In ruil voor de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3, wil het Franse Engie een voorspelbaar, stabiel en levensvatbaar investeringsregime en duidelijkheid over de toekomstige ontmanteling van de kerncentrales en het beheer van het kernafval.
Engie, het moederbedrijf van Electrabel, zette vandaag haar verlanglijstje nog eens op papier ter gelegenheid van de presentatie van de resultaten van het eerste kwartaal 2022. Die waren overigens mede dankzij de Belgische kerncentrales bijzonder goed. Met een bedrijfswinst van 583 miljoen euro in drie maanden tijd waren de Belgische kerncentrales tijdens het eerste trimester een van de grootste winstmotoren voor het Franse energieconcern. Heel Engie klokte af op ruim 3,5 miljard euro. Volgens Engie werd de winst van de kerncentrales zelfs nog voor een deel gedrukt door hogere belastingen op sommige installaties en een iets lagere stroomproductie van tijdens het eerste kwartaal van 2021.
Maar tegelijk windt Engie er geen doekjes rond dat het langer openhouden van de kerncentrales met tien jaar niet bestempeld kan worden als business as usual. Zo’n verlenging houdt ‘een risico in dat verder gaat dan de normale activiteit van een particuliere uitbater’, dixit het Franse energieconcern. Het maakt meteen duidelijk dat het zo’n levensduurverlenging alleen ziet zitten als er een ‘evenwichtige risicoverdeling’ afgesproken kan worden met de Belgische regering. Dat omvat een ‘voorspelbaar, stabiel en levensvatbaar investeringsregime en een duidelijk omschreven kader voor ontmanteling en beheer van het kernafval’.
Engie hamert er verder op dat de voorbereiding om de kerncentrales langer op te houden vijf jaar in beslag zal nemen. Daarmee maakt het de Belgische overheid nog maar eens duidelijk dat er voor de stroomvoorziening van ons land twee kernenergieloze winters zitten aan te komen: die van 2025-2026 en ook die van 2026-2027.
De Belgische regering nam medio maart de beslissing om twee Belgische kerncentrales tien jaar langer open te houden tot 2035. Daarover moet nog wel een afspraak worden gemaakt met Engie. België hoopt om nog voor de zomer een deal daarover te kunnen sluiten met het Franse energieconcern.
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjA1MTdfOTQzMzMxNDXSAQA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿