2022年7月6日水曜日

3M zegt 571 miljoen euro toe om PFOS-vervuiling te saneren, akkoord tussen bedrijf en Vlaamse regering - VRT NWS

Chemiebedrijf 3M zal in totaal 571 miljoen euro betalen om het probleem van de PFOS-vervuiling rond hun fabriek in Zwijndrecht op te lossen. Dat staat in een saneringsovereenkomst die de Vlaamse overheid gesloten heeft met het bedrijf. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en John Banovetz van 3M hebben het nieuws samen aangekondigd tijdens een persconferentie op haar kabinet. 

Het bedrijf kwam vorig jaar in beeld nadat bij werken aan de Oosterweelverbinding vervuiling met PFOS werd ontdekt die afkomstig was van de 3M-fabriek in Zwijndrecht. De vervuiling vormde de aanleiding voor een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement.

Minister van Omgeving Demir (N-VA) heeft altijd benadrukt dat ze wilde dat 3M zelf zou betalen om de grond opnieuw proper te maken. Het chemiebedrijf zegt hiervoor nu dus een bedrag van 571 miljoen euro toe. 

PFAS? PFOS? 

PFAS  is een verzamelnaam voor chemische stoffen die door de mens gemaakt zijn en niet van nature voorkomen in de natuur. Van een aantal PFAS is geweten dat ze een gevaar vormen voor de gezondheid, zich zeer gemakkelijk verspreiden en niet afbreken als ze in het milieu terechtkomen. De bekendste telg uit de PFAS-familie is PFOS, de chemische verbinding die leidde tot vervuiling rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht.

571 miljoen euro is het totaalbedrag. Daar zitten ook al eerder beloofde bedragen in. Het bedrag is onder meer bedoeld voor het saneren of schoonmaken van de grond, het vergoeden van omwonenden en landbouwers uit de omgeving. 

De Vlaamse overheid krijgt ook een schadevergoeding van 100 miljoen euro. "Denk maar aan bijvoorbeeld de gezondheidsonderzoeken die wij nu massaal ook doen", zegt minister Demir.

3M investeert ook in Lantis, de bouwheer van de Oosterweelwerken. "Dat gaat om ondersteunende diensten, een tijdelijke opslagplaats voor het stort bijvoorbeeld en een deel zal ook gelden als financiële schadevergoeding", verduidelijkt minister Demir. 

Minister Demir: "Belangrijk dat we nu al aan opruimen tuinen kunnen beginnen"

Voor minister Demir was het essentieel dat de multinational 3M zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opnam. "Deze overeenkomst is het resultaat van een maandenlang, intensief proces.  3M Belgium heeft maatregelen genomen en heeft de financiële verantwoordelijkheid opgenomen voor onze gemeenschap. Het is geen geheim dat Vlaanderen daarop rekende als een duidelijk signaal naar de Vlamingen en als een teken van respect. Deze overeenkomst laat ons toe stappen te zetten in het belang van de inwoners van Zwijndrecht, onze lokale boeren en onze welvaart en welzijn in het algemeen. Dat is niet alleen het geval in de directe omgeving van de fabriek, maar ook in Zwijndrecht en aan de Oosterweelsite." 

Tijdens de persconferentie benadrukte minister Demir dat de Vlaamse overheid opnieuw in gesprek gaat met het bedrijf wanneer de kosten nog hoger zouden oplopen. "Als in een latere fase blijkt dat het opruimen van de vervuiling nog meer kost dan nu door OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) begroot is, dan kunnen we dat toch verder verhalen op 3M. Dit is een open end. Maar het is vooral belangrijk voor de mensen in Zwijndrecht dat we nu al aan het opruimen van hun tuinen kunnen beginnen", voegde minister Demir eraan toe in "Het Journaal". 

"Ik zou echt dit najaar de schop al in de grond willen hebben", benadrukt de minister. "Het saneringsplan voor de eerste fase is ingediend. Daar gaan we de komende weken ook duidelijkheid over hebben. Dan moet er een aannemer worden aangesteld en dan kunnen we eindelijk starten met die werken, want dit dossier sleept al heel lang aan." 

"Er wordt ook geen afstand van geding gedaan indien zou blijken dat er gezondheidsschade is", voegde de minister er nog aan toe. Dat betekent dat zowel burgers als de overheid later meer geld kunnen eisen als dat nodig zou blijken. "We wilden absoluut geen nieuw Eternit-verhaal", benadrukt minister Demir.

3M: "We nemen onze verantwoordelijkheid ernstig"

"We hebben jullie bezorgdheden gehoord", zei John Banovetz, Executive Vice President en Chief Technology Officer en Environmental Responsibility van 3M tijdens de persconferentie. "We hebben de problemen begrepen en we nemen onze verantwoordelijkheid ernstig. 3M zal het gebied rond Zwijndrecht correct saneren. We hebben boeren vergoed voor de impact op hun bedrijven. We hebben overlegd met de gemeente om onze aanpak te bespreken en vragen te beantwoorden, en dat zullen we blijven doen, elke drie maanden." Tegelijk gaf Banovetz toe dat het bedrijf nog veel werk heeft om het vertrouwen opnieuw te herstellen. 

"Belangrijke stap, maar kous is hiermee niet af"

De omwonenden in Zwijndrecht zijn tevreden met deze eerste aanzet om het opruimen van de vervuiling aan te pakken, al denken ze dat het beloofde bedrag onvoldoende zal zijn. 

"We hebben te maken met de grootste PFAS-vervuiling in Europa
in woon- en natuurgebied", stelt Eva Frooninckx van Grondrecht. "Het opgestelde Beschrijvend Bodem Onderzoek van 3M is ondermaats, want het  brengt niet eens de gehele vervuilingspluim in kaart. Ook is er geen zekerheid met welke veilige bodemnormen zal worden gewerkt, het is dus onmogelijk om nu al een vaste prijs te kleven op de te maken kosten.“

"Dit is een belangrijke stap vooruit om de vervuiler in het PFOS-schandaal te doen betalen, maar hiermee is de kous niet af", zegt Joeri Thijs van Greenpeace. "Positief is wel dat het erop lijkt dat de deal 3M niet ontslaat van alle andere kosten en aansprakelijkheid waar nu nog geen volledig zicht op is: de ruimere sanering, inclusief de Oosterweel-werf, de aansprakelijkheid voor gezondheidskosten en andere geleden schade bij omwonenden, boeren, enzovoort. Dat is alvast belangrijk."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNy8wNi9taW5pc3Rlci1kZW1pci1oZWVmdC1zYW5lcmluZ3NvdmVyZWVua29tc3QtbWV0LTNtL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿