Verschillende chocoladefabrieken hebben (een deel) van hun productie stilgelegd uit voorzorg, nadat er een salmonellabesmetting is vastgesteld bij chocoladefabriek Barry Callebaut. Wat is er precies aan de hand, is onze chocolade veilig en moeten we vrezen voor lege winkelrekken?
Wat is er eigenlijk gebeurd?
In de chocoladefabriek van Barry Callebaut in Wieze in Oost-Vlaanderen is bij een lot chocolade salmonella vastgesteld. De productie ligt er voorlopig stil, alles wordt nu gedesinfecteerd en daarna kan de fabriek weer opstarten.
De oorzaak van de besmetting is lecithine, een vetachtige substantie die vet en water kan binden. "Er is nu verder onderzoek nodig om te achterhalen waar de bron van de besmetting vandaan komt. Pas als we die ontdekt hebben kunnen we de productielijnen zuiveren", vertelt woordvoerder Korneel Warlop aan VRT NWS.
Barry Callebaut levert ook chocolade aan andere fabrieken, zoals die van pralinemaker Neuhaus in Vlezenbeek. Ook daar is de productie nu (deels) uit voorzorg stilgelegd. Volgens CEO Ignace Van Doorselaere van Neuhaus is er nog geen besmetting vastgesteld, maar ze nemen het zekere voor het onzekere.
Bij Belgian Chocolate Group in Olen en Herentals zijn alle producten die met de mogelijk besmette chocolade gemaakt zijn, ingehouden. "De productielijnen worden nu grondig schoongemaakt. Dat gaat 2 tot 4 weken duren. Daardoor ligt 60 procent van onze productie stil", zegt woordvoerder Isabelle Salen.
Mondelez (van onder meer Côte d'Or, Milka en Oreo) laat weten dat het een complete inventariscontrole heeft uitgevoerd in alle productiesites waar de bewuste chocolade van Barry Callebaut geleverd wordt. "Uit voorzorg hebben we de productielijnen in de betrokken fabrieken tijdelijk stilgelegd, evenals de leveringen aan klanten", klinkt het in een persbericht. De productie is er intussen wel al herstart.
Guylian in Sint-Niklaas laat weten dat ook bij hen mogelijk besmette chocolade werd geleverd. "Omdat de voedselveiligheid voor ons de hoogste prioriteit heeft, zijn uit voorzorg meteen alle mogelijk geaffecteerde productielijnen stilgelegd en mogelijk besmette producten of grondstoffen geïsoleerd", meldt het bedrijf.
Moeten we vrezen voor lege winkelrekken?
Er kan zeker een impact zijn in de winkels, maar hoe groot is nog niet duidelijk. De fabriek van Barry Callebaut in Wieze is de grootste chocoladefabriek ter wereld. "Ze maken er chocolade uit cacaobonen en leveren die aan veel andere bedrijven als grondstof", legt Mieke Callebaut van sectorfederatie Choprabisco uit aan VRT NWS. "Het is een uitgebreide keten van verschillende fabrikanten van repen, pralines, koekjes en ijsjes die bevoorraad worden door Barry Callebaut."
Doordat niet alleen de productie bij Barry Callebaut zelf, maar nu ook bij verschillende afnemers deels gestaakt is, zijn op langere termijn eventuele lege rekken wel mogelijk. "Er zou een impact kunnen zijn op de bevoorrading van de winkels", zegt Mieke Callebaut daarover. "Het is nog wat wachten op welke bedrijven er allemaal mogelijk betrokken zijn en hun keten moeten reinigen."
Hoe groot die eventuele voorraadonderbreking zou kunnen zijn, is voorlopig koffiedik kijken. De timing is volgens Mieke Callebaut alvast een meevaller. "Tijdens de maand juli ligt een deel van de productie in de chocoladefabrieken sowieso stil", zegt ze. "Het chocoladeseizoen herstart dan vanaf augustus. Ze zouden nu van die tijd kunnen gebruik maken – als het nodig blijkt – om hun keten te reinigen."
Is onze chocolade nog veilig?
De chocolade die in de winkels te krijgen, is veilig. Dat benadrukt toch ook het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). "We hebben geen indicaties dat er besmette chocolade bij de consument is terechtgekomen", zegt Hélène Bonte van FAVV aan VRT NWS.
Hetzelfde horen we bij zowel Barry Callebaut als bij de afnemers van de chocolade waarbij mogelijk besmette chocolade werd geleverd. "Voedselveiligheid is onze prioriteit", benadrukt ook Mieke Callebaut van de sectorfederatie. "In dit geval hebben de procedures duidelijk goed gewerkt."
Het is nochtans de tweede keer op korte tijd dat er in een chocoladefabriek in ons land een salmonellabesmetting wordt vastgesteld. Eerder lag de Ferrerofabriek in Aarlen maanden stil.
"Het lijkt een toevalligheid te zijn", benadrukt Mieke Callebaut. "Het is zeer uitzonderlijk dat dit gebeurt. Er is geen verband tussen beide bronnen van besmetting. We willen het vertrouwen in de lekkere Belgische chocolade blijven beklemtonen."
In tegenstelling tot wat haar naam doet vermoeden is mevrouw Mieke Callebaut niet verwant aan de familie achter de groep Callebaut.
0 件のコメント:
コメントを投稿