Steeds meer bedrijven geven navolging aan de Amerikaanse boycot van de Chinese telecomgigant Huawei.
De Amerikaanse president Donald Trump legt op dat Amerikaanse bedrijven voortaan een vergunning nodig hebben om onderdelen en technologie te verkopen aan onder meer Huawei. Het is duidelijk dat de zwarte lijst een grote impact heeft.
Als gevolg kondigde Google aan dat Huawei geen toegang meer krijgt tot het volledige Android-besturingssysteem, en dus moeten zijn nieuwe toestellen het straks zonder populaire apps zoals Google Maps, Youtube en Gmail doen.
Dat zet operatoren aan om bepaalde Huawei-modellen niet meer aan te bieden. De Britse telecomgigant Vodafone gaat voorlopig geen Huawei-smartphones aanbieden die 5G-technologie bevatten. Mobiele operator EE, onderdeel van BT Group, doet hetzelfde. Dat bedrijf wil deze maand nog 5G in zes Britse steden lanceren. In Japan gaan de operatoren Softbank en KDDI het model P30 Lite niet meer aanbieden.
Chipfabrikanten
De beslissing van de VS joeg een schok door de hele technologiesector, omdat die het ook Amerikaanse chipverkopers als Qualcomm en Intel en Broadcom moeilijker maakt aan Huawei te leveren. Zij schorten hun leveringen aan Huawei daarom op.
Maandag maakte de Duitse chipproducent Infeneon Technologies bekend dat hij de leveringen aan Huawei stopt in de mate dat het gaat om producten die ook Amerikaanse componenten bevatten. De Japanse elektronicagigant Panasonic kondigde donderdag aan dat het de levering van sommige componenten aan de Chinese groep Huawei opschort. Sommige producten van de Amerikaanse firma maken immers gebruik van Amerikaanse onderdelen.
Ook de Britse chipfabrikant ARM, een belangrijke leverancier van Huawei, geeft navolging aan de Amerikaanse boycot.
Amerikaanse druk
Ondanks Amerikaanse druk lijken de Europese landen niet van plan om de Huawei-technologie te bannen voor hun telecominfrastructuur. Het Chinese bedrijf is wereldwijd de marktleider voor de uitrol van 5G. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland lieten verstaan dat ze de veiligheidsrisico’s die aan het Chinese bedrijf worden gelinkt onder controle hebben. Voor de VS staat Huawei symbool voor zowat alles wat ze China aanwrijven, van spionage tot diefstal van intellectuele kennis.
België
De mobiele operatoren in ons land wachten nog af. Test-Aankoop raadt wel aan om voorlopig geen Huawei-toestel te kopen ‘tot de zaak is opgehelderd’. ‘We weten bijvoorbeeld nog niet tot wanneer de huidige Huawei-smartphones beveiligingsupdates zullen blijven krijgen.’
De VS heeft intussen ook het Gentse Huawei Technologies Research & Development NV, in 2010 opgericht als spin-off van het Leuvense Imec en in 2013 overgekocht door de Chinezen, op een lijst gezet van 68 bedrijven die banden hebben met Huawei.
Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190523_04419469
0 件のコメント:
コメントを投稿