2023年1月18日水曜日

Energiecrisis geeft zonnepanelen een nieuwe boost: vorig jaar bijna 100.000 nieuwe installaties geplaatst in Vlaanderen - VRT.be

In Vlaanderen zijn het afgelopen jaar veel meer zonnepanelen gelegd dan het jaar ervoor: net geen 100.000 nieuwe installaties kwamen erbij. Door de hoge energiefactuur besloten veel Vlamingen vorig jaar om zonnepanelen te leggen. Een groot verschil met het jaar ervoor, waarin de saga rond de terugdraaiende teller de vraag naar zonnepanelen deed instorten. “Een goede zaak voor de mensen zelf, ons leefmilieu én onze energiezekerheid”, reageert Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA).

De vraag naar zonnepanelen is vorig jaar letterlijk en figuurlijk door het dak gegaan. Zo blijkt uit de voorlopige cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). “Er werd voor minstens 517 megawatt aan zonnepanelen geplaatst in 2022, verspreid over 99.552 daken”, zegt minister Demir. 

De minister had vorig jaar haar jaarlijkse ambitie voor zonne-energie 300 naar 450 megawatt (MW) verhoogd en ziet dat de Vlaming haar die doelstelling dus ruimschoot deed halen. 

Uit de cijfers blijkt dat 90 procent van het bijkomende vermogen op daken van woningen en kleine ondernemingen kwam. Concreet gaat het over 99.228 installaties met een totaal vermogen van ongeveer 466 MW. Daarnaast zijn er 324 grotere installaties, samen goed voor een vermogen van bijna 51 MW.

Ten opzichte van 2021 werden er in 2022 dubbel zoveel zonnepanelen bijgeplaatst. 2021 was dan ook een domperjaar voor de zonnepanelenindustrie in Vlaanderen. Doordat de overgangsregeling voor de terugdraaiende teller begin dat jaar werd vernietigd, ontstond er een enorme vertrouwensbreuk met de burger: waarom zou je nog duizenden euro’s investeren in zonnepanelen als de overheid het beloofde rendement niet meer kon garanderen?

Energiefactuur en premies

Waar het aantal nieuwe installaties in 2020 nog 155.217 bedroeg, dook het aantal nieuwe installaties in 2021 naar amper 41.974. Maar daarna kwam 2022: het jaar waarin Rusland Oekraïne binnenviel en de - toen al hoge - energieprijzen als een raket de hoogte inschoten.

Plotsklaps gingen we kijken hoe we die torenhoge energiefactuur konden drukken. En toen werden zonnepanelen toch weer een interessante investering. 

Wie snel besliste, kon vorig jaar bovendien ook nog een hogere premie krijgen, want de premie werd begin dit jaar gehalveerd. Die premie was maximaal in 2021 en 2022, en wordt dit jaar 2023 en volgend jaar telkens opnieuw gehalveerd. Concreet: liep de premie in 2022 nog op tot tot maximaal 1500 euro, dan bedraagt die nu nog maximaal 750 euro en in 2024 wordt dat maximaal 375 euro. 

Minister van Energie Demir kijkt tevreden naar de massale investering in zonnepanelen: “Wie de kans heeft om te investeren in zonnepanelen, mag niet twijfelen. Dat is tegelijk kiezen voor meer vat op de energiefactuur en een betere toekomst voor ons leefmilieu. Een dubbele winst dus”. Demir verwacht dat de trend zich de volgende jaren verder zet, net zoals investeren in energiebesparing.

Grootste stijging in Oost-Vlaanderen

Kijken we naar het aantal nieuwe installatie per provincie dan zien we dat Oost-Vlaanderen de kroon spant met 25.030 nieuwe zonnepaneelinstallaties of een stijging van 124 MW.

“We zien niet meteen een verklaring voor deze verschillen”, zegt minister Demir. “In het verleden zagen we wel dat bepaalde provincies al veel hebben geïnvesteerd, zoals in Limburg. 

"Nu zien we dat Limburg het nog altijd behoorlijk goed doet, maar weliswaar op de vierde plaats komt. In Limburg valt het op dat mijn thuisstad Genk het heel goed doet met 22 megawatt." Kijken we naar het aantal bijgeplaatste installaties, dan staan de Gentenaars met 2.943 op kop.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiNWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMS8xNy96b25uZXBhbmVsZW4v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿