2019年5月27日月曜日

Vlaams-Brabant, waar Theo Francken de N-VA redt en Maggie De Block klappen krijgt - De Standaard

De N-VA houdt in Vlaams-Brabant stand, blijkt uit de verkiezingsuitslagen voor die provincie. Een klein procespunt verlies slechts voor de Kamer, met dank aan Theo Francken. De drie procent die Ben Weyts op de Vlaamse lijst moet incasseren, valt mee. Veel beter dan de klap die Maggie De Block incasseert. Vlaams Belang scoort met 13,5 procent minder sterk dan in andere provincies.

Theo Francken scoorde, lees: hield het verlies voor de N-VA beperkt en zette (met een derde van de stemmen geteld) een fraaie 27,5 procent neer. Dries Van Langenhove trok Vlaams Belang naar meer dan 13 procent. Louis Tobback (SP.A) had het op de regionale televisiezender ROB-tv over een 'Francken-effect': 'Dat Vlaams Belang minder goed scoort in Vlaams-Brabant komt omdat hun potentiële kiezers zich vonden in het gedachtegoed van Theo Francken.'

Voorkeurstemmen

Dat blijkt ook uit de voorkeurstemmen: Theo Francken zat (met 721 van de 834 bureaus) op meer dan 73.000 stemmen. Op verre afstand volgen Koen Geens (28.000), Maggie De Block (26.000) en Dries Van Langenhove (23.000).

Ook voor het Vlaams Parlement haalt de N-VA-lijsttrekker het: Ben Weyts flirt (met 694 bureaus op 796) met de 40.000 voorkeurstemmen. Hij wordt gevolgd door Gwendolyn Rutten (27.000).

Van Langenhove maakt op die manier ook in Vlaams-Brabant van Vlaams Belang de winnaar van de dag. Van Langenhove tilt in het kanton Asse (hij is van Opwijk) Vlaams Belang in de buurt van de 15 procent. De partij hijst zich in de provincie tussen CD&V en Groen, die strijden om de derde plaats. Voor CD&V betekent dat aanvaardbaar verlies, voor Groen een forse winst.

'Drie kabinetten te runnen'

De grote verliezer is Open VLD. Vlaams-Brabant is nochtans de provincie waar Open VLD haar sterkste vrouwen kon uitspelen. Gwendolyn Rutten als lijsttrekster voor Vlaams Parlement, Maggie De Block als nummer één van de Kamerlijst. Dat heeft niet gewerkt: de partij stevent af op zware klappen. Voor de Kamer valt Open VLD terug tot 15,5 procent. Vergeleken met het resultaat van 2014 komt dat neer op een verlies van tien procentpunt. In Asse, het kanton waartoe het Merchtem van De Block behoort, is het verlies nog veel opvallender: een achteruitgang van 14 procentpunt.

'De sprong vooruit van 2014 is weggegomd', zei De Block op televisie. 'Wat Asse betreft mogen we absoluut niet vergeten dat dat het kanton is waar Dries Van Langenhove ook opkwam. Wat mezelf betreft: leuk is anders, maar ik heb nog drie kabinetten in lopende zaken te runnen, ik zal niet meteen in een zwart gat vallen.'

Eerste prognoses duwden Open VLD naar een verlies van twee zetels. Eentje was ingecalculeerd na het succes van 2014, twee niet. Tv-figuur Goedele Liekens, derde op de lijst, balanceerde de hele avond tussen wel en niet verkozen. 'Er waren peilingen die nog erger voorspelden', probeerde Gwendolyn Rutten om de uitslag positief te benaderen'. Zelf hield Rutten in Aarschot het verlies van haar partij beperkt tot één procentpunt.

Niet alleen Maggie De Block, ook Koen Geens (CD&V) deed niet wat van hem verwacht werd. Er werd gehoopt dat de minister van Justitie zijn partij in Leuven vooruit kon helpen na de 17,1 procent van 2014. Helaas: met 13,2 procent gebeurde het omgekeerde. 

Vlaams Parlement

Ook voor het Vlaams Parlement houdt de N-VA stand. De N-VA had Ben Weyts als lijsttrekker en beperkt met 26,2 procent het verlies tot 3 procentpunt. Een ander ijkpunt dat de partij zich had gesteld: de provincieraadsverkiezingen van oktober vorig jaar. Vergeleken met dat resultaat (25,4 procent) is er zelfs winst.

Vlaams Belang wordt derde met 13,4 procent en een winst van 9 procentpunt. Open VLD blijft de grootste na de N-VA, maar de lijst van Rutten verliest toch ruwweg vijf procentpunt. Net als voor de Kamer viel de SP.A onder de drempel van de tien procent.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190526_04424992

0 件のコメント:

コメントを投稿