2022年9月1日木曜日

Nieuwe eigenaar Makro- en Metrowinkels vraagt reorganisatie aan, faillissement nog niet afgewend - VRT NWS

De eigenaar van de Belgische Makro- en Metrowinkels vraagt een gerechtelijke reorganisatie aan. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Onder toezicht van de rechter wil hij de levensvatbare activiteiten laten verkopen en de rest stopzetten. Als het verzoek wordt afgewezen, dreigt een faillissement.

De Belgische Makro- en Metrowinkels werden in juni nog overgenomen door investeerder Bronze Properties. Wat de nieuwe eigenaar met de winkels van plan was, was toen nog niet duidelijk. Hij kreeg tijd om een toekomstplan uit te werken. In tussentijd konden alle 2.000 werknemers onder de bestaande voorwaarden aan het werk blijven. 

Tijdens een bijzondere ondernemingsraad heeft de nieuwe eigenaar nu bekendgemaakt dat hij een gerechtelijke reorganisatie vraagt. Zo'n procedure maakt het mogelijk om de activiteiten van een bedrijf geheel of gedeeltelijk over te dragen. Makro is immers verlieslatend geworden terwijl Metro wel nog winstgevend is.

Om minstens een deel van de activiteiten te beschermen, heeft Bronze Properties een verzoekschrift ingediend bij de ondernemingsrechtbank. De rechter moet binnen 15 dagen laten weten of hij ingaat op dat verzoek. Als het wordt afgewezen, dreigt er een faillissement. Maar tot de beslissing valt, is het bedrijf beschermd tegen schuldeisers.

Als de rechter het verzoek tot een reorganisatie aanvaardt, gaat een onafhankelijk gerechtsmandataris actief op zoek naar overnemers voor de levensvatbare activiteiten. De activiteiten waarvoor geen overnemer wordt gevonden, zullen stopgezet worden. Er zouden zich spontaan al een aantal overnemers gemeld hebben voor bepaalde activiteiten.

De procedure van een gerechtelijke reorganisatie kan 4 tot 6 maanden duren. Ondertussen blijven de 11 winkels van horecagroothandel Metro en 6 vestigingen van supermarktketen Makro open.

Vakbonden zien voor- en nadelen

"De procedure is eigenlijk een uitverkoop", reageert Wilson Wellens van de liberale vakbond ACLVB. "Men gaat kijken wie geïnteresseerd is om welk element over te nemen en dan zal prioriteit gegeven worden aan diegene die het meeste werknemers wenst over te nemen en de prijs."

Toch is het volgens Wellens een goede zaak. "De andere optie was het faillissement. In deze procedure is er nog een kans dat de werknemers een nieuwe werkgever vinden die hen aan hun huidige arbeidsvoorwaarden verder wil laten werken in de activiteit waar ze vandaag ook in staan."

Wij zijn ook niet van gisteren, we wisten dat er grootschalige herstructureringen zouden aankomen

Johan Van Loon (ACV)

"Het allerbelangrijkste is de werkgelegenheid, dat is het voordeel van deze procedure", zegt ook Johan Van Loon van de christelijke vakbond ACV. "Het is niet hoopvol dat we weten dat er onderdelen zullen verdwijnen samen met het personeel dat daarbij hoort. Maar wij zijn ook niet van gisteren, we wisten dat er grootschalige herstructureringen zouden aankomen. Het voordeel van een gerechtelijke procedure is dat ze onafhankelijk gebeurt en dat de vakbonden het personeel kunnen vertegenwoordigen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiSmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOS8wMS9iaWp6b25kZXJlLW9uZGVybmVtaW5nc3JhYWQtbWFrcm8v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿