2023年2月17日金曜日

Rusthuisuitbater Orpea sluit 10 woonzorgcentra in Brussel en Vlaanderen, bewoners en personeel moeten naar "modernere residenties" - VRT.be

De Franse zorggroep Orpea gaat 10 woonzorgcentra sluiten in ons land. Dat heeft de directie aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad. In Vlaanderen gaan 3 residenties dicht, in Brussel 7. De rusthuisuitbater, die in slechte financiële papieren zit, zegt de bewoners en het personeel te willen "hergroeperen" in modernere residenties.

Zeven residenties van Orpea in Brussel en 3 in Vlaanderen moeten sluiten. Dat heeft de directie van de Belgische poot van de Franse zorggroep Orpea beslist. De vestigingen die in Vlaanderen sluiten, zo vernemen wij, zijn Park Lane in Antwerpen, 't Bisschoppenhofje in Deurne en Zennehart in Alsemberg (Beersel). De Brusselse rusthuizen die sluiten zijn New Philip in Vorst, Palace in Ukkel, Bel Air en Linthout in Schaarbeek, Golf en Jardin de Provence in Anderlecht en Gray Couronne in Elsene.

De bewoners en het personeel van die woonzorgcentra zullen worden "gehergroepeerd" over "modernere residenties in de buurt". In totaal telt de groep vandaag 60 rusthuizen en 19 residenties met assistentiewoningen.

"De bedoeling is dat ze mee verhuizen naar een van de modernere residenties en er mee voor zorgen dat de bewoners zich in hun nieuwe verblijf thuis voelen", zegt CEO Olivier Van Houtte in een persbericht. "We hebben al onze werknemers nodig om de operatie tot een goed einde te kunnen brengen. Het is dus de bedoeling om de werknemers aan boord te houden."

Transformatieplan

Orpea zit al langer in de hoek waar de klappen vallen. De Franse zorggroep heeft het financieel moeilijk en kwam bovendien in opspraak door berichten over een onmenselijke behandeling van bewoners in hun residenties in Frankrijk. In november werd daarom een transformatieplan op poten gezet en in januari gooide de Franse overheid een reddingsboei door een meerderheidsbelang te nemen in de groep.

Ook voor België heeft die herstructurering een impact, zo blijkt nu dus. Want ook de Belgische poot heeft te kampen met verouderde residenties, hogere energie- en personeelskosten als gevolg van de inflatie en een te lage bezettingsgraad. Zeker in Brussel vormt dat een probleem, waar het Brussels Gewest een ordonnatie heeft uitgevaardigd om het aantal leegstaande bedden in de sector drastisch te verminderen.

Naast de sluiting van de 10 woonzorgcentra wil de directie ook investeren, klinkt het. Zo ligt er een plan op tafel om 90 miljoen euro te investeren in onder meer de opwaardering van het gebouwenpark, de verdere digitalisering van de administratie om meer tijd vrij te maken voor zorg en de uitbreiding van gespecialiseerde zorg voor mensen met dementie.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiLmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMi8xNi9vcnBlYS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿