het net om 7.30 uur. Voorts rijden de bussen op de lijnen 12, 34, 46, 53, 56, 59, 65, 71, 74, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 88 en 95.
‘Alle andere lijnen rijden vandaag niet’, besluit de MIVB. Reizigers kunnen de mobiele app van de MIVB raadplegen om andere manieren te vinden om tijdens de stakingsdag te reizen in de hoofdstad.
Ook de veerdiensten zijn verstoord: in Oostende was de dienst vanochtend stilgevallen, en de veerdienst in Antwerpen tussen Linkeroever en het Steen zou tot 15.00 uur werken, daarna niet meer.
Op de weg is niet veel te merken van de actiedag. Op de piek van de ochtendspits, iets na 8 uur, stond er 160 kilometer file op de Vlaamse snelwegen, wat normaal is voor een werkdag. Het ziet er dus naar uit dat veel werknemers ervoor gekozen hebben om van thuis uit te werken.
Impact op onderwijs nog onduidelijk
De totale impact van de stakingsdag op het onderwijs is niet duidelijk. De stad Antwerpen laat weten dat er in het stedelijk onderwijs in 14 procent van de basisscholen geen les is, maar er wordt wel noodopvang voorzien. Zes van de zestien kinderdagverblijven zijn ook gesloten en de tien andere zijn slechts geopend voor een deel van de leefgroepen. In Gent - waar tien procent van het stadspersoneel staakt - zijn vier stedelijke kinderdagverblijven gesloten en 28 andere beperkt open.
Bij Bpost is er ook hinder. Vooral in Wallonië, meer bepaald in de omgeving van Luik, kan een deel van de post niet worden uitgereikt. Omdat er ook gestaakt wordt in de sorteercentra, dreigt er ook de komende dagen nog impact te zijn. In Vlaanderen wordt dinsdag zowat 90 procent van de rondes uitgevoerd en zijn 96 procent van de kantoren open. In Brussel kan men maar in 35 procent van de kantoren terecht.
Er wordt ook gestaakt in de gevangenissen. ‘Zo goed als driekwart van onze mensen doet vandaag mee met de actiedag’, zegt Robby De Kaey, stafmedewerker ACOD Justitie. ‘Op sommige plekken zijn dat er zelfs meer.’ Waar nodig worden politieagenten ingeschakeld. Toch zullen enkel de gedetineerden in de gevangenissen van Dendermonde, Mechelen en Leuven Centraal naar buiten mogen om een wandeling te maken.
Ook de sluiswachters staken. De Vlaamse Waterweg meldt dat 75 schepen liggen te wachten om door te kunnen varen. Ook in de havens van Antwerpen en Zeebrugge ondervindt de scheepvaart hinder.
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjA1MzFfOTE5NDkxOTXSAQA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿