2023年1月20日金曜日

Dwangsommen niet betaald? Rechter laat nu ook spullen van Fedasil in beslag nemen - VRT.be

Een deurwaarder mag spullen van het federale agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil in beslag nemen en verkopen. Dat heeft de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel beslist, zo schrijft La Libre Belgique. Fedasil werd vorig jaar veroordeeld tot dwangsommen omdat het asielzoekers niet kon opvangen, maar heeft die niet betaald. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor bevestigt het nieuws. Haar reactie? "Dit lost niets op."

Al ruim meer dan 1.000 keer is het federale agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil intussen veroordeeld omdat het wettelijk gegarandeerde asielopvang niet verleent. Daarbij legt de Brusselse rechter telkens dwangsommen op per dag dat dat niet gebeurt. Fedasil probeert in dat geval zo snel mogelijk opvang te zoeken voor de asielzoekers in kwestie, om te voorkomen dat het die dwangsommen effectief moet betalen. De totale som van de opgelegde dwangsommen loopt wellicht al in de miljoenen.

In twee dossiers - een veroordeling van juli en een van september - liepen die (niet betaalde) dwangsommen op tot respectievelijk zo'n 13.000 euro en bijna 100.000 euro. Fedasil argumenteert dat het die sommen niet kan betalen. Daarop heeft het agentschap een deurwaarder over de vloer gekregen, die een lijst gemaakt heeft van spullen die in beslag moeten worden genomen om in februari openbaar te worden verkocht. Het gaat onder meer om meubels en een televisietoestel.

Het agentschap had nog protest aangetekend tegen de inbeslagnames, maar een Brusselse rechter heeft dat begin deze week afgewezen. Fedasil onderzoekt nu eventuele volgende stappen.

"Geen politieke onwil"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor bevestigt het nieuws. "Ik betreur dit, want inbeslagnames lossen echt niets op. Dat levert geen enkele extra opvangplaats op. Fedasil heeft al duizenden opvangplaatsen gecreëerd en we zullen dat blijven doen: ook in januari staan er weer 1.000 extra plaatsen op de planning. Maar Fedasil moet natuurlijk zijn werk kunnen blijven verderzetten. Dat zou heel moeilijk zijn, mochten er computers of meubilair in beslag worden genomen. Dat brengt ons geen stap dichter bij een oplossing."

We kunnen dit niet oplossen zonder structurele hervormingen. Ook inbeslagnames kunnen dat niet doen

Staatssecretaris voor Asiel en Mirgatie Nicole De Moor (CD&V)

"Ik stel alles in het werk om het betalen van dwangsommen te vermijden", benadrukt De Moor. "Het gaat om hoge sommen geld en ik denk dat we dat geld beter kunnen gebruiken om opvangplaatsen te creëren." Er is ook geen politieke onwil om opvangplaatsen te creëren, benadrukt ze. "Maar de realiteit is dat de uitdaging heel groot is en dat we dit niet kunnen oplossen zonder structurele hervormingen. Ook inbeslagnames kunnen dat niet doen."

"De situatie is natuurlijk heel uitzonderlijk. Nog nooit hebben zoveel mensen bescherming gezocht in ons land als in 2022. Dat stelt ons voor een heel grote uitdaging. De druk is heel groot op alle bevoegde diensten die hier bij betrokken zijn. De medewerkers van de asiel- en migratiediensten geven elke dag het beste van zichzelf om opvangplaatsen te creëren en procedures te behandelen."

Hervormingen

Intussen probeert De Moor honderden asielzoekers weg te krijgen uit een kraakpand in de Paleizenstraat, bevestigt ze in "De ochtend" op Radio 1. "We zijn al vier weken asielzoekers aan het overbrengen van het kraakpand naar het netwerk van Fedasil. Maar dat gaat niet voor iedereen in één keer. Als ik vandaag iedereen uit de Paleizenstraat zou overbrengen naar het netwerk van Fedasil, dan heb ik de komende dagen geen plaatsen voor families met kinderen naar minderjarigen. En dat wil ik ook vermijden."

Beluister hier het hele gesprek met De Moor in "De ochtend" op Radio 1:

Ook daar hamert De Moor nogmaals op broodnodige hervormingen. "Als we kijken naar hoe de wereld er vandaag aan toe is, alle conflicten die er zijn, dan moeten we niet meteen een grote trendbreuk verwachten wat betreft de asieldruk op Europa. Dus dan moeten we ons systeem hervormen om daarmee te kunnen omgaan: sterkere buitengrenzen, meer solidariteit tussen Europese landen en efficiëntere procedures, ook op het vlak van terugkeer."

"Daarvoor heb ik een pakket maatregelen dat ik deze maand nog zal voorlegggen aan de regering. We moeten de moed hebben om de stappen te zetten en niet naïef zijn, want het zal niet opgelost zijn met enkel meer opvangplaatsen." De Moor trekt volgende week ook naar de Europese top in Stockholm, "waar ik op de dezelfde nagel zal kloppen en de volgende stappen wil zetten".

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiPmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMS8yMC9pbmJlc2xhZ25hbWVzLWZlZGFzaWwv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿