2022年7月14日木曜日

Europese Commissie somber over economie: 'Nog wel groei in 2023, maar aanzienlijk langzamer dan verwacht' - De Morgen

NieuwsEconomie

Rook stijgt op na Russische aanvallen tussen de akkers in Oekraïne.  Beeld AP
Rook stijgt op na Russische aanvallen tussen de akkers in Oekraïne.Beeld AP

De stijgende energie- en voedselprijzen door de oorlog in Oekraïne duwen de economische groei in Europa fors naar beneden. De Europese Commissie raamt de groei in de eurolanden volgend jaar op 1,4 procent, waar het in mei nog van 2,3 procent uitging.

Als de oorlogssituatie verslechtert en Rusland de gaskraan naar Europa verder dichtdraait, vergroot dat niet alleen de economische malaise maar ook de kans op onrust op de financiële markten. “De invasie van Oekraïne door Rusland doet de wereldeconomie schudden”, zei commissaris Gentiloni (Economie) bij de presentatie van de economische voorspellingen. Volgens zijn collega Dombrovskis (Werk) werpt die oorlog een “lange schaduw over Europa en onze economie”.

Voor dit jaar verwacht de Commissie een gemiddelde groei van 2,6 procent. Dat is vooral het gevolg van de economische opleving eind vorig jaar en de eerste twee maanden van 2022. Sinds de Russische invasie eind februari staan alle seinen op rood: stijgende energie- en voedselprijzen, energietekorten, gebrek aan grondstoffen en onderdelen, recordinflatie, oplopende rente, dalende koopkracht. “De economie groeit nog maar aanzienlijk langzamer dan verwacht”, aldus Gentiloni. De Commissie waarschuwt dat een opleving van de coronapandemie de economie extra kan ontregelen.

Voor België voorspelde de Commissie dit voorjaar nog een groei van 2,0 en 1,8 procent. Nu luidt het dat de Belgische economie dit jaar met 2,3 procent zou toenemen, maar volgend jaar met slechts 1,3 procent.

Lees ook

Economen Schoors en Peersman: ‘Het stomste wat je als consument nu kunt doen is minder uitgeven en je geld op je spaarrekening zetten’

Gebruik overal je klantenkaart, en zorg dat je uitgeslapen naar de winkel gaat: 101 concrete tips om geld uit te sparen

Inflatie

De inflatie in juni dit jaar bedroeg 8,6 procent in de eurozone, een record. Volgens de Commissie daalt de inflatie naar minder dan 3 procent eind 2023. Maar ook deze raming is omgeven met onzekerheden. De grote afhankelijkheid van Russische olie, kolen en gas maakt de EU-economie extra kwetsbaar voor effecten van de oorlog. In België zou de inflatie op jaarbasis dit jaar 9,4 procent bedragen en volgend jaar zakken tot 2,9 procent.

Wat de Europese economie evenmin helpt, is dat de groei in de VS en China daalt, net als de wereldhandel waar de EU normaliter van profiteert. De enige lichtpuntjes die de Commissie ziet, zijn een veelbelovend toeristisch seizoen dit jaar en een lage werkloosheid in een deel van de eurolanden. “Om door deze woelige wateren te varen, moet Europa leiderschap tonen met solidariteit, duurzaamheid en zekerheid”, aldus Gentiloni.

Ook IMF ziet economische toekomst somber in

Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ziet de vooruitzichten van de wereldeconomie somber in door de oorlog in Oekraïne en de sterke inflatie, hongersnood en armoede.

“Het wordt een pittig 2022 en mogelijk een nog zwaarder 2023, met een toegenomen kans op recessie”, schrijft IMF-hoofd Kristalina Georgieva in een blog, in de aanloop naar de G20-bijeenkomst op Bali van vrijdag en zaterdag. Haar waarschuwing komt enkele maanden nadat het IMF zijn economische verwachtingen voor veel landen al naar beneden had bijgesteld.

Het IMF komt later deze maand met een nieuwe economische prognose. Volgens Georgieva gaat die uit van een lagere mondiale economische groei dan de 3,6 procent die de organisatie in april voorspelde en kan een recessie volgend jaar niet uitgesloten worden.

“We waarschuwden toen al dat er de nodige risico’s waren die de groei bedreigden en een deel daarvan is sindsdien uitgekomen.” Vooruitzichten blijven bovendien “extreem onzeker” maar het is al wel duidelijk dat de armsten het zwaarst getroffen zullen worden.

Georgieva zegt dat de oorlog in Oekraïne een menselijke tragedie veroorzaakt, terwijl de daarmee gepaard gaande prijsstijgingen van grondstoffen de groei afremmen en de prijzen opdrijven. Nog eens 71 miljoen mensen dreigen daardoor in extreme armoede terecht te komen.

Georgieva is daarom een voorstander van harde ingrepen om de inflatie onder controle te krijgen, zelfs als dat een recessie betekent. “Nu ingrijpen doet minder pijn dan later ingrijpen. Landen moeten alles in het werk stellen om de inflatie terug te dringen, want een aanhoudend hoge inflatie kan het herstel doen inzakken en de levensstandaard verder aantasten, met name voor de kwetsbaren.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMikgFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL2V1cm9wZXNlLWNvbW1pc3NpZS1zb21iZXItb3Zlci1lY29ub21pZS1ub2ctd2VsLWdyb2VpLWluLTIwMjMtbWFhci1hYW56aWVubGlqay1sYW5nemFtZXItZGFuLXZlcndhY2h0fmI2YmI2NWU5L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿