Ongeveer de helft van de 7.500 werknemers van microblogsite Twitter zou vandaag een mail ontvangen hebben waarin ze hun ontslag hebben gekregen. "Vandaag is jouw laatste werkdag binnen het bedrijf", luidt de boodschap voor hen. Dat melden verschillende Amerikaanse media. In een eerdere interne mail omschrijft Elon Musk, de nieuwe CEO, de ontslagronde die vandaag van start gaat als een zet om "Twitter op een (financieel red.) gezond pad te brengen".
"In een poging om Twitter op een gezond pad te brengen, zullen we vrijdag het moeilijke proces doorlopen om ons wereldwijde personeelsbestand te verminderen", leest een interne mail van Elon Musk aan zijn werknemers die Amerikaanse kranten zoals Financial Times en The Washington Post konden inkijken. "We erkennen dat dit gevolgen zal hebben voor een aantal personen die waardevolle bijdragen hebben geleverd aan Twitter, maar deze actie is helaas noodzakelijk om het succes van het bedrijf in de toekomst te verzekeren", klinkt het nog.
Ten laatste om 17 uur onze tijd zouden alle werknemers een mail moeten ontvangen hebben met als onderwerp "Your role at Twitter" oftewel "Jouw rol bij Twitter". In die mail zouden werknemers vernemen of "het proces impact zal hebben op hun job of niet". Alle kantoren van Twitter blijven vandaag gesloten "om de veiligheid van alle werknemers te beschermen en alle data veilig te stellen", klinkt het nog in de mail. Het is voorlopig ook niet mogelijk voor werknemers om met hun badge de kantoren binnen te gaan.
Volgens Amerikaanse media zou ongeveer de helft van de 7.500 werknemers slecht nieuws gekregen hebben. "Vandaag is de laatste werkdag binnen het bedrijf", citeert ABC News uit de ontslagmail. De personeelsleden die die boodschap kregen, hoeven niet meer naar het werk te komen, maar zouden hun job en de voordelen wel nog behouden tot begin januari of februari, afhankelijk van hun rol binnen het bedrijf. Wie goed nieuws kreeg, wordt maandagochtend terug op kantoor verwacht.
Chaos troef
Al de hele dag heerst er onduidelijkheid over wat er precies gaande is bij Twitter. Werknemers berichten via het socialemediakanaal waar ze zelf voor werken over allerhande problemen die ze ondervinden. Ze getuigen over het feit dat ze geen toegang meer hebben tot hun werkaccounts en geven aan dat ze zelfs via andere kanalen zoals Slack niet meer communiceren met hun collega's.
Musk wil meer inkomsten binnenhalen en dat kan bijvoorbeeld door te snijden in personeelskosten
Met de ontslagronde sluit nieuwe CEO Elon Musk een bewogen eerste week af aan het hoofd van Twitter. "Musk wil laten zien dat hij is aangekomen", aldus Verheyden. "Hij wil dat het gebruikersaantal groeit. Dat aantal stagneert al een tijdje rond de 220 miljoen en dat is te weinig om winst te maken. Musk wil gaan naar 900 miljoen gebruikers en wil tegelijk ook meer inkomsten binnenhalen. Dat kan bijvoorbeeld door te snijden in personeelskosten en dat is precies wat er nu gebeurt."
Eerder deze week zette Musk ook al de schaar in het managementteam, vroeg hij personeel om de klok rond aan nieuwe producten te werken en betrok hij het publiek op Twitter zelf bij allerlei nieuwe plannen. Een van de nieuwe plannen werd al concreet gemaakt: het gegeerde blauwe vinkje wordt aan iedereen toegekend die bereid is om 8 dollar per maand te betalen. Behalve de ontslagronde is ook dat een manier om de hoge kostprijs van de overname deels te financieren en Twitter opnieuw "op een gezond pad" te brengen.
Beluister hier het volledige gesprek met Tim Verheyden in "De wereld vandaag" op Radio 1:
Ontslagen bij Twitter: "Onvoorspelbaar wat Elon Musk nu zal doen"
Personeel naar de rechtbank
Werknemers van Twitter hebben in San Francisco een groepsvordering ingesteld tegen hun bedrijf. Ze menen dat hun CEO Elon Musk de wet niet respecteert bij de uitvoering van een grote ontslagronde. Volgens de werknemers heeft Musk hen niet op tijd op de hoogte gebracht en heeft hij daarmee de wet geschonden. Volgens federale wetgeving moeten grote bedrijven bij massale ontslagrondes hun personeel minstens zestig dagen op voorhand waarschuwen.
Ook in Europa dreigt Musk problemen te ondervinden met de ontslagwetgeving. In het Verenigd Koninkrijk telt Twitter 281 werknemers. De Britse wetgeving voorziet dat een werkgever een ontslagronde moet kunnen motiveren. Als meer dan 20 werknemers tegelijk worden ontslagen, moet er overleg worden gevoerd en de overheid op de hoogte worden gebracht. Er geldt een minimumtermijn van dertig dagen tussen de start van de procedure en het effectieve ontslag.
Werknemers nemen afscheid ... via Twitter
Heel wat Twitter-werknemers nemen ondertussen al afscheid via hun eigen gebouwde platform, door herinneringen op te halen, vergezeld met een blauw hartje en/of de hashtags #oneteam en #lovewhereyouworked. Ook in de slackkanalen van Twitter (een intern communicatiekanaal voor werknemers) zou een stroom aan blauwe hartjes zijn gepost, als symbool van afscheid.
Overnamesoap
De overname van Twitter ging niet over rozen, en dat is nog zacht uitgedrukt. In april deed Musk een vijandig overnamebod voor het sociaal netwerk. Het bedrijf wilde dat eerst voorkomen met een zogenoemde "gifpil": door meer aandelen uit te schrijven probeerde het de prijs op te drijven, zodat de miljardair zou af zien van de overname. Zonder succes, want Musk zette door en er werd een deal van 44 miljard dollar bereikt.
Tot Elon Musk zijn kar plots keerde en zijn bod introk, tot ergernis van de Twitter-bestuurders die de beurswaarde van het bedrijf langzaamaan zagen verkruimelen. Musk werd voor de rechtbank gedaagd om de deal na te leven, maar zover is het niet gekomen.
Nog voor de start van rechtszaak toonde hij zich plots toch bereid om de deal na te leven, voor het afgesproken bedrag van 44 miljard dollar. Op voorwaarde dat hij de nodige fondsen bijeen zou krijgen en als Twitter de rechtszaak zou laten vallen.
0 件のコメント:
コメントを投稿