In de plenaire vergadering van de Kamer is donderdagmiddag gedebatteerd over de onderhandelingen tussen kernexploitant Engie en de federale regering over de verlenging van de kernreactoren van Doel 4 en Tihange 3. De meerderheidspartijen Vooruit en Ecolo gingen daarbij in de clinch met de N-VA-fractie, en ook premier Alexander De Croo deed een duit in het zakje.
Bron: BELGA
Het Franse energiebedrijf Engie, dat de kerncentrales in ons land uitbaat via Electrabel, heeft premier Alexander De Croo in een brief gevraagd dat België mee investeert in de verlenging van de jongste kernreactoren en de factuur van de ontmanteling van de andere kerncentrales mee oppikt. De Croo onderhandelt sinds afgelopen voorjaar samen met minister van Energie Tinne Van der Straeten met Engie over de voorwaarden voor de verlenging van Doel 4 en Tihange 3, waarvan de regering in maart besliste om ze alsnog 10 jaar langer open te houden.
LEES OOK. Engie vraagt in brief aan De Croo dat regering meebetaalt voor verlenging levensduur kerncentrales
Volgens N-VA-Kamerlid Bert Wollants heeft de regering veel te lang getalmd met die beslissing, en heeft ze daardoor nu nagenoeg geen bewegingsruimte in de gesprekken met Engie, waardoor de factuur bij de burger zal terechtkomen. “We zitten ver in de toegevoegde tijd, u staat met de rug tegen de muur, en u zult het slechtst denkbare akkoord moeten afsluiten om het licht te laten branden”, sprak hij de premier donderdagmiddag toe tijdens het vragenuurtje.
“Amnesie”
Kris Verduyckt (Vooruit) vond dat onterecht. “U zat tijdens de vorige legislatuur in een regering die niets heeft beslist en komt hier nu klagen dat het allemaal te lang heeft geduurd”, klonk het. “Toen we hier de btw van 6 procent op energie stonden te bepleiten gaf u niet thuis, maar als een multinational eens een brief stuurt staat u hier als eerste. Dat is het verschil.”
Ook de groenen klopten op die nagel. “N-VA deed maandenlang alsof die levensduurverlenging zomaar kon, maar zweeg in alle talen over de kosten”, zei Groen-Kamerlid Kim Buyst. “U zat vier jaar in de meerderheid tijdens de vorige legislatuur, u had de mogelijkheden om alle reactoren te verlengen die u wou”, vindt Samuel Cogolati (Ecolo).
Premier De Croo verweet Wollants tot slot “aan amnesie te lijden”. “Er is nochtans niet verkeerd mee om te zeggen: de context is veranderd, dus veranderen we van standpunt.”
Meer algemeen benadrukten de meerderheidspartijen dat er geen sprake van is dat België mee opdraait voor de nucleaire opkuis. De premier wees op een wetsontwerp van Van der Straeten dat momenteel voorligt in de Kamer en moet garanderen dat Engie die factuur betaalt.
Verder herhaalde De Croo dat de regering discretie aan de dag wil leggen in de onderhandelingen. “Er is maar één prioriteit: de belangen van België, de inwoners en iedereen die elektriciteit gebruikt in dit land. (..)” Hij benadrukte wel dat iedereen rond de tafel zijn verantwoordelijkheid moet nemen, “ook de historische verantwoordelijkheid”. Ons land besliste in 2003 om de laatste kerncentrales tegen 2025 te sluiten.
0 件のコメント:
コメントを投稿