2023年9月11日月曜日

Nieuwe bpost-CEO Chris Peeters krijgt tekenbonus van 250.000 euro: "Niet ongewoon bij grote bedrijven" - VRT.be

De nieuwe CEO van bpost, Chris Peeters, krijgt een tekenbonus van 250.000 euro. Dat is een eenmalige bonus toegekend ter compensatie van wat Peeters verliest bij zijn huidige werkgever Elia omdat hij er vertrekt. Hij ontvangt dat bedrag bovenop het basisloon van bruto 585.000 euro en andere bonussen. "Dat is veel geld, maar je speelt ook wel in de Champions League van het bedrijfsleven", zegt expert Xavier Baeten. 

Het basisloon van Peeters ligt met 580.000 euro iets hoger dan dat van zijn voorganger Dirk Tirez, die zo'n 550.000 euro op jaarbasis verdiende.  

De CEO kan naast het basisloon en de tekenbonus ook rekenen op twee andere bonussen. Een kortetermijnbonus en een langetermijnbonus. Die laatste bestond vroeger niet, maar kan wel pas vanaf het derde jaar worden uitgekeerd, afhankelijk van behaalde doelstellingen. 

Volledige loon nog onduidelijk

Hoeveel dat totale loonpakket zal bedragen, maakt het postbedrijf niet bekend. Ze garanderen dat het om een "marktconform" bedrag gaat. Volgens de Franstalige krant Le Soir gaat het in totaal over zo'n 1,2 miljoen euro per jaar, 200.000 euro meer dan zijn voorganger.

"Als het dat bedrag zou zijn, kan je inderdaad zeggen dat dat marktconform is", verklaart Xavier Baeten, professor aan de Vlerick Business School die vergelijkend onderzoek doet naar toplonen. 

"Een tekenbonus komt vaak voor bij grote bedrijven. Je kan het zien als een soort transfersom. Met een uitdaging zoals die er is bij bpost, mag je het vergeten dat een CEO die stap zou wagen als hij een groot deel van zijn loon zou verliezen", aldus Baeten. 

Met een uitdaging zoals die er is bij bpost, mag je het vergeten dat een CEO die stap zou wagen als hij een groot deel van zijn loon zou verliezen

Xavier Baeten, Vlerick Business School

Baeten legt uit dat de verloning van CEO's altijd een moeilijk evenwicht is bij beursgenoteerde overheidsbedrijven zoals bpost en Proximus: "Als burger vind ik dat ook veel geld, maar je speelt wel in de Champions League van het bedrijfsleven. Langs de ene kant moet er wat bescheidenheid zijn en moet je op een maatschappelijk verantwoorde manier verlonen. Langs de andere kant is er de realiteit van hoe veeleisend de job is en de aandeelhouders die rendement verwachten."

De algemene vergadering van bpost-aandeelhouders moet binnenkort de loonvoorwaarden definitief goedkeuren. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiWGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wOS8xMS9icG9zdC1jZW8tY2hyaXMtcGVldGVycy1ib251cy0yNTAtMDAwLWV1cm8tbG9vbi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿