2019年5月14日火曜日

China slaat terug in de handelsoorlog - De Standaard

China gaat bijkomende heffingen opleggen op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Daarmee escaleert de handelsoorlog verder. Aandelenmarkten gaan in een reactie omlaag.

China reageert op de verhoging van de Amerikaanse douaneheffingen op Chinese producten met een gelijkaardige tegenmaatregel. Amerikaanse export naar China wordt duurder. 60 miljard dollar Amerikaanse uitvoer wordt getroffen. ‘Wat de details betreft nodigen we u uit aandachtig te blijven’, reageerde Geng Shuang, de woordvoerder van het Chinees ministerie van Buitenlandse Zaken, eerder vandaag.

China publiceerde later daarop een lijst van 5.140 Amerikaanse producten. De nieuwe heffingen gaan al in op 1 juni. Het gaat om heffingen van 5 procent tot 25 procent. De helft van de producten valt onder de heffing van 25 procent.

Trump tweette

De Amerikaanse president Donald Trump had vrijdag op 200 miljard dollar van export van China naar de VS de tarieven opgetrokken van 10 naar 25 procent. Trump had de Chinezen via Twitter nog opgeroepen niet terug te slaan. ‘Het zou de zaak enkel erger maken’, tweette Trump, maar blijkbaar zonder succes.

‘Ik zeg openlijk tegen president Xi en al mijn Chinese vrienden dat China het flink zal voelen als China niet instemt met een akkoord met de VS. Veel bedrijven zullen gedwongen worden om hun activiteiten uit China weg te trekken en elders onder te brengen’, aldus Trump.

De heffingen die Trump nu legt op de Chinese uitvoer naar de VS worden wellicht voor een belangrijk deel door de Amerikaanse importbedrijven betaald. Die kunnen al dan niet dit ten dele verrekenen in hogere prijzen in de VS. Mogelijk dragen ook de Chinese producten een deel van de last onder vorm van grotere kortingen. Bij structureel hogere heffingen zullen bedrijven echter structurele oplossingen zoeken en mogelijk leveranciers van buiten China zoeken. Dat is waar Trump op hint.

Geng Shuang zei dan weer dat de tariefverhogingen die Trump oplegt, het probleem niet oplossen en dat China er vertrouwen in heeft dat het zijn legitieme rechten kan verdedigen. In de Chinese media verschijnen berichten dat de deur voor gesprekken open blijft, maar dat China zijn waardigheid en zijn belangen gaat verdedigen. Op de staatstelevisie luidde het nog dat de impact van de Amerikaanse heffingen beheersbaar waren voor de Chinezen.

Een mogelijk akkoord tussen de VS en China kwam goed een week in turbulent vaarwater terecht nadat Trump de Chinezen beschuldigde op eerder gemaakte afspraken terug te komen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190513_04397768

0 件のコメント:

コメントを投稿