2023年9月12日火曜日

Geheimzinnigheid over loonpakket nieuwe baas Bpost zet kwaad bloed - De Standaard

Het had de afgelopen dagen aardig wat voeten in de aarde om te ­achterhalen op welke vergoeding Chris Peeters kan rekenen. De nieuwe baas van Bpost, nog tot 30 oktober ceo van Elia, gaat er op 6 november aan de slag. Afgelopen donderdag werd hij voorgesteld, maar over zijn precieze loon bleef duidelijkheid uit. ‘Omdat niemand op de persconferentie de vraag had gesteld’, zegt Bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo.

Toch kwam er evenmin openheid toen het postbedrijf afgelopen weekend vragen kreeg. Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) had het kern­kabinet wel meegedeeld dat Peeters een basisloon van 585.000 euro zou krijgen, en dat dat bedrag kon oplopen tot zo’n 1,2 miljoen euro. Voor vragen over het loonpakket van Peeters verwees het kabinet-De Sutter ook gisteren nog naar Bpost. Maar echte duidelijkheid kwam er pas in een paar stappen.

Welkomstbonus

Zondag was al gebleken dat Bpost voor Peeters in een nieuwe langetermijnbonus zou voorzien. Eerder dit jaar lag al het idee van een bonus over drie jaar op tafel, maar de bonus van de nieuwe postbaas ligt nog aanzienlijk hoger: hij kan oplopen tot 50 procent van het basisloon. Ook de kortetermijnbonus wordt in die zin aangepast. Als Peeters alle doelstellingen haalt, kan zijn loon op die manier oplopen tot 1,17 miljoen euro.

Maar dat is niet alles. Maandagnamiddag bleek dat er ook een welkomstbonus in het leven is geroepen voor Peeters. Het zou gaan om 250.000 euro. Dat bedrag moet het verlies aan bonus compenseren dat de nieuwe ceo lijdt door Elia te verlaten.

Het dubbele van Thijs

Peeters heeft ook recht op een groepsverzekering met een jaarlijkse premie van 17 procent van het basisloon, of afgerond 100.000 euro. Er is, behalve in maaltijd­cheques, een hospitalisatieverzekering en een overlijdensverzekering, ook voorzien in een ­wagen met chauffeur en een onkostenvergoeding van 3.300 euro per jaar.

Alles bij elkaar komt het erop neer dat Bpost gemaakt heeft dat Peeters niet moet inleveren tegenover de 1,35 miljoen euro die hij ­vorig jaar bruto bij Elia verdiende. Dat bedrag is het dubbele van het loonplafond dat in 2013 werd ingevoerd op initiatief van de PS. Toenmalig postbaas Johnny Thijs zag daardoor zijn salaris gekortwiekt en stapte op.

Maar nadat er in vier jaar tijd vier ceo’s zijn gepasseerd bij Bpost, heeft het getroebleerde overheidsbedrijf nood aan een leider met een stevige reputatie. En net zoals in het voetbal betaal je ook in het bedrijfsleven voor een topper een stevige prijs. ‘Bpost krijgt met Chris Peeters iemand aan het roer die bijzonder competent is’, zegt minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen). Volgens haar is het loon­pakket marktconform.

‘Zweem van gefoefel’

Dat er pas na verschillende dagen en ettelijke pogingen duidelijkheid kwam over hoeveel Peeters nu precies zal verdienen, botste maandag op kritiek bij de vakbonden. ‘Waarom is men niet gewoon transparant? Leert men dan nooit bij? Nu is het alsof er achterkamerpolitiek en gefoefel aan te pas kwamen. Ik dacht dat we met de nieuwe voorzitter een nieuwe wind hadden en dat we dit stadium al voorbij waren’, zegt Geert Cools van de vakbond Acod.

Kamerlid Maria Vindevoghel van het uiterst linkse PVDA heeft naar eigen zeggen vrijdag al de voorzitter van de commissie Overheidsbedrijven gebeld om duidelijkheid te vragen van de minister. ‘Een nieuwe baas bij Bpost betekent blijkbaar een nieuwe bonus.’ Volgens Vindevoghel wil het postpersoneel weten wat de opdracht wordt van Peeters om zo’n loon te kunnen krijgen.

Michael Freilich (N-VA) wil volgende week dinsdag uitleg van de minister. ‘De bevolking heeft het recht te weten hoeveel men de postbaas betaalt.’ Hij doet geen uitspraken over de gewenste hoogte van het loon. ‘Dat is iets waar de overheid zich niet moet mee bemoeien.’ Volgens Freilich heeft het destijds opgelegde loonplafond veel kwaad gedaan. ‘Om een paar honderdduizend euro te besparen ging een paar miljard aan beurswaarde verloren.’

De Sutter reageerde maandag in de vooravond kort, nadat Bpost de kwestie had uitgeklaard. ‘Ik ben blij dat Bpost open was over het loonpakket. Het was niet aan mij om die informatie te geven.’

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA5MTFfOTc0NDQ5MDPSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿