2023年1月31日火曜日

Algemene inflatie daalt, maar dat voelen we niet in supermarkt: "We verwachten dat voedingsprijzen nog even zullen blijven stijgen" - VRT.be

De inflatie daalt, maar daar is een belangrijke kanttekening bij te maken. Want voor voedsel stijgt het inflatiepercentage wel nog. Ten opzichte van een jaar geleden is voeding meer dan 15 procent duurder geworden. "En dat is nog niet meteen voorbij. We verwachten dat de prijzen de eerste helft van dit jaar zullen blijven stijgen", zegt Xavier Gellynck, professor landbouw- en voedingseconomie aan de UGent.

Het leven wordt nog steeds duurder, maar wel iets minder snel dan vorige maand. Dat blijkt uit het nieuwe inflatiecijfer. Het inflatiecijfer zakte van 10,35 procent in december naar 8,05 procent in januari. Goed nieuws dus voor onze portemonnee, al zullen we het nog niet meteen voelen wanneer we naar de supermarkt gaan. 

Vooral voedsel blijft een pak duurder worden. "En dat is nog niet meteen voorbij, we verwachten dat de prijzen de eerste helft van dit jaar zullen blijven stijgen", legt Xavier Gellynck, professor landbouw- en voedingseconomie aan de UGent, uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Nieuwe contracten en loonkosten

Dat de voedselprijzen zo sterk blijven stijgen heeft met verschillende factoren te maken. "Ten eerste hebben de voedingsproducenten nog maar net nieuwe contracten onderhandeld met de supermarkten en die prijsstijgingen worden pas bij de ingang van die nieuwe contracten doorgevoerd. Daar zit dus een vertraging op."

In veel sectoren wegen vooral de loonkosten zwaar door, in de voedingsindustrie is dat niet anders. "De voedingssector voelt de automatische indexering van de lonen extra hard, het kostenplaatje stijgt met 10 procent en zowel de producenten als de supermarkten rekenen die loonkosten door." De hoge lonen wegen dus dubbel zo zwaar in de voedingssector.

Grondstoffen

Het afgelopen jaar zorgde een schaarste aan grondstoffen ook voor prijsstijgingen, maar dat begint wel stilaan te normaliseren, zegt professor Gellynck. "De prijzen van de grondstoffen bevinden zich terug op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne." Al wil dat niet zeggen dat we over lage grondstofprijzen mogen spreken. "De prijzen waren al sterk aan het stijgen voor de oorlog, en die trend blijft zich nu ook voortzetten."

Verbetering in zicht?

Er is op middellange termijn wel verbetering in zicht, tegen de tweede helft van dit jaar, na de zomer, wordt een normalisering van de inflatiepercentages verwacht. "Dan zouden we prijsstijgingen van ongeveer 2 procent hebben, hetgeen de algemene doelstelling is." Op prijsdalingen moeten we niet hopen. "Wanneer de prijzen stijgen, dan worden de prijzen in de winkel snel aangepast. Omgekeerd wanneer de prijzen dalen, volgen de prijzen in de winkel veel trager of niet."

Beluister het gesprek over de voedselprijzen in "De wereld vandaag" hier:

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiV2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMS8zMC9kZS1pbmZsYXRpZS1kYWFsdC1tYWFyLXZvZWRzZWwtYmxpamZ0LXdlbC1kdXVyL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿