2019年5月16日木曜日

Nog uren geen vluchten op Brussels Airport door acties luchtverkeersleiders - Gazet van Antwerpen

Door ruzie over geplande informatiesessies hebben de luchtverkeersleiders bij Skeyes vanochtend het werk neergelegd. Daardoor zijn op Brussels Airport vanmorgen al zeker 56 vluchten geschrapt. Ook de lange-afstandsvluchten lopen vertraging op.

Brussels Airport zegt dat het luchtruim tussen 9.30 uur en 13 uur gesloten zal blijven. Het gaat in totaal om bijna zestig vluchten - vertrek en aankomst - op Brussels Airport, zegt woordvoerster Nathalie Pierard. Al zal de luchthaven wel proberen om ze na 13 uur te laten opstijgen.

Daaronder vallen meerdere korte-afstandsvluchten (heen en terug) van Brussels Airlines, maar ook de lange-afstandsvluchten lopen door die actie vertraging op. “We zijn volop de planning aan het herzien”, zegt Kim Daenen van Brussels Airlines. “We hebben opnieuw heel laat geweten dat er actie werd gevoerd, dus reizigers zijn weer het slachtoffer. Dit is al de zoveelste dag dit jaar.”

Hoe de planning in de loop van de dag zal evolueren, is nog onduidelijk. Reizigers kunnen online checken of hun vlucht getroffen is.

Geplande vergadering weer afgelast

De acties komen er door een ruzie tussen de directie en de christelijke vakbond ACV. De directie had een infomoment gepland over het nieuwe sociaal akkoord, maar plande die volgens het ACV net op het drukste moment van de dag. “Het leek wel alsof de directie zo weinig mogelijk mensen op die vergadering wilde, maar iedereen wilde gaan luisteren en de kans krijgen om zijn gal te spuwen”, zegt Kurt Callaerts van het ACV. “We hebben dan aan al onze leden gevraagd om te gaan, ook als ze aan het werk zijn.”

Toen de directie van Skeyes merkte dat de dienstverlening in het gedrang zou komen, annuleerde ze de informatiemomenten. “De luchtverkeersleiders konden vandaag doorlopend van 10 uur tot 19 uur en tijdens de pauzes langskomen, zodat iedereen de kans kreeg om op het meest geschikte tijdstip de nodige uitleg te krijgen zonder dat de dienstverlening daarvoor moest onderbroken worden”, zegt woordvoerder Dominique Dehaene. “Toen de directie vaststelde dat er acties genomen werden om het luchtverkeer te treffen omwille van deze toelichtingsmomenten, zag ze zich genoodzaakt om de ontmoetingen te annuleren. Enige verder acties worden aanzien als wilde stakingen.”

Het annuleren van die vergadering is in de ogen van het ACV dan weer olie op het vuur. “Ze willen naar ons niet luisteren. De acties zullen doorgaan en misschien harder dan voorzien. Vrijdag evalueren we wat de verdere stappen zijn.”

De directie van Skeyes roept op tot kalmte en geeft vrijdag en volgende week nog informatiesessies in onder meer Oostende, Antwerpen en Luik. “Wij geven een positief signaal door die vergaderingen in te plannen, het is het ACV dat de reizigers gijzelt”, zegt de woordvoerder.

Hoe de planning in de loop van de dag zal evolueren, is nog onduidelijk. Reizigers kunnen online checken of hun vlucht getroffen is.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.gva.be/cnt/dmf20190516_04404758/al-meer-dan-vijftig-vluchten-geschrapt-op-brussels-airport-door-actie-luchtverkeersleiders

0 件のコメント:

コメントを投稿