2022年6月7日火曜日

Systeem groenestroomcertificaten wordt bijgestuurd, waardoor factuur van de consument lichtjes daalt - VRT NWS

De Vlaamse regering vermindert het aantal groenestroomcertificaten dat energieleveranciers moeten opkopen, een kost die de leveranciers doorrekenen aan de consument. De komende drie jaar wordt er op die manier 225 miljoen euro uit de factuur gehaald. Het effect per gezin zal beperkt zijn. 

Groenestroomcertificaten zijn subsidies die gezinnen en bedrijven krijgen om hernieuwbare energie te produceren, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Zo'n certificaat is als het ware een bewijs dat je groene stroom hebt geproduceerd. Energieleveranciers moeten ook "vergroenen" (meer groene stroom leveren) en moeten daarom bepaalde hoeveelheden van die certificaten opkopen. Die kost rekenen ze dan door aan de consument. 

Omdat groene stroom in het verleden overgesubsidieerd werd, was er een enorme berg aan certificaten ontstaan die moest worden weggewerkt.  Om te vermijden dat het systeem zou ontsporen, heeft de Vlaamse overheid de voorbije jaren heel wat van die certificaten zelf opgekocht.

Dreigend tekort

Daarnaast wordt er ook minder steun verleend aan projecten voor hernieuwbare energie. Die genereren dus minder groenestroomcertificaten dan vroeger.  Het gevolg is wel dat er stilaan een tekort aan certificaten dreigt op de markt. Dat zou ertoe kunnen leiden dat energieleveranciers hun verplichtingen niet kunnen nakomen en boetes krijgen. Die zouden ze dan ook doorrekenen aan de consument. 

Om dat te vermijden heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) beslist dat energieleveranciers vanaf volgend jaar minder groenestroomcertificaten moeten opkopen.  De daling zal gradueel zijn: elk jaar wordt het "quotum", het verplicht aantal op te kopen certificaten, verlaagd.

Warmtekrachtcertificaten: het omgekeerde probleem

Op de certificatenmarkt speelt nog een tweede element. Naast de groenestroomcertificaten zijn er ook certificaten voor wie aan warmtekrachtkoppeling doet, dat is de gelijktijdige opwekking van elektriciteit en warmte. Daarvoor worden warmtekrachtcertificaten uitgereikt en ook die moeten door de energieleveranciers worden opgekocht. Ook dat rekenen ze door aan de consument.  

Op de markt van de warmtekrachtcertificaten dreigt er een overschot. Daar doet minister Demir de omgekeerde ingreep: ze haalt er zelf een deel uit de markt en ze verplicht de leveranciers ook om méér van die certificaten op te kopen. Ook dat zullen de leveranciers doorrekenen.

Netto: 225 miljoen euro

Netto zal het resultaat van de twee bijsturingen (minder groenestroomcertificaten en méér warmtekrachtcertificaten) wel positief uitvallen voor de consument. De komende drie jaar zal er 225 miljoen euro uit de factuur van Vlaamse gezinnen en bedrijven worden gelicht. Volgens de krant De Tijd gaat het om één miljard op tien jaar tijd. 

Door de torenhoge energieprijzen en de hoge prijzen voor CO2 (een vergoeding die energieproducenten moeten betalen wanneer ze CO2 uitstoten), zal het effect op de factuur van een gemiddeld gezin wel heel beperkt blijven. 

Deze maatregel van Demir staat los van haar voornemen om de subsidies voor hele grote zonneparken af te romen. Die afroming, nog eens goed voor zowat een miljard euro, zou zowat 200 bedrijven treffen, waaronder dat van Fernand Huts.  De decreetteksten die die afroming concreet uitwerken, zouden begin juli worden voorgelegd aan de Vlaamse ministerraad. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNi8wNy9zeXN0ZWVtLWdyb2VuZXN0cm9vbWNlcnRpZmljYXRlbi13b3JkdC1iaWpnZXN0dXVyZC13YWFyZG9vci1mYWMv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿