2019年5月27日月曜日

De Wever: 'We hebben verloren, maar we blijven de grootste' - De Tijd

Niet alleen de Belgen trekken vandaag naar de stembus, ook de inwoners van 21 andere Europese lidstaten doen dat om hun vertegenwoordigers in het Europees halfrond te kiezen. In totaal staan 751 zitjes op het spel.

En wat doen de nationalistische, populistische partijen? De Italiaanse vicepremier, Matteo Salvini, zocht de afgelopen maanden in heel Europa bondgenoten om een eigen agenda op te dringen aan de Europese instellingen en op de topbenoemingen te wegen.

De vraag luidt of die populistische partijen meer kiezers naar de stembus weten te lokken. Vijf jaar geleden bracht slechts 42,6 procent van de kiesgerechtigde Europeanen zijn stem uit. In enkele grote landen lijkt het enthousiasme voor de Europese electorale race dit jaar groter. Dat suggereren de opkomstcijfers op het middaguur althans.

In Frankrijk bijvoorbeeld, waar de partij van president Emmanuel Macron in een nek-aan-nekrace verwikkeld is met het extreemrechtse Rassemblement National van Marine Le Pen, was op het middaguur net geen 20 procent van de kiezers gaan stemmen (tegenover 15,7 procent in 2014). In Spanje bedroeg de opkomst op het middaguur 34,68 procent, een stijging met 11 procentpunten in vergelijking met vijf jaar geleden.

Officiële uitslagen van de Europese verkiezingen komen er pas na 23 uur nadat de laatste stembureaus in Italië de deuren gesloten hebben. Rond 20 uur wordt al wel een eerste prognose voor de zetelverdeling in het Europees Parlement bekendgemaakt.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/dossiers/verkiezingen-2019/de-wever-we-hebben-verloren-maar-we-blijven-de-grootste/10130772.html

0 件のコメント:

コメントを投稿