2023年1月20日金曜日

Honderdduizenden Fransen komen op straat tegen pensioenhervorming - VRT.be

In heel Frankrijk wordt vandaag massaal gedemonstreerd en gestaakt. De aanleiding is het pensioenplan dat de regering van president Emmanuel Macron vorige week heeft voorgesteld. Daarin wordt de pensioenleeftijd opgetrokken van 62 naar 64 jaar. Volgens een van de organiserende vakbonden zijn in heel Frankrijk vandaag 1,6 miljoen mensen op straat gekomen.

Drie jaar geleden al deed president Emmanuel Macron een poging om de pensioenregeling in Frankrijk te hervormen, en ook toen leidde dat tot wekenlang protest. Het lijkt erop dat dat anno 2023 niet anders zal zijn: de vakbonden hopen vandaag een miljoen mensen op de been te krijgen. Het is de eerste keer in meer dan 10 jaar dat alle 8 vakbonden van Frankrijk een front vormen en samen acties organiseren.

Die veroorzaken veel hinder bij het openbaar vervoer. Bij de Franse spoorwegen staakt bijna de helft van het personeel, veel treinen zijn dan ook geannuleerd. Slechts een TGV op drie rijdt. Ook de metro in Parijs is grondig verstoord. Op de luchthaven van Parijs-Orly staken de luchtverkeersleiders, en het veerbootverkeer tussen Calais in Frankrijk en Dover in het Verenigd Koninkrijk ligt stil.

Maar ook in veel andere sectoren wordt er gestaakt: veel scholen blijven vandaag dicht. Volgens de belangrijkste vakbond in het onderwijs staakt 70 procent van de leerkrachten in het basisonderwijs en 65 procent in het middelbaar. Het ministerie van onderwijs houdt het op 42 procent stakers in de basisscholen en 34 procent in het middelbaar.  

Er zijn ook grote stakingen bij olieraffinaderijen: bij TotalEnergies staakt volgens de vakbond 70 tot zelfs 100 procent van de medewerkers.

Er zijn vandaag betogingen op meer dan 200 plaatsen in heel Frankrijk. De autoriteiten verwachten zo'n 550.000 tot 750.000 duizend manifestanten, 50.000 tot 80.000 van hen in Parijs. De vakbonden CGT heeft ondertussen gemeld dat volgens hun tellingen in Parijs 400.000 mensen hebben betoogd, in totaal zouden in heel Frankrijk 1,6 miljoen mensen op straat zijn gekomen. Op voorhand hoopten de vakbonden om de kaap van een miljoen te ronden.

Vreedzaam protest

De betoging in Parijs is officieel gestart om 14 uur. "Het is hier nu nog rustig, er is zodanig veel volk dat niemand hier rond mij weet of ze vanvoor al vertrokken zijn", vertelt Steven Decraene in Parijs rond het aanvangsuur. "Er zijn in heel Frankrijk 10.000 politieagenten opgetrommeld, 3.500 voor Parijs. Maar er zijn ook politieagenten hier die mee betogen." De politie in Parijs heeft gemeld dat voor de start van de betoging 15 mensen zijn gearresteerd, vaak omdat ze verboden wapens bij hadden.

Aan de rand van de manifestatie heeft de politie traangas ingezet tegen een aantal gemaskerde betogers die hen bekogelden met projectielen. De situatie was snel weer onder controle. 30 personen zijn aangehouden. Voor de rest verloopt de betoging vreedzaam. Bij betogingen in Rennes en Lyon waren er ook kleine schermutselingen.

De oproerpolitie pakt een relschopper op bij de betoging in Parijs.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Het is het bijzonder onpopulaire plan van de regering om de pensioenleeftijd tegen 2030 op te trekken van 62 naar 64 jaar, dat zo veel Fransen vandaag heeft gemobiliseerd.  Daarnaast wil Macron ook een wet uit 2014 versneld uitvoeren. Die schrijft voor dat wie aanspraak wil maken op een volledig pensioen, minstens 43 jaar moet hebben gewerkt. Speciale pensioenregelingen voor bepaalde beroepsgroepen worden dan weer afgeschaft.

De plannen voor de pensioenhervorming komen ook op een moeilijk moment. Door de hoge energieprijzen, stijgende levenskosten en het ontbreken van een automatische loonindexering, kunnen de maatregelen op weinig begrip rekenen bij de Fransen. De regering benadrukt dan weer dat een hervorming nodig is om de komende jaren de begroting in evenwicht te houden. 

President Macron is vandaag zelf niet in Frankrijk, maar in Spanje, voor een ontmoeting met premier Pedro Sanchez. Macron heeft van daaruit gereageerd dat de geplande hervorming rechtvaardig en verantwoordelijk is, en dat die er ook zal komen. Hij hoopt dat de betoging zonder geweld zal verlopen.

Jongeren betogen nu al voor hun pensioen

Opvallend: bij de manifestanten zijn ook veel jongeren. "Ze zijn bang dat ze meer en meer belastend werk op hun bord zullen krijgen en dat nooit even lang zullen kunnen volhouden als hun ouders. Daarom willen ze nu al hun voet zetten. Ze willen op een andere manier werken, en liefst ook maar tot hun zestigste, nog twee jaar minder lang dan de officiële pensioenleeftijd nu", vertelt Steven Decraene.

Ook correspondent Frank Renout is het opgevallen dat veel jonge mensen op straat komen. "Universiteitsstudenten delen folders uit met de oproep om mee te komen demonstreren", ziet hij in hoofdstad Parijs. "Ze vinden het niet kunnen dat er minder jobs bijkomen voor jongeren doordat ouderen langer aan de slag blijven."

Een jonge betoger in Parijs.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Uit onderzoek blijkt dat 79 procent van de jongeren tegen de hervormingen is. Daarover maakt de regering zich zorgen, zegt Renout. "Als zij de straat opgaan, is de geest al snel uit de fles. Ze hebben in het verleden al vaker lang actiegevoerd, en scholen en universiteiten bezet. Het is een groep waarop de politiek maar weinig grip heeft."

"Frankrijk heeft veel sociale voorzieningen net omdat daar in het verleden voor gevochten is", hoort hij op straat. "Staken is een Franse traditie, en die zetten we voort: we gaan opnieuw en massaal actievoeren, ook na vandaag."

Ook Steven Decraene besluit dat dit zeker nog niet de laatste actiedag is. "De vakbonden komen vanavond samen om vandaag te evalueren. Als de regering niet reageert op de protesten, dan zullen er ongetwijfeld nog nieuwe stakingen en actie gepland worden, misschien zelfs al volgende week. Frankrijk staat mogelijk voor een heet voorjaar."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiOmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMS8xOS9zdGFraW5nLWZyYW5rcmlqay_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿