2019年5月23日木曜日

Britse staalreus British Steel over de kop - De Standaard

De Britse staalreus British Steel, die vijfduizend mensen tewerkstelt, is failliet verklaard. Het is een nieuwe klap voor Theresa May, die sowieso al aan haar laatste dagen als premier lijkt bezig te zijn.

Het Britse Hooggerechtshof heeft de op een na grootste staalproducent van het Verenigd Koninkrijk in een procedure van gedwongen liquidatie geplaatst, heeft de Britse regering woensdag officieel bekendgemaakt. Er is een curator aangesteld om de verschillende opties voor de activiteiten te onderzoeken. In tussentijd blijven de fabrieken draaien en blijven de mensen aan het werk.

Eerder raakte al bekend dat British Steel in moeilijke financiële papieren verkeerde. Er werd verwezen naar onzekerheid door de hoge grondstoffenprijzen, maar ook door de Brexit.

Het nieuws komt op het slechtst mogelijke moment voor premier May. Dezer dagen onderneemt ze een wanhoopspoging om haar Brexit-deal alsnog door het Lagerhuis te krijgen. Toen ze woensdagmiddag vragen beantwoordde van dat Lagerhuis, kreeg ze daarbij ook nog het faillissement van British Steel voor de voeten geworpen. Zo beschuldigde Labour er de Conservatieve Partij van de Britse industrie te hebben verwaarloosd ‘terwijl ze ruzie maakten over de Brexit’.

‘De nalatenschap van de Conservatieven zal bestaan uit industrieel verval, en dat terwijl ze eindeloos bekvechtten over de Europese Unie’, zegt Labour in een persbericht. De sociaaldemocraten dringen verder aan op een nationalisering van het bedrijf.

Staatssteun

De staalproducent had de Britse regering nog om een noodlening gevraagd, maar daar werd geen overeenstemming over bereikt.

‘De regering kan alleen handelen binnen de lijnen van de wet. En die zegt dat elke vorm van financiële steun aan een staalbedrijf een commerciële basis moet hebben’, verklaarde de Britse minister van Bedrijven, Greg Clark. ‘Ik kreeg het advies dat het onwettelijk zou zijn om een garantie of een lening te verschaffen tegen de voorwaarden die werden voorgesteld.’

Staal voor spoorlijnen

Bij British Steel werken in totaal 5.000 mensen, toeleveranciers hebben nog eens zo’n 20.000 werknemers in dienst. Het bedrijf werd in 2016 door investeerder Greybull voor 1 pond overgenomen van het Indiase Tata Steel, dat af wilde van de verlieslatende tak.

De grootste fabriek van British Steel staat in Scunthorpe, in het noordoosten van Engeland. Er werken volgens de Britse omroep BBC ongeveer 3.000 mensen. Ze maken vooral staal voor de bouwsector en voor spoorlijnen.

Franse vestiging gered

Het Franse ministerie van Economie liet intussen weten dat de fabriek van British Steel in Saint-Saulve, in het noorden van Frankrijk, niet betrokken is bij de liquidatie. De fabriek behoort tot een ander onderdeel van de Britse groep. Het zakenplan van de Franse vestiging hangt ook niet af van de Britse activiteiten, benadrukt het ministerie nog.

British Steel kocht de Noord-Franse fabriek onlangs van Ascoval. Dat was de afgelopen maanden nog een overnameprooi van de Frans-Belgische groep Altifort, maar die plannen werden door de rechter geannuleerd.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190522_04417548

0 件のコメント:

コメントを投稿