2023年2月27日月曜日

Belgische inflatie daalt verder naar 6,6 procent, maar voedingsprijzen blijven sterk stijgen - VRT.be

Het leven wordt weer iets minder snel duurder: in februari is de inflatie gedaald naar 6,62 procent, waar dan in januari nog 8,05 procent was. Dat is vooral te danken aan de lagere energieprijzen, want de prijzen van voeding blijven nog altijd fors doorstijgen.

In februari is de inflatie in ons land - de algemene stijging van het prijspeil - met 6,62 procent gestegen. In mensentaal: als je voor voor een bepaalde korf producten in januari 2022 nog 100 euro betaalde, is dat nu ruim 106 euro. 

Het leven wordt nog steeds duurder dus, maar wel beduidend minder snel dan de voorbije maanden. Het is al de vierde maand op rij dat de inflatie zakt, na de piek van 12,27 procent in oktober 2022.

De minder snelle stijging van de inflatie is te danken aan de lagere prijzen voor energie. Daarvoor alleen daalde inflatie met bijna 8 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar (toen de prijzen net sterk aan het stijgen waren). Maar ook in vergelijking met vorige maand daalden de aardgasprijzen met 27,8 procent en de elektriciteitsprijzen met 16,2 procent.

Voeding fors duurder

Toch zal je de lagere inflatie nog niet direct voelen in je winkelmandje, want voor voedingsproducten is de inflatie net nog gestegen, met maar liefst 16,12 procent. Dat is zelfs nog meer dan vorige maand. Vooral de prijzen van oliën, vis, zuivel, brood en granen en vlees zijn de afgelopen maanden fors de hoogte in gegaan.

Dat die prijzen nu net fors stijgen, komt omdat veel winkels hun prijzen in het begin van het jaar aanpassen. Daarnaast heeft de voedingindustrie haar prijzen de voorbije periode fors verhoogd als gevolg van de hogere energie- en loonkosten.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiOmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMi8yNy9pbmZsYXRpZS1mZWJydWFyaS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿