2023年2月28日火曜日

Belgische tienjaarsrente op hoogste niveau in elf jaar - De Standaard

De rente op overheidsobligaties gaat dinsdag in de eurozone overal omhoog, nu verwacht wordt dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar monetair beleid nog langer en forser zal verstrakken. Ook de Belgische tienjaarsrente steeg dinsdagvoormiddag met acht basispunten, tot 3,24 procent. Dat is het hoogste peil sinds het voorjaar van 2012.

Frankrijk en Spanje kenden in februari een onverwachte inflatie-opstoot en dus houden traders er voor het eerst rekening mee dat de ECB de depositorente zal optrekken tot 4 procent, tegen februari volgend jaar, schrijft het financiële persagentschap Bloomberg. Eerder werd nog uitgegaan van een piek van 3,5 procent dit jaar.

   • De rente is gelukkig belangrijker dan Poetin

Een depositorente van vier procent zou betekenen dat de rentevoeten hoger uitkomen dan de jongste twintig jaar. Voor mei wordt een nieuwe renteverhoging door de ECB verwacht van 25 à 50 basispunten.

Deze vooruitzichten stuurden de langetermijnrentes in de eurozone overal hoger. De Italiaanse tienjaarsrente steeg met elf basispunten tot meer dan 4,5 procent. De Belgische tienjaarsrente nadert op zijn beurt de 3,25 procent.

Een hogere rente is slecht nieuws voor wie wil lenen en voor de Belgische staatskas.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzAyMjhfOTQxNzEwMjTSAQA?oc=5

Belgische rente spurt naar hoogste peil in elf jaar - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

Belgische rente spurt naar hoogste peil in elf jaar  De TijdHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMicmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9iZWxnaXNjaGUtcmVudGUtc3B1cnQtbmFhci1ob29nc3RlLXBlaWwtaW4tZWxmLWphYXIvMTA0NTA0MzcuaHRtbNIBAA?oc=5

Recordresultaat voor Ackermans & van Haaren in 2022 - Beursduivel

Recordresultaat voor Ackermans & van Haaren in 2022
Beeld: Ackermans & van Haaren

(ABM FN) Ackermans & van Haaren heeft een recordjaar achter de rug. Dit maakte de holding dinsdagmorgen bekend.

Ackermans realiseerde over het afgelopen boekjaar een nettowinst van 708,7 miljoen euro. Dit recordresultaat is te danken aan de combinatie van sterke resultaten van alle onderdelen van de groep en dankzij de succesvolle exits uit Anima en Manuchar.

Er wordt door Ackermans een verhoging van het dividend met 13 procent voorgesteld tot 3,10 euro per aandeel.

"In een uitdagende omgeving met scherpe kostprijsstijgingen, afnemend consumentenvertrouwen en dalende beurzen, hebben de bedrijven van onze groep zich heel weerbaar getoond met een resultaat van de kernparticipaties in lijn met het in 2021 behaalde recordresultaat", zo luidde de commentaar op de jaarcijfers.

De verkoop van de participatie in Manuchar van 30 procent en van de deelneming in Anima van 91,8 procent leverden respectievelijk 97,2 miljoen euro en 236,9 miljoen euro meerwaarden op.

Ackermans is het jaar 2023 begonnen met een bemoedigende meerwaarde op de verkoop van Telemond. Na deze transactie beschikt de holding over ruim 550 miljoen euro aan cash voor nieuwe investeringen.

De raad van bestuur is overtuigd dat de deelnemingen van Ackermans & van Haaren goed zijn gepositioneerd om ook in het jaar 2023 een degelijk resultaat af te leveren.

Behoudens onvoorziene omstandigheden wordt dan ook verwacht dat dit in lijn zou moeten liggen met de resultaten over het jaar 2022. Uiteraard na correctie voor gerealiseerde meerwaarden.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiX2h0dHBzOi8vd3d3LmJldXJzZHVpdmVsLmJlL25pZXV3cy83NjgwMDkvUmVjb3JkcmVzdWx0YWF0LXZvb3ItQWNrZXJtYW5zLXZhbi1IYWFyZW4taW4tMjAyMi5hc3B40gEA?oc=5

Huurprijzen in 2022 fors omhoog: 'Op een bepaald moment moet je je toch de vraag stellen: wanneer is de grens bereikt?' - De Morgen

InterviewJoy Verstichele

- Beeld RV, Patrick Vertommen
-Beeld RV, Patrick Vertommen

De prijs voor een huurwoning is het afgelopen jaar met 4,7 procent gestegen. De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen steeg van 778 euro in 2021 tot 815 euro in 2022. Vooral aan de onderkant van de private huurmarkt komen steeds meer mensen in de problemen, ziet Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform. ‘De buitensporigheden moeten er echt uit.’

Vanwaar komt die grote stijging?

“Er is natuurlijk de inflatie, maar dat is maar één verklaring. Er zijn verschillende tendenzen die samenkomen. We weten al jarenlang dat er een probleem is op de huurmarkt, met heel wat mensen die een steeds groter deel van hun huishoudbudget aan huur besteden. De aanbouw van de sociale woningmarkt is de voorbije jaren stilgevallen, waardoor ook veel mensen die recht hebben op een sociale woning op de private huurmarkt terechtkomen. Wat je ook ziet, is dat woningen op de koopmarkt de voorbije jaren ook een pak duurder geworden zijn, waardoor meer mensen op de huurmarkt zijn terechtgekomen.

“Het voorbije jaar kwam daar met de energiecrisis een nieuwe context bij. Omdat de energiefacturen zo hard stegen, hielden huurders daar ook rekening mee in hun zoektocht naar een huurwoning. Sommigen redeneerden dat ze beter iets meer kunnen betalen voor een woning die goed geïsoleerd is, om zo op het einde toch iets goedkoper af te zijn.”

Zullen die prijzen ook dit jaar nog zo fors blijven stijgen?

“We kunnen er enkel van uitgaan dat we een verdere stijging zullen zien. De huurprijzen zijn in 2022 minder snel gestegen dan de inflatie. Verhuurders hebben hun huur namelijk niet allemaal in één keer opgetrokken, maar je kan verwachten dat dat de komende maanden wel zal komen. Die doorrekening zal nog wel volledig gebeuren. Maar op een bepaald moment moet je je toch de vraag stellen: wanneer is de grens bereikt?”

Hoe groot is dit probleem?

“Er wordt nog steeds onderschat wat voor een belangrijk deel van het huishoudbudget de huur inneemt. Dat gaat over een derde tot zelfs de helft van het inkomen. Ik geef een voorbeeld: een stijging van 5 procent op een huur van 800 euro betekent dat je op een jaar bijna 500 euro meer betaalt aan huur. Dat is geld dat je nergens anders voor kan gebruiken. Dat vreet dus aan het huishoudbudget.”

Wat kan er gedaan worden om het tij te keren?

“Hoewel iedereen weet dat er een versnelling op de sociale woningmarkt moet komen, zien we net een stilstand. Er zijn een kwart miljoen huishoudens die recht hebben op een sociale woning maar nu op de private huurmarkt zitten. 180.000 van hen staan op een wachtlijst. Er zou dus dringend opnieuw geïnvesteerd moeten worden in sociale woningen.

“Daarnaast zou Vlaanderen ook gerichter moeten ingrijpen op de private huurmarkt, in de eerste plaats via huurtoelagen. Nu heeft 4 procent van de Vlaamse huishoudens recht op een huurtoelage, terwijl er veel meer mensen in de problemen zitten. We zouden tot een huurtoelage moeten komen die veel minder voorwaardelijk is dan vandaag het geval is. Dat is een duidelijke oproep aan de overheid.

“De markt voorziet wel een nieuw huuraanbod, maar dat is niet gericht op de mensen met een beperkt inkomen. Verhuurders mikken vooral op de bovenste lagen, waardoor het aanbod aan de onderkant beperkt blijft. Er moet een balans ontstaan waarbij de markt inspeelt op de behoeften. Dat zal echter nooit gebeuren zonder dat de overheid ingrijpt. Niemand is er toch bij gebaat dat alsmaar meer mensen hun huur niet kunnen betalen en in de problemen komen?

“We zouden moeten nadenken over het ontwikkelen van een instrument dat de huurprijs linkt aan de kwaliteit. De buitensporigheden moeten er echt uit. We zien dat de druk steeds groter wordt, dat er steeds meer mensen op die private markt zoeken. Omdat de vraag zo groot is, en het aanbod zich vooral richt op de bovenste helft, raken ook de slechtste panden uiteindelijk toch verhuurd. Dat leidt ertoe dat ook van die panden de prijzen stijgen. Dat moet worden aangepakt.”

Kunnen de lokale besturen zelf iets doen om die prijsstijgingen aan te pakken?

“Dit is echt een Vlaams probleem. We zien quasi overal stijgingen. Lokale overheden kunnen wel iets doen, maar de sleutels liggen op het Vlaamse niveau.

“Bepaalde gemeenten willen bijvoorbeeld wel meer sociale woningen voorzien, maar zij worden belemmerd door de Vlaamse regels. Genk heeft bijvoorbeeld 15 procent sociale huurders, maar de Vlaamse minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) heeft beslist dat gemeenten geen extra financiering krijgen zodra ze die drempel van 15 procent bereikt hebben.”

In Nederland spreekt men al een aantal jaar van een wooncrisis. Gaan we daar in Vlaanderen ook naartoe?

“We zitten al jaren in een wooncrisis. In 2017 trok de Vlaamse Woonraad, waar toen nog huurders en verhuurders in zaten, al aan de alarmbel. Sindsdien kleuren alle parameters steeds roder. Zeker de onderkant van de private huurmarkt is in crisis: daar komt geen kwalitatief aanbod bij.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMimwFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3MvaHV1cnByaWp6ZW4taW4tMjAyMi1mb3JzLW9taG9vZy1vcC1lZW4tYmVwYWFsZC1tb21lbnQtbW9ldC1qZS1qZS10b2NoLWRlLXZyYWFnLXN0ZWxsZW4td2FubmVlci1pcy1kZS1ncmVucy1iZXJlaWt0fmJiMzU2NGVlL9IBAA?oc=5

9 maanden oude Warre lijdt aan één van de zeldzaamste ziektes ter wereld: “Er zijn wereldwijd maar zo'n 40 gevallen bekend” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

9 maanden oude Warre lijdt aan één van de zeldzaamste ziektes ter wereld: “Er zijn wereldwijd maar zo'n 40 gevallen bekend”  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMinwFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvZ2V6b25kaGVpZC85LW1hYW5kZW4tb3VkZS13YXJyZS1saWpkdC1hYW4tZWVuLXZhbi1kZS16ZWxkemFhbXN0ZS16aWVrdGVzLXRlci13ZXJlbGQtZXItemlqbi13ZXJlbGR3aWpkLW1hYXItem9uLTQwLWdldmFsbGVuLWJla2VuZH5hZTRlODM3YS_SAQA?oc=5

Twitter- en Teslabaas Elon Musk opnieuw rijkste persoon ter wereld, meldt Bloomberg - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Twitter- en Teslabaas Elon Musk opnieuw rijkste persoon ter wereld, meldt Bloomberg  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMieWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9idWl0ZW5sYW5kL3R3aXR0ZXItZW4tdGVzbGFiYWFzLWVsb24tbXVzay1vcG5pZXV3LXJpamtzdGUtcGVyc29vbi10ZXItd2VyZWxkLW1lbGR0LWJsb29tYmVyZ35hNDI5OGRkNS_SAQA?oc=5

Hongaarse luchtvaartmaatschappij schort vluchten naar Moldavië op wegens spanningen met Rusland - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Hongaarse luchtvaartmaatschappij schort vluchten naar Moldavië op wegens spanningen met Rusland  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMihwFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYnVpdGVubGFuZC9ob25nYWFyc2UtbHVjaHR2YWFydG1hYXRzY2hhcHBpai1zY2hvcnQtdmx1Y2h0ZW4tbmFhci1tb2xkYXZpZS1vcC13ZWdlbnMtc3Bhbm5pbmdlbi1tZXQtcnVzbGFuZH5hZTE4MTBlZS_SAQA?oc=5

“Voeding wordt dit jaar nog vijf tot tien procent duurder”: waarom de inflatie daalt, maar de prijs van je eten niet - Het Nieuwsblad

© Jimmy Kets

De prijzen van energie zakken, de inflatie daalt, maar de prijzen van voeding stijgen spectaculair. “En ze zullen dat de rest van het jaar blijven doen, met nog zo’n vijf à tien procent”, zegt retail-expert Pierre-Alexandre Billiet. De energiecrisis is zo een voedingscrisis geworden.

Tom Le Bacq

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwMjI3Xzk2Njk1MDM10gEA?oc=5

Franse McDonald's-filialen gaan aardappelen (tijdelijk) vervangen door frietjes van bieten, wortels en pastinaak - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Franse McDonald's-filialen gaan aardappelen (tijdelijk) vervangen door frietjes van bieten, wortels en pastinaak  Het Laatste Nieuws
  2. Franse McDonald's vervangen aardappelfrietjes tijdelijk door groentefrietjes  Het Nieuwsblad
  3. Franse McDonald's vervangen aardappelfrietjes tijdelijk door groentenfrietjes | Gazet van Antwerpen Mobile  Gazet van Antwerpen
  4. Franse McDonald's-ketens gaan aardappelen (tijdelijk) vervangen door frietjes van bieten, wortels en pastinaak  Het Laatste Nieuws
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMilAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYnVpdGVubGFuZC9mcmFuc2UtbWNkb25hbGRzLWZpbGlhbGVuLWdhYW4tYWFyZGFwcGVsZW4tdGlqZGVsaWprLXZlcnZhbmdlbi1kb29yLWZyaWV0amVzLXZhbi1iaWV0ZW4td29ydGVscy1lbi1wYXN0aW5hYWt-YTFmNGQzYjEv0gEA?oc=5

2023年2月27日月曜日

Belgische inflatie daalt verder naar 6,6 procent, maar voedingsprijzen blijven sterk stijgen - VRT.be

Het leven wordt weer iets minder snel duurder: in februari is de inflatie gedaald naar 6,62 procent, waar dan in januari nog 8,05 procent was. Dat is vooral te danken aan de lagere energieprijzen, want de prijzen van voeding blijven nog altijd fors doorstijgen.

In februari is de inflatie in ons land - de algemene stijging van het prijspeil - met 6,62 procent gestegen. In mensentaal: als je voor voor een bepaalde korf producten in januari 2022 nog 100 euro betaalde, is dat nu ruim 106 euro. 

Het leven wordt nog steeds duurder dus, maar wel beduidend minder snel dan de voorbije maanden. Het is al de vierde maand op rij dat de inflatie zakt, na de piek van 12,27 procent in oktober 2022.

De minder snelle stijging van de inflatie is te danken aan de lagere prijzen voor energie. Daarvoor alleen daalde inflatie met bijna 8 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar (toen de prijzen net sterk aan het stijgen waren). Maar ook in vergelijking met vorige maand daalden de aardgasprijzen met 27,8 procent en de elektriciteitsprijzen met 16,2 procent.

Voeding fors duurder

Toch zal je de lagere inflatie nog niet direct voelen in je winkelmandje, want voor voedingsproducten is de inflatie net nog gestegen, met maar liefst 16,12 procent. Dat is zelfs nog meer dan vorige maand. Vooral de prijzen van oliën, vis, zuivel, brood en granen en vlees zijn de afgelopen maanden fors de hoogte in gegaan.

Dat die prijzen nu net fors stijgen, komt omdat veel winkels hun prijzen in het begin van het jaar aanpassen. Daarnaast heeft de voedingindustrie haar prijzen de voorbije periode fors verhoogd als gevolg van de hogere energie- en loonkosten.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiOmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMi8yNy9pbmZsYXRpZS1mZWJydWFyaS_SAQA?oc=5

Financiële sector huivert: verdwenen miljardair blijkt ondervraagd te worden door Chinese autoriteiten - Het Nieuwsblad

Bao Fan© REUTERS

De Chinese miljardair Bao Fan, de CEO van zakenbank China Renaissance die een tiental dagen geleden als verdwenen opgegeven was, blijkt mee te werken aan een onderzoek door de Chinese autoriteiten. Dat meldt zijn werkgever.

,jvhBron: BELGA

De bank heeft naar eigen zeggen geen contact met Bao – die ook meerderheidsaandeelhouder is – en weet niet waar hij zich bevindt. “Het bestuur heeft kennis genomen dat mijnheer Bao momenteel meewerkt aan een onderzoek door bepaalde autoriteiten in China”, klinkt het. De bank zegt volledig te zullen meewerken aan het onderzoek.

De verdwijning voedt de speculatie over een nieuw hard optreden van de overheid tegen de financiële industrie. Bao Fan geldt als een van China’s meest succesvolle zakenlui van de laatste 20 jaar.

LEES OOK. Waarom lanceert China nu plots een vredesplan voor Oekraïne? Gaat het zich nu echt moeien? En hoe reageert Oekraïne? Chinakenner geeft antwoord (+)

Het is niet ongewoon dat Chinese toplui incommunicado worden als ze betrokken zijn in een onderzoek. Maar toch bezorgt Bao’s afwezigheid de financiële sector koude rillingen. De Chinese president Xi Jinping startte eind 2021 een anticorruptieonderzoek tegen de financiële sector, dat tientallen bankbestuurders ten val bracht. Bao Fan heeft connecties over tal van sectoren, en is voor enkele van China’s grootste bedrijven de bankier bij uitstek.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwMjI3XzkzNTE4MDIz0gEA?oc=5

PostNL schrapt 200 tot 300 jobs - VRT.be

In het kader van een besparingsoperatie is PostNL van plan om dit jaar 200 tot 300 voltijdse banen te schrappen. De bezuinigingen zouden vooral de afdeling "Pakketten" treffen. Dit jaar moet het Nederlandse postbedrijf 20 miljoen euro besparen, volgend jaar 25 miljoen euro en in 2025 tot 30 miljoen euro.

"Het jaar 2022 werd een jaar waarin we moesten navigeren in snel veranderende en turbulente omstandigheden", verklaart CEO Herna Verhagen de besparingen. "De wereldwijde macro-economische en geopolitieke omstandigheden waren extreem lastig, met recordhoge inflatie en een consumentenvertrouwen dat een absoluut dieptepunt bereikte. Dat werkte door in onze resultaten."

"De uitdagende omstandigheden houden naar verwachting aan in 2023. Het is daarom cruciaal dat we blijven investeren in het versterken van ons fundament en het verstevigen van onze positie in een dynamische en zeer competitieve markt."

20 tot 30 miljoen euro per jaar

In totaal gaat het om kostenbesparingen van 20 miljoen euro in 2023, meldt PostNL. De bezuinigingen treffen vooral de afdeling Pakketten. In 2024 moet nog eens 25 miljoen euro bespaard worden en vanaf 2025 jaarlijks 30 miljoen euro.

PostNL maakt vandaag de resultaten over het afgelopen jaar bekend. In het derde kwartaal leed het bedrijf nog een verlies. Door de hoge inflatie werd er minder online gewinkeld en dat raakte de pakketbezorging. PostNL zei eerder vanwege de feestdagen wel op een sterk vierde kwartaal te rekenen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMi8yNy9wb3N0bmwtc2NocmFwdC1lbmtlbGUtaG9uZGVyZGVuLWJhbmVuLW9tLWtvc3Rlbi10ZS1iZXNwYXJlbi_SAQA?oc=5

Motorcrossbus blijkt dekmantel: Nederlanders met miljoen euro aan speed gepakt bij Duits-Deense grens - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Motorcrossbus blijkt dekmantel: Nederlanders met miljoen euro aan speed gepakt bij Duits-Deense grens  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMijAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYnVpdGVubGFuZC9tb3RvcmNyb3NzYnVzLWJsaWprdC1kZWttYW50ZWwtbmVkZXJsYW5kZXJzLW1ldC1taWxqb2VuLWV1cm8tYWFuLXNwZWVkLWdlcGFrdC1iaWotZHVpdHMtZGVlbnNlLWdyZW5zfmExMzlkODljL9IBAA?oc=5

Vooruit stelt 'absoluut veto' tegen btw-verhoging op basisproducten: 'Daar gaan we echt niet in mee' - De Morgen

NieuwsFiscale hervorming

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Beeld VTM Nieuws
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.Beeld VTM Nieuws

Als het van regeringspartij Vooruit afhangt, moet de federale regering snel ‘een eerste stap’ zetten in de fiscale hervorming. Maar tegen een eventuele verhoging van het btw-tarief op basisproducten of energie stelt de socialistische partij haar veto. ‘Als minister Van Peteghem effectief een plan op tafel legt waarbij hij de winkelkar of energie opnieuw duurder wil maken, dan gaan we hem een halt toeroepen. Dat kan echt niet zijn’, zo heeft Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zondag in het VTM-Nieuws gezegd.

Komt de Vivaldi-regering nog met een grondige fiscale hervorming? Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) timmert aan die hervorming, maar van Vooruit mag het allemaal wat sneller gaan. Voor Vooruit moeten de plannen dringend besproken worden. “Wij doen met Vooruit de oproep om zo snel als mogelijk met die plannen te komen”, aldus voorzitter Conner Rousseau. “We moeten eerlijk zijn en toegeven dat we misschien niet alles gaan kunnen doen. Maar we moeten een eerste stap zetten”, zo zei Rousseau bij VTM Nieuws. Centrale doel voor de socialisten is dat werkende mensen aan het einde van de maand netto meer over houden.

De piste om de btw op basisproducten te verhogen van 6 naar 9 procent botst dan weer op een duidelijke 'njet'. “Daar gaan we echt niet in mee. Als de minister dat plan op tafel legt, gaan we het een halt toeroepen. Dat kan echt niet zijn. Laat ons eerlijk zijn, de winkelkar is al fors duurder geworden”, meent Rousseau. “Waarom zouden we dan de btw verhogen? Om de mensen opnieuw op kosten te jagen? Is het dat wat de cd&v aan de mensen wil zeggen?”

Om de kosten van de fiscale hervorming te helpen financieren, suggereert Vooruit een grotere bijdrage van de grootste vermogens, meer bepaald door een verhoging van de effectentaks. “Er is nu een effectentaks van 0,15 procent voor mensen die meer dan 1 miljoen euro op hun rekening hebben staan. Daar zit nog marge op. Voor ons mag dat, of beter gezegd móét dat, wat meer zijn. We mogen aan die grootste vermogens vragen om een stukje meer te betalen om solidair te zijn met de werkende mensen”, aldus nog Rousseau.

Asielcrisis

Een andere uitdaging voor de federale regering is de asielcrisis. Daar doet de Vooruit-voorzitter een oproep om te stoppen met naar elkaar te wijzen. “De regering moet het heft in handen nemen en de situatie onder controle krijgen”, dixit Rousseau.

De regering moet volgens hem blijven inzetten op het creëren van extra opvangplaatsen - ook al zijn er volgens Rousseau al veel plaatsen bij gecreëerd - en op een versnelde uitwijzing en terugkeer van mensen die geen recht hebben op asiel. Asielzoekers opvangen in hotels moet “in uitzonderlijke omstandigheden” kunnen. “Maar dan moeten de mensen die vragen om hotels open te zetten ook meewerken aan een versnelde terugkeer van wie geen recht heeft op asiel”, besluit de Vooruit-kopman.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiiAFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3Mvdm9vcnVpdC1zdGVsdC1hYnNvbHV1dC12ZXRvLXRlZ2VuLWJ0dy12ZXJob2dpbmctb3AtYmFzaXNwcm9kdWN0ZW4tZGFhci1nYWFuLXdlLWVjaHQtbmlldC1pbi1tZWV-YjY3YzBhNTMv0gEA?oc=5

Man met gespannen kruisboog opgepakt in station van Nederlandse luchthaven Schiphol - VRT.be

In Nederland is een man aangehouden die met een gespannen kruisboog rondliep in het station van de nationale luchthaven. Volgens de marechaussee was sprake van een dreigende situatie, maar na aanhouding van de man bleek dat hij in de war was en dat hij niet van plan was iemand iets aan te doen.

De Koninklijke Marechaussee, de Nederlandse grenspolitie, maakte de arrestatie vanmiddag via Twitter bekend. Volgens Nederlandse media kon een medewerker van de Nederlandse Spoorwegen de kruisboog uit de handen van de man slaan voor de politie ter plaatse kwam. De agenten van de marechaussee konden de man daarop overmeesteren. 

Hij werd in de boeien geslagen en meegenomen. De uit Slowakije afkomstige man zat enige tijd vast, maar is inmiddels weer op vrije voeten.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiO2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMi8yNi9zY2hpcGhvbC1rcnVpc2Jvb2cv0gEA?oc=5

Vooruit stelt “absoluut veto” tegen btw-verhoging basisproducten: “Energie en winkelkar duurder, dat kan écht niet” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Vooruit stelt “absoluut veto” tegen btw-verhoging basisproducten: “Energie en winkelkar duurder, dat kan écht niet”  Het Laatste Nieuws
  2. Vooruit stelt veto tegen btw-verhoging basisproducten  Het Nieuwsblad
  3. Rousseau stelt veto tegen btw-verhoging basisproducten  De Tijd
  4. Vooruit stelt “absoluut veto” tegen btw-verhoging basisproducten: “Als minister Van Peteghem energie en winkelkar echt duurder wil maken, dan roepen we hem een halt toe”  Het Laatste Nieuws
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMilQFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYmlubmVubGFuZC92b29ydWl0LXN0ZWx0LWFic29sdXV0LXZldG8tdGVnZW4tYnR3LXZlcmhvZ2luZy1iYXNpc3Byb2R1Y3Rlbi1lbmVyZ2llLWVuLXdpbmtlbGthci1kdXVyZGVyLWRhdC1rYW4tZWNodC1uaWV0fmE2N2MwYTUzL9IBAA?oc=5

2023年2月26日日曜日

Doe je dit beroep? Dan mag je niet gokken - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Doe je dit beroep? Dan mag je niet gokken  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiSmh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2RvZS1qZS1kaXQtYmVyb2VwLWRhbi1tYWctamUtbmlldC1nb2trZW5-YWQxM2FkZmQv0gEA?oc=5

Straks maakt slachtoffer van de terreuraanslag in Zaventem een pakkend gebaar in bomvol Sportpaleis: “Bij het opstaan heb ik nog elke ochtend tranen in mijn ogen” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Straks maakt slachtoffer van de terreuraanslag in Zaventem een pakkend gebaar in bomvol Sportpaleis: “Bij het opstaan heb ik nog elke ochtend tranen in mijn ogen”  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMixwFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYmlubmVubGFuZC9zdHJha3MtbWFha3Qtc2xhY2h0b2ZmZXItdmFuLWRlLXRlcnJldXJhYW5zbGFnLWluLXphdmVudGVtLWVlbi1wYWtrZW5kLWdlYmFhci1pbi1ib212b2wtc3BvcnRwYWxlaXMtYmlqLWhldC1vcHN0YWFuLWhlYi1pay1ub2ctZWxrZS1vY2h0ZW5kLXRyYW5lbi1pbi1taWpuLW9nZW5-YTQxY2NmOGIv0gEA?oc=5

De 'big business' achter de Belgische pretparken: hoeveel winst maken Plopsa, Bellewaerde en de rest écht? Wat kosten ze en waar betaal je het minst voor een drankje? - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

De 'big business' achter de Belgische pretparken: hoeveel winst maken Plopsa, Bellewaerde en de rest écht? Wat kosten ze en waar betaal je het minst voor een drankje?  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMixgFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvZWNvbm9taWUvZGUtYmlnLWJ1c2luZXNzLWFjaHRlci1kZS1iZWxnaXNjaGUtcHJldHBhcmtlbi1ob2V2ZWVsLXdpbnN0LW1ha2VuLXBsb3BzYS1iZWxsZXdhZXJkZS1lbi1kZS1yZXN0LWVjaHQtd2F0LWtvc3Rlbi16ZS1lbi13YWFyLWJldGFhbC1qZS1oZXQtbWluc3Qtdm9vci1lZW4tZHJhbmtqZX5hYWZmMDJhYi_SAQA?oc=5

Militaire inlichtingendienst: “Oekraïne mikt op tegenoffensief tegen Russische bezetters” - Het Nieuwsblad

© AP

Het plaatsvervangend hoofd van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne, Vadym Skibizkyj, verwacht dat zijn leger dit voorjaar een tegenoffensief zal beginnen tegen de Russische bezetters. Dat zei hij zondag in een interview met Duitse media. De exacte timing zou afhangen van verschillende factoren, zoals de levering van westerse wapens.

mtmBron: BELGA

Skibizkyj benadrukte dat het doel van Oekraïne is om het hele grondgebied te bevrijden - inclusief schiereiland de Krim, dat al in 2014 door Rusland werd geannexeerd. “We zullen niet stoppen totdat we ons land terug hebben binnen de grenzen van 1991. Dat is onze boodschap aan Rusland en aan de internationale gemeenschap.”

“Het is een van onze strategische militaire doelstellingen om te proberen een wig te drijven in het Russische front in het zuiden - tussen de Krim en het Russische vasteland”, vervolgde Skibizkyj.

De inlichtingenofficier sloot ook aanvallen op wapendepots in Russische gebieden bij de grens niet uit. “Het is mogelijk dat we ook wapendepots of militair materieel op Russisch grondgebied zullen vernietigen, bijvoorbeeld rond de stad Belgorod. Van daaruit worden aanvallen op Oekraïne gelanceerd. Dit is een bedreiging voor bijvoorbeeld Charkov”

Rusland is sinds 24 februari 2022 openlijk in oorlog met buurland Oekraïne. Sindsdien zijn bij de gevechten minstens 8.000 burgers gedood en meer dan 13.000 mensen gewond geraakt. In totaal bezetten Russische troepen momenteel ongeveer 20 procent van het grondgebied van Oekraïne.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwMjI2XzkyMjIyODY00gEA?oc=5

KIJK. “Amerikaanse veiligheidsdienst kwam ons controleren”: Ferdi volgde landing Biden vanop zijn watertoren met zicht op Brussels Airport - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. KIJK. “Amerikaanse veiligheidsdienst kwam ons controleren”: Ferdi volgde landing Biden vanop zijn watertoren met zicht op Brussels Airport  Het Laatste Nieuws
  2. KIJK. Deze watertoren veranderde in luxewoning van 3,6 miljoen euro: “Onze badkamer is wel erg populair”  Het Laatste Nieuws
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiqAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvd29vbi9raWprLWFtZXJpa2FhbnNlLXZlaWxpZ2hlaWRzZGllbnN0LWt3YW0tb25zLWNvbnRyb2xlcmVuLWZlcmRpLXZvbGdkZS1sYW5kaW5nLWJpZGVuLXZhbm9wLXppam4td2F0ZXJ0b3Jlbi1tZXQtemljaHQtb3AtYnJ1c3NlbHMtYWlycG9ydH5hNjYzZDUwZS_SAQA?oc=5

Roemeens raadslid duikt naakt op tijdens videovergadering, collega's barsten in lachen uit - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Roemeens raadslid duikt naakt op tijdens videovergadering, collega's barsten in lachen uit  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMigAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYnVpdGVubGFuZC9yb2VtZWVucy1yYWFkc2xpZC1kdWlrdC1uYWFrdC1vcC10aWpkZW5zLXZpZGVvdmVyZ2FkZXJpbmctY29sbGVnYXMtYmFyc3Rlbi1pbi1sYWNoZW4tdWl0fmE1NWY0YzU4L9IBAA?oc=5

Medewerker (59) na 22 jaar in dienst ontslagen om meenemen iPad - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Medewerker (59) na 22 jaar in dienst ontslagen om meenemen iPad  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9idWl0ZW5sYW5kL21lZGV3ZXJrZXItNTktbmEtMjItamFhci1pbi1kaWVuc3Qtb250c2xhZ2VuLW9tLW1lZW5lbWVuLWlwYWR-YWQzNTRkODAv0gEA?oc=5

2023年2月25日土曜日

G20-landen komen niet tot akkoord kwijtschelding schulden - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. G20-landen komen niet tot akkoord kwijtschelding schulden  Het Laatste Nieuws
  2. G20-landen nog niet eens over kwijtschelding schulden van armere landen  NU.nl
  3. Onenigheid G20-landen over kwijtschelden van schulden armere landen  BNR Nieuws
  4. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiXWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaWV1d3MvZzIwLWxhbmRlbi1rb21lbi1uaWV0LXRvdC1ha2tvb3JkLWt3aWp0c2NoZWxkaW5nLXNjaHVsZGVufmFlOTIxMGNlL9IBAA?oc=5

Bakker proeft 7 soorten afbakbroodjes en maar 2 zijn geslaagd: “Dit smaakt zelfs echt wat naar vers brood” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Bakker proeft 7 soorten afbakbroodjes en maar 2 zijn geslaagd: “Dit smaakt zelfs echt wat naar vers brood”  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiiQFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvZXRlbi9iYWtrZXItcHJvZWZ0LTctc29vcnRlbi1hZmJha2Jyb29kamVzLWVuLW1hYXItMi16aWpuLWdlc2xhYWdkLWRpdC1zbWFha3QtemVsZnMtZWNodC13YXQtbmFhci12ZXJzLWJyb29kfmE0MmRmZDhkL9IBAA?oc=5

Gesanctioneerde Russische banken verhandelen gewoon digitale valuta op cryptobeurzen - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Gesanctioneerde Russische banken verhandelen gewoon digitale valuta op cryptobeurzen  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMieGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaWV1d3MvZ2VzYW5jdGlvbmVlcmRlLXJ1c3Npc2NoZS1iYW5rZW4tdmVyaGFuZGVsZW4tZ2V3b29uLWRpZ2l0YWxlLXZhbHV0YS1vcC1jcnlwdG9iZXVyemVufmFlMThjODU5L9IBAA?oc=5

Nieuw wereldrecord: Jeff (50) gaat 2.995 dagen op rij naar Disneyland - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Nieuw wereldrecord: Jeff (50) gaat 2.995 dagen op rij naar Disneyland  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMid2h0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9oZXQtbGV1a3N0ZS12YW4taGV0LXdlYi9uaWV1dy13ZXJlbGRyZWNvcmQtamVmZi01MC1nYWF0LTItOTk1LWRhZ2VuLW9wLXJpai1uYWFyLWRpc25leWxhbmR-YTgwYmQ5YWIv0gEA?oc=5

Door grote leugen toe te geven, kwam waarheid aan het licht: plotwending op proces dat heel Amerika in de ban houdt - Het Nieuwsblad

Alex Murdaugh barst in tranen uit nadat hij een nieuwe versie heeft verteld van de uren voor en na de moord op zijn vrouw en zoon.© AP

De moordzaak tegen Alex Murdaugh is een nationale obsessie geworden in de VS. Honderdduizenden kijkers volgen de livestream van een proces over hebzucht, bedrog, oplichting, verslaving en een dubbele moord in een steenrijke familie uit het diepe Zuiden. Donderdag kregen de kijkers waar voor hun geld. Een plotwending waarin de beklaagde een leugen opbiechtte om de waarheid te vertellen.

Peter Mijlemans

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwMjI0Xzk2NzI4OTA30gEA?oc=5

Beurzen krijgen tik door hoge inflatiecijfers in VS - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

  1. Beurzen krijgen tik door hoge inflatiecijfers in VS  De Tijd
  2. Wall Street koerst af op flink lagere opening na onverwachte stijging inflatie  Beursduivel
  3. Beursblik: tegenvallende PCE-inflatie wakkert rentevrees aan  Iex.nl
  4. Amerikaanse inflatie stijgt onverwacht  De Tijd
  5. Bel20 in het rood na Amerikaanse inflatie  Beursduivel
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMicmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9iZXVyemVuLWtyaWpnZW4tdGlrLWRvb3ItaG9nZS1pbmZsYXRpZWNpamZlcnMtaW4tdnMvMTA0NDk4MTMuaHRtbNIBAA?oc=5

Opgepast als u door TikTok scrolt, want de Chinezen kijken mee: welk gevaar lopen wij? Expert legt uit - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Opgepast als u door TikTok scrolt, want de Chinezen kijken mee: welk gevaar lopen wij? Expert legt uit  Het Laatste Nieuws
  2. Is TikTok echt zo gevaarlijk? "Niet alleen om je te amuseren, Chinese app komt met een verborgen kantje"  VRT.be
  3. Ook Canada start onderzoek naar Tiktok  De Standaard
  4. Europese Commissie verbiedt TikTok op gadgets personeel  Datanews
  5. Europese Commissie verbiedt TikTok voor alle medewerkers uit vrees voor spionage  Het Nieuwsblad
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiiwFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYmlubmVubGFuZC9vcGdlcGFzdC1hbHMtdS1kb29yLXRpa3Rvay1zY3JvbHQtd2FudC1kZS1jaGluZXplbi1raWprZW4tbWVlLXdlbGstZ2V2YWFyLWxvcGVuLXdpai1leHBlcnQtbGVndC11aXR-YWMzYzExOWUv0gEA?oc=5

Aandelen- en obligatiemarkten dalen na hoge inflatiecijfers in VS - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

  1. Aandelen- en obligatiemarkten dalen na hoge inflatiecijfers in VS  De Tijd
  2. Wall Street koerst af op flink lagere opening na onverwachte stijging inflatie  Beursduivel
  3. Rode futures Wall Street in aanloop naar inflatiecijfer  Iex.nl
  4. Hardnekkige inflatie kleurt beurzen rood  De Tijd
  5. Amerikaanse kerninflatie in januari gestegen  Iex.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMif2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9hYW5kZWxlbi1lbi1vYmxpZ2F0aWVtYXJrdGVuLWRhbGVuLW5hLWhvZ2UtaW5mbGF0aWVjaWpmZXJzLWluLXZzLzEwNDQ5ODEzLmh0bWzSAQA?oc=5

2023年2月24日金曜日

BASF schrapt 3.300 banen | Economie | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. BASF schrapt 3.300 banen | Economie | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. BASF schrapt 3.300 banen: 'Overregulering belemmert marktgroei'  De Standaard
  3. Basf schrapt 2600 banen en moet op Nordstream €7,3 mrd afschrijven  Het Financieele Dagblad
  4. Omzetstijging BASF levert geen hoger resultaat op  Iex.nl
  5. BASF schrapt 2.600 banen in Europa  De Tijd
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiPmh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9lY29ub21pZS9iYXNmLXNjaHJhcHQtMy0zMDAtYmFuZW5-YTRhMjMzY2Yv0gEA?oc=5

Ook Canada start onderzoek naar Tiktok - De Standaard

De Canadese privacycommissie heeft donderdag aangekondigd een onderzoek te starten naar Tiktok om te kijken of het de Canadese wetgeving naleeft. Het Chinese medium wordt steeds meer onder de loep genomen door het Westen.

Het onderzoek ‘volgt op rechtszaken in de VS en Canada, die inmiddels zijn beslecht, en talrijke berichten in de media’, aldus de Canadese privacycommissaris. De autoriteiten willen nagaan of ‘Tiktok toestemming heeft verkregen voor het verzamelen, gebruiken en openbaar maken van persoonlijke informatie’. De toezichthouder onderstreept ook dat Tiktok door de allerjongsten gebruikt wordt en het extra van belang is hun privacy te beschermen.

Het Chinese sociale netwerk wordt in het Westen steeds kritischer bekeken uit vrees dat Peking toegang krijgt tot gebruikersgegevens uit de hele wereld. De Europese Commissie verbood op donderdag al zijn personeel om Tiktok te installeren op professionele apparaten, zoals smartphones.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzAyMjRfOTI2NTk4MTjSAQA?oc=5

KIJK. Deze watertoren veranderde in luxewoning van 3,6 miljoen euro: “Onze badkamer is wel erg populair” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. KIJK. Deze watertoren veranderde in luxewoning van 3,6 miljoen euro: “Onze badkamer is wel erg populair”  Het Laatste Nieuws
  2. EXCLUSIEF. Deze watertoren veranderde in luxewoning van 3,6 miljoen euro: “Onze badkamer is wel erg populair”  Het Laatste Nieuws
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMihgFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvd29vbi9raWprLWRlemUtd2F0ZXJ0b3Jlbi12ZXJhbmRlcmRlLWluLWx1eGV3b25pbmctdmFuLTMtNi1taWxqb2VuLWV1cm8tb256ZS1iYWRrYW1lci1pcy13ZWwtZXJnLXBvcHVsYWlyfmE2MmRjMmE1L9IBAA?oc=5

Is TikTok echt zo gevaarlijk? "Niet alleen om je te amuseren, Chinese app komt met een verborgen kantje" - VRT.be

Inlichtingenexpert Kenneth Lasoen vindt het een goed idee dat de Europese Commissie het Chinese socialemediaplatform TikTok verbiedt voor hun medewerkers. "De vrees dat het gebruikt kan worden voor spionage is heel terecht", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij raadt het gebruik van de app af, ook voor wie geen toegang heeft tot gevoelige informatie. "Het is gemaakt om mensen dom te maken en dom te houden."

Vanochtend stuurde de Commissie een mail naar alle EU-ambtenaren met de vraag TikTok zo snel mogelijk te verwijderen. Wie dat niet doet, zal op termijn geen toegang meer hebben tot hun mails of werksoftware. De maatregel geldt voor alle zakelijke telefoons en voor persoonlijke toestellen als daar werkgerelateerde apps op staan.

De maatregel moet de cyberveiligheid vergroten. Is dat niet wat overdreven voor een app die vooral gebruikt wordt om leuke - en muzikale - filmpjes te maken, te delen en te bekijken? "Nee", zegt Lasoen, "het heeft zelfs erg lang geduurd". In de Verenigde Staten is de app al langer verboden op alle apparaten van de federale overheid.

Wat is dan precies het mogelijke gevaar van de Chinese app? "TikTok vraagt ongelofelijk veel toegang tot andere applicaties en data op je smartphone die niet meteen verband houden met het functioneren van de app. Dan is natuurlijk de vraag, waar wordt die data dan wel voor gebruikt?"

Volgens de expert stellen ze met die data een volledig psychologisch en gedragsprofiel op. "Als je een hoge functionaris bent, kan dit eventueel worden aangewend om je te manipuleren of te dwingen om voor de Chinese overheid te werken."

"Potentieel gevaarlijker" dan andere sociale media

Ook andere sociale media verzamelen veel informatie en ook dat gebeurt niet altijd even koosjer of met goede bedoelingen. Denk aan het schandaal rond Cambridge Analytica een tijd terug waarbij massaal Facebookinformatie werd gebruikt om verkiezingen te beïnvloeden. "Zo hebben ze de Britten overtuigd om voor de Brexit te stemmen", zegt Lasoen.

Toch is TikTok "potentieel gevaarlijker" voor veel experts. "Er is een directe lijn tussen het bedrijf en de Chinese overheid", zegt ook Lasoen. "Het spionagepotentieel is groot. De vraag is ook in hoeverre TikTok vanop afstand je microfoon of camera kan activeren. Het feit dat het toegang heeft tot je locatie kan ook worden misbruikt om mensen concreet onder druk te zetten of om ze na te doen."

Hij raadt dan ook iedereen die in aanraking komt met gevoelige informatie aan om voorzichtig met de app om te springen en TikTok misschien zelfs helemaal niet te gebruiken. "Denk aan politieagenten of wie bij de douane werkt", zegt Lasoen.

"Ook in de private sector ben je beter voorzichtig, want China zet enorm in op het stelen van bedrijfsgeheimen", gaat de expert nog voort. "In het algemeen is het een app die gemaakt is om mensen dom te maken en dom te houden. Dus het is voor niemand goed om te gebruiken."

Verborgen kantje van TikTok

Zo zou TikTok volgens Lasoen gebruikt worden om journalisten in de gaten te houden die bijvoorbeeld berichten over de politiek in China. Het gaat niet alleen om mogelijke censuur. "Het profiel van zo'n journalist kan ook dienen als mal, waarmee ze inlichtingenagenten trainen om in bepaalde sectoren - zoals de journalistiek - te infiltreren."

Toegegeven die bezorgdheden lijken wat extreem of wat van de pot gerukt en daar maken de Chinezen volgens Lasoen net misbruik van. "Men doet dit af als paranoia of zelfs als racisme. De Chinezen stellen zich voor als de meest bonafide actor op het internationale toneel. En TikTok zou er alleen zijn zodat mensen zich kunnen amuseren, maar dit komt met een verborgen kantje waar ze het nooit over willen hebben."

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiVmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMi8yMy90aWt0b2staW5saWNodGluZ2VuZGllbnN0LWV4cGVydC1nZXZhYXItY2hpbmEv0gEA?oc=5

Telenet neemt belang in Vlaamse Radio Nostalgie | TV | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Telenet neemt belang in Vlaamse Radio Nostalgie | TV | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. Telenet aan boord bij radiozender Nostalgie  De Tijd
  3. Telenet neemt belang van 20 procent in Vlaamse radiozender Nostalgie over  Het Nieuwsblad
  4. VGP rode lantaarn in Bel20  De Tijd
  5. Wall Street duikt in het rood  De Tijd
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiT2h0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS90di90ZWxlbmV0LW5lZW10LWJlbGFuZy1pbi12bGFhbXNlLXJhZGlvLW5vc3RhbGdpZX5hNTNiZTM3Zi_SAQA?oc=5

Geen tomaten? Laten we rapen eten, reageert Britse minister op schaarste groenten en fruit - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Geen tomaten? Laten we rapen eten, reageert Britse minister op schaarste groenten en fruit  Het Laatste Nieuws
  2. Groenten zijn fors duurder geworden in de supermarkt, en dat heeft twee oorzaken  Het Nieuwsblad
  3. "Maximaal 3 komkommers per klant": Britten mogen in verschillende supermarkten maar beperkte hoeveelheid fruit en groenten kopen  VRT.be
  4. Lege groenterekken in Britse supermarkten en torenhoge prijzen  Vilt
  5. Britse supermarkten rantsoeneren tomaten, hoe zit het bij ons?  De Standaard
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMigAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYnVpdGVubGFuZC9nZWVuLXRvbWF0ZW4tbGF0ZW4td2UtcmFwZW4tZXRlbi1yZWFnZWVydC1icml0c2UtbWluaXN0ZXItb3Atc2NoYWFyc3RlLWdyb2VudGVuLWVuLWZydWl0fmFiZmYxYWE2L9IBAA?oc=5

Robots zullen 40 procent van huishoudelijke taken overnemen: “Goed voor gendergelijkheid, slecht voor kloof tussen arm en rijk” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Robots zullen 40 procent van huishoudelijke taken overnemen: “Goed voor gendergelijkheid, slecht voor kloof tussen arm en rijk”  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMipgFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvd2V0ZW5zY2hhcC9ici1yb2JvdHMtenVsbGVuLTQwLXByb2NlbnQtdmFuLWh1aXNob3VkZWxpamtlLXRha2VuLW92ZXJuZW1lbi1nb2VkLXZvb3ItZ2VuZGVyZ2VsaWpraGVpZC1zbGVjaHQtdm9vci1rbG9vZi10dXNzZW4tYXJtLWVuLXJpamt-YTAzODdjYTgv0gEA?oc=5

2023年2月23日木曜日

Is het normaal dat je je energiepremie voor januari en februari nog niet ontvangen? - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Is het normaal dat je je energiepremie voor januari en februari nog niet ontvangen?  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMidGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2lzLWhldC1ub3JtYWFsLWRhdC1qZS1qZS1lbmVyZ2llcHJlbWllLXZvb3ItamFudWFyaS1lbi1mZWJydWFyaS1ub2ctbmlldC1vbnR2YW5nZW5-YTU4NWJhNTAv0gEA?oc=5

Natuurrampen maken verzekering duurder: (her)verzekeraars trekken premies op - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Natuurrampen maken verzekering duurder: (her)verzekeraars trekken premies op  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMibGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL25hdHV1cnJhbXBlbi1tYWtlbi12ZXJ6ZWtlcmluZy1kdXVyZGVyLWhlci12ZXJ6ZWtlcmFhcnMtdHJla2tlbi1wcmVtaWVzLW9wfmFkZmNiMzE1L9IBAA?oc=5

159.000 Belgen krijgen een echtscheidingspensioen: heb jij er ook recht op? En wat als je zoals Linda (61) níet in aanmerking komt? - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

159.000 Belgen krijgen een echtscheidingspensioen: heb jij er ook recht op? En wat als je zoals Linda (61) níet in aanmerking komt?  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMioAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvZ2VsZC8xNTktMDAwLWJlbGdlbi1rcmlqZ2VuLWVlbi1lY2h0c2NoZWlkaW5nc3BlbnNpb2VuLWhlYi1qaWotZXItb29rLXJlY2h0LW9wLWVuLXdhdC1hbHMtamUtem9hbHMtbGluZGEtNjEtbmlldC1pbi1hYW5tZXJraW5nLWtvbXR-YWZlMzZlNDgv0gEA?oc=5

KLOPT DAT? Is 's ochtends tanken echt goedkoper? - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

KLOPT DAT? Is 's ochtends tanken echt goedkoper?  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiYGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS93ZXRlbnNjaGFwLWVuLXBsYW5lZXQva2xvcHQtZGF0LWlzLXMtb2NodGVuZHMtdGFua2VuLWVjaHQtZ29lZGtvcGVyfmEwMmI3NWViL9IBAA?oc=5

TotalEnergies begrenst diesel- en benzineprijs in Frankrijk op 1,99 euro per liter - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

TotalEnergies begrenst diesel- en benzineprijs in Frankrijk op 1,99 euro per liter  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMieWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9idWl0ZW5sYW5kL3RvdGFsZW5lcmdpZXMtYmVncmVuc3QtZGllc2VsLWVuLWJlbnppbmVwcmlqcy1pbi1mcmFua3Jpamstb3AtMS05OS1ldXJvLXBlci1saXRlcn5hMDJjMTYxMi_SAQA?oc=5

Tesla gaat vooralsnog toch geen accucellen maken in Duitse fabriek - Tweakers

Tesla heeft zijn plan om accucellen te maken in Duitsland gewijzigd. In plaats daarvan worden die accucellen in de Verenigde Staten gemaakt, vanwege gunstige subsidies in dat land. In Duitsland worden nog wel accuonderdelen gemaakt en worden accu's geassembleerd.

De autofabrikant heeft de productie van accucellen verplaatst naar de Verenigde Staten vanwege subsidies uit de Inflation Reduction Act, zegt een woordvoerder tegen onder meer Reuters. Tesla had aanvankelijk plannen om 4680-cellen in Grünheide te produceren, in de buurt van Berlijn. Eind 2021 bleek al dat Tesla hiervoor ruim een miljard euro subsidie was misgelopen, vanwege uitstel bij de bouw van deze fabriek.

Het bedrijf gaat in Grünheide nog wel accu's in elkaar zetten, waarvoor het accucellen gaat gebruiken die in de Verenigde Staten zijn gemaakt. Daarnaast wil de fabrikant in de Duitse accufabriek onderdelen als elektrodes produceren. Een deel hiervan wordt dan weer naar de Verenigde Staten gestuurd.

Tesla zei eerder met de accufabriek in Grünheide jaarlijks 50GWh aan accu's te willen maken. Volgens een minister van de Duitse deelstaat Brandenburg, waar Grünheide in ligt, zou Tesla's besluit geen gevolgen hebben voor het aantal werknemers bij de fabriek. De accufabriek ligt in de buurt van Tesla's Duitse autofabriek.

Het bedrijf lijkt niet uit te sluiten later wel accucellen in Duitsland te maken, maar verschuift de prioriteiten nu naar de Verenigde Staten vanwege de extra subsidies die de Amerikaanse regering momenteel biedt. Amerikaanse consumenten die elektrische auto's met accu's uit de VS aanschaffen, krijgen daarnaast ook extra subsidie. De 4680-cellen die Tesla gaat produceren, bieden meer accucapaciteit tegen lagere kosten.

Tesla 4680 accucel

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiamh0dHBzOi8vdHdlYWtlcnMubmV0L25pZXV3cy8yMDY5MjgvdGVzbGEtZ2FhdC12b29yYWxzbm9nLXRvY2gtZ2Vlbi1hY2N1Y2VsbGVuLW1ha2VuLWluLWR1aXRzZS1mYWJyaWVrLmh0bWzSAQA?oc=5