2020年9月30日水曜日

Zustermerk Volvo verkoopt auto voor 500 euro per maand - De Tijd

Lynk & co, het Chinese zustermerk van Volvo, opent volgend jaar zijn eerste winkel in België. De kostprijs van zijn SUV '01': 500 euro per maand.

Na BAIC, DFSK en JAC komt opnieuw een Chinees automerk naar België. Lynk & co lanceert volgend maand zijn eerste model op de Europese markt, de hybride SUV 01.

Lynk & co is eigendom van de Chinese autogroep Geely, die ook het Zweedse Volvo bezit. De CEO van het ambitieuze bedrijf is de Vlaming Alain Visser. ‘De auto-industrie heeft al 100 jaar hetzelfde businessmodel: zo veel mogelijk auto’s verkopen’, zegt de ervaren marketeer in een gesprek met De Tijd. ‘Ons doel is niet om zo veel mogelijk auto’s te verkopen, maar de auto’s op de baan zo veel mogelijk te gebruiken.’

'Scherpste prijs op de markt'

Lynk werkte daarom een uniek verdienmodel uit. Gebruikers betalen een maandelijkse vergoeding van 500 euro, inclusief btw en diensten zoals onderhoud en pechverhelping. ‘Ons hele concept draait rond membership, zoals bij Netflix of Spotify, met een maandelijks contract dat elke maand opzegbaar is.’ Gebruikers kunnen hun Lynk ook delen met anderen. ‘Elke dag dat je de auto sharet, gaan je kosten naar beneden. Zo kan je het totale bedrag terugverdienen.’

Lynk zet geen dealernetwerk op. Het verkoopproces gebeurt online, de auto wordt thuis geleverd, Volvo-dealers staan in voor het onderhoud. Lynk plant in grote steden wel enkele pop-upwinkels waarin één auto staat. 'België staat voor volgend jaar op de lijst. We twijfelen nog tussen Brussel en Antwerpen, of allebei', zegt Visser.

Visser is ervan overtuigd dat 500 euro een goede prijs is. ‘Onze kostenstructuur is lager dan die van eender welk automerk omdat we geen dealers hebben. Het eerste model heeft geen opties en is alleen verkrijgbaar in de kleur zwart of blauw. Daardoor bieden we de scherpste prijs op de markt. We staan wel voor een enorme communicatieopdracht om dat duidelijk te maken.'

Hoewel de auto's in China van de band rollen, ziet Visser Lynk niet als een Chinees automerk. 'Onze eigenaar is Chinees, maar onze hoofdzetel is in Zweden en de auto's zijn in Zweden ontworpen en ontwikkeld.'

Dat plan zit nog altijd in de koelkast. 'Gent is geen optie, want de XC40 (het succesmodel van de fabriek, red.) verkoopt erg goed', stelt Visser. 'Gent heeft niet de capaciteit om voldoende auto's te leveren. Het is altijd beter om te produceren waar je auto's verkoopt. Omdat de fabriek op volle toeren draait, kijken we daarvoor vandaag niet naar Gent. Maar ik sluit het niet uit voor de toekomst.'

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9hdXRvL3p1c3Rlcm1lcmstdm9sdm8tdmVya29vcHQtYXV0by12b29yLTUwMC1ldXJvLXBlci1tYWFuZC8xMDI1NDkyNS5odG1s0gEA?oc=5

Umicore verhuist deels en schrapt 165 jobs in Olen, vakbond: "Een bom, dit zagen de werknemers niet aankomen" - VRT NWS

Er volgen geen naakte ontslagen volgens de directie. De jobs zullen door een natuurlijk verloop verdwijnen, door mensen die met pensioen gaan bijvoorbeeld. "In Olen zijn er inderdaad heel veel oudere werknemers", zegt Hans Vaneerdewegh van de socialistische vakbond. "Er zijn dus wel wat mensen die op korte termijn met pensioen kunnen gaan. Toch zal dit inslaan als een bom, denk ik. De mensen hebben dit niet zien aankomen."

De vakbonden gaan de werknemers vandaag verder inlichten. "Er is nog veel onduidelijkheid", zegt Vaneerdewegh. "We horen ook dat de directie voor een deel rekent op vrijwillige ontslagen. We moeten sowieso nog onderhandelen. We gaan zien hoe dat loopt, en afhankelijk daarvan zullen er mogelijk nog acties volgen."

Ook in Amerika, in Alabama, wil Umicore de kobaltactiviteiten stopzetten. Daar zouden 42 jobs verdwijnen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMC8wOS8zMC91bWljb3JlLXNjaHJhcHQtMTY1LWJhbmVuLWluLW9sZW4tdmFrYm9uZC1kaXQtemFsLWluc2xhYW4tYWxzL9IBAA?oc=5

Wat weten we al over het nieuwe regeerakkoord van de regering-De Croo? - Het Nieuwsblad

Wat weten we al over het nieuwe regeerakkoord van de regering-De Croo?

De nieuwe premier Alexander De Croo stelt straks zijn regeerakkoord voor. Foto: BELGA

Later vandaag stelt de regering-De Croo zijn plannen in detail voor, maar toch zijn de voorbije uren al enkele zaken uitgelekt. We zetten ze hier op een rijtje.

De nieuwe federale regering zal de komende legislatuur 3,3 miljard euro investeren in nieuw beleid. Daarvan is 2,3 miljard euro geprogrammeerd voor nieuw sociaal beleid en 1 miljard euro voor Veiligheid, Justitie en Defensie. Er is ook sprake van 1 miljard euro voor nieuwe investeringen. Die gaan voornamelijk naar de digitalisering van de overheid, vooral bij Justitie en Veiligheid, en naar het spoor. Maar wat kunnen we inhoudelijk verwachten?

Pensioenen

Ruim 2 miljard trekt de nieuwe regering ervoor uit, maar tegen het einde van de legislatuur – in 2024 – zouden de minimumpensioenen opgetrokken moeten zijn tot 1.500 euro netto per maand. Die verhoging was een belangrijk programmapunt bij heel wat partijen in de aanloop naar de verkiezingen.

Gezondheidszorg

Binnen de gezondheidszorg blijft een groeinorm van 2,5 procent gehandhaafd, die voornamelijk voor de verlaging van de factuur voor de patiënt kan worden gebruikt. Daarnaast gaat 1,2 miljard euro naar investeringen binnen de geestelijke gezondheidszorg. Dat geld dient voor betere werkomstandigheden, betere verloning en extra handen in de zorg. Er is sprake van 4.500 extra jobs.

Veiligheid en Justitie

De nieuwe regering maakt ook een speerpunt van Veiligheid en Justitie. Het regeerakkoord voorziet ook de toepassing van het snelrecht voor ‘kleinere’ misdaden als relschopperij, winkeldiefstallen en straatcriminaliteit om recidive te voorkomen. Het is ook de ambitie om 1.600 extra agenten per jaar aan te werven, met de nadruk op wijkagenten. Voor geweld op politieagenten komt er een absolute nultolerantie.

Er wordt ook werk gemaakt van 500 miljoen euro extra investeringen voor Justitie. De focus ligt vooral op personeel, informatisering en infrastructuur.

Ethische dossiers

“De partijen die deel uitmaken van de regering engageren zich ertoe om inzake ethische aangelegenheden een consensus onder elkaar te bekomen, met wederzijds respect voor elkaars standpunten, alvorens wetgevende initiatieven te nemen rond deze materies”, klinkt het in het regeerakkoord.

Staatshervorming

Er wordt een grote oefening gepland rond de toekomst van België, zo staat er in het regeerakkoord. Daarnaast komen er ook een reeks maatregelen rond politieke vernieuwing. Zo zal er voortaan stemrecht zijn vanaf 16 jaar voor de Europese verkiezingen en komt er een deadline voor de regeringsonderhandelingen om marathonformaties zoals deze in de toekomst te vermijden.

Klimaat

De grote lijnen van het akkoord over de kernuitstap raakten eerder al bekend. Er wordt ook verwezen naar investeringen in Klimaat en Energie. Zo wordt er gewerkt aan een systeem van statiegeld op plastic flessen. “In uitvoering van de Europese richtlijn betreffende de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu en in overleg met de deelstaten biedt de regering de mogelijkheid om deze legislatuur een statiegeldregeling te incorporeren in de verpakkingsheffing”, staat er te lezen.

Het plan is ook om ervoor te zorgen dat tegen 2026 alles bedrijfswagens emissievrij zijn.

Belastingen

“Mensen hoeven zich geen zorgen te maken over nieuwe belastingen”, liet Egbert Lachaert woensdagmorgen optekenen. “Ze zullen heel minimaal zijn.” Ook de andere partijen vatten het zo samen: “Voor de gewone man komen er geen nieuwe belastingen.”

De nieuwe regering wil ook werk maken van eerlijke fiscaliteit met een digitaks voor grote internetbedrijven en een hervorming van de voordelen voor sportbeoefenaars. Ook de gezinsfiscaliteit wordt verlicht, met goedkopere kinderopvang en een extra beloning voor mantelzorgers.

Asiel en Migratie

De nieuwe ploeg wil werk maken van “een menselijk en correct migratiebeleid waarbij een einde wordt gemaakt aan het opsluiten van kinderen”. Het terugkeerbeleid wil men efficiënter aanpakken, net als de transmigratie.

En ook...

* Voor de zelfstandigen is ook een verhoging van het minimumpensioen voorzien, net als andere steunmaatregelen. Zo blijft de maatregel behouden waarbij ze geen sociale bijdrage moeten betalen voor de eerste aanwerving, krijgen ze een administratieve vereenvoudiging en wordt er niet geraakt aan de loonwet uit 1996, die de concurrentiekracht van de bedrijven moet garanderen.

* De regering-De Croo maakt werk van een transformatiefonds.

* Er komt een rijbewijs met punten voor wie herhaaldelijk zware verkeersovertredingen begaat.

* Het geboorteverlof wordt uitgebreid van 10 naar 20 dagen.

bekijk ook

Alexander De Croo is premier van Vivaldi-regering

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAwOTMwXzkyNjYwNjI50gEA?oc=5

Dit weten we al over het Vivaldi-akkoord: bedrijfswagens emissievrij tegen 2026, langer geboorteverlof voor vaders en digitaks voor grote bedrijven - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Dit weten we al over het Vivaldi-akkoord: bedrijfswagens emissievrij tegen 2026, langer geboorteverlof voor vaders en digitaks voor grote bedrijven  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiwAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvbmlldXdzL2Jpbm5lbmxhbmQvZGl0LXdldGVuLXdlLWFsLW92ZXItaGV0LXZpdmFsZGktYWtrb29yZC1iZWRyaWpmc3dhZ2Vucy1lbWlzc2lldnJpai10ZWdlbi0yMDI2LWxhbmdlci1nZWJvb3J0ZXZlcmxvZi12b29yLXZhZGVycy1lbi1kaWdpdGFrcy12b29yLWdyb3RlLWJlZHJpanZlbn5hM2VhZDM1Zi_SAQA?oc=5

Disney ontslaat 28.000 pretparkmedewerkers | Buitenland | Nieuws - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Disney ontslaat 28.000 pretparkmedewerkers | Buitenland | Nieuws  Het Laatste Nieuws
  2. Disney ontslaat 28.000 medewerkers uit Amerikaanse pretparken  NU.nl
  3. Disney ontslaat 28.000 medewerkers pretparken  Telegraaf.nl
  4. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaWV1d3MvYnVpdGVubGFuZC9kaXNuZXktb250c2xhYXQtMjgtMDAwLXByZXRwYXJrbWVkZXdlcmtlcnN-YTE5ODA5NzUv0gEA?oc=5

Neckermann vraagt 5 miljoen staatssteun in België - Het Nieuwsblad

Neckermann vraagt 5 miljoen staatssteun in België

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Neckermann België vraagt 5 miljoen euro staatssteun om de coronacrisis te kunnen overleven. Dat heeft Neckermann-topman Laurent Allardin dinsdag bevestigd aan De Tijd en L’Echo.

Neckermann zag de verkoop van reizen na een uitstekend jaarbegin midden maart instorten door de lockdown. Toen die midden juni eindigde, gingen de reizen vier weken lang vlot over de toonbank, maar daarna viel de verkoop opnieuw stil. “We verkopen 5 à 10 procent van het normale volume, allemaal lastminutes”, duidt Allardin de huidige toestand.

Neckermann kreeg in juni een lening van 2,6 miljoen euro van de bank BNP Paribas, met een waarborg van Vlaanderen en Wallonië via hun investeringsmaatschappijen PMV en SRIW. Maar die lening volstaat niet: “Pas in 2023 zal onze business weer op 100 procent draaien”, verwacht Allardin. Hij kijkt nu zowel naar de regio’s als naar het federale niveau (investeringsmaatschappij FPIM) voor nieuwe steun, en hoopt binnen een tweetal weken antwoord te krijgen.

De Spaanse reisgroep Wamos nam 62 van de 91 reiskantoren over van Thomas Cook in België, na het faillissement ervan een jaar geleden. Zij gingen door met de naam Neckermann. Intussen werden drie winkels (Brussel Louizalaan, Herentals en Lier) definitief gesloten.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAwOTI5Xzk2NDg5MDEx0gEA?oc=5

Superbelegger Dr. Doom waarschuwt voor barstende aandelenzeepbel - De Tijd

De ongeziene schuldenbonanza van centrale banken heeft zeepbellen gecreëerd in zowat alle hoeken van de markt, waarschuwt de invloedrijke investeerder Marc Faber. De Zwitser, bekend voor zijn donkere beursvoorspellingen, adviseert te schuilen in groeimarkten, edelmetalen en landbouwgrondstoffen.

De centrale banken hebben gigantische welvaart gecreëerd voor een kleine elite, maar hebben de vooruitzichten voor jonge mensen onderuitgehaald.
Marc Faber
Investeerder

De nom de plume van Marc Faber was zelden toepasselijker dan nu. De Zwitserse investeerder verwierf wereldfaam toen hij zijn klanten een week voor de beurscrash in 1987 adviseerde al hun aandelen te verkopen. Ook vandaag doet Dr. Doom, die dinsdag Belgische fondsbeheerders toesprak op het Fund Insider Forum van De Tijd en L'Echo, zijn reputatie van onheilsprofeet eer aan. 'De beurs is volledig ontkoppeld van de economie en teert sinds 2008 uitsluitend op geprint geld van de centrale banken', waarschuwt Faber. Op een gegeven moment in de niet al te verre toekomst gaat die veer knappen. 'Beleggers zitten op een zinkend cruiseschip. De vraag is of je nu al naar de reddingsboot holt of dat je nog even wacht omdat de beste whisky misschien nog geschonken moet worden.'

Bij socialisme deelt iedereen gelijk in de miserie. Bij kapitalisme deelt iedereen ongelijk in de welvaart.
Marc Faber
Investeerder

Faber schetste geen opbeurend beeld van de wereldeconomie. 'De centrale banken hebben gigantische welvaart gecreëerd voor een kleine elite, maar hebben de vooruitzichten voor jonge mensen onderuitgehaald', vindt de superbelegger. 'De huidige twintigers en dertigers zijn de eerste in de geschiedenis van het kapitalisme die het slechter hebben dan hun ouders. Dat is op zich al ongezien.' Toch blijft het kapitalisme ondanks zijn gebreken het wenselijke economische bestel, vindt Faber. 'Bij socialisme deelt iedereen gelijk in de miserie. Bij kapitalisme deelt iedereen ongelijk in de welvaart. Daarmee is de gemiddelde mens nog altijd beter af.'

Wie is Marc Faber?

Geboren in Genève op 28 februari 1946.

Studeerde cum laude af als econoom aan de universiteit van Zürich.

Bekend voor zijn onheilspellende en tegendraadse investeringsaanpak, wat hem de bijnaam Dr. Doom opleverde.

Uitgever van de maandelijkse Gloom, Boom & Doom-nieuwsbrief en directeur van de fondsbeheerdersfirma Marc Faber Ltd, die ook optreedt als beleggingsadviseur.

Aandeelhouder van een aantal investeringsfondsen die focussen op opkomende markten, waaronder het AFC Asia Frontier Fund van Asia Frontier Capital Ltd.

Woont en werkt in Chiang Mai, Thailand, en heeft een kantoor in Hongkong.

De Robinhoods worden gerold waar ze bij staan. Ze winnen misschien af en toe eens de lotto, maar op lange termijn verliezen ze.
Marc Faber
Investeerder

Over het fenomeen dat jongeren actiever worden op aandelenmarkten en daardoor delen in de beurshausse is Faber even naargeestig als zijn bijnaam. 'De Robinhoods worden gerold waar ze bij staan', zegt de investeerder, die ondanks zijn grimmige boodschap steeds goedlachs voor de dag komt. 'Hun tradingplatformen verhandelen hun orders in blok aan liquiditeitsverschaffers als Citadel en Flow Traders. Die nemen op hun beurt een voorsprong op die orders waardoor de Robinhoods per definitie achterop hinken', zegt de invloedrijke investeerder. 'Ze winnen misschien af en toe eens de lotto, maar op lange termijn verliezen ze. Twee jaar geleden zaten ze allemaal in cannabisaandelen, die zijn sindsdien met 90 procent gekelderd. Recentere voorbeelden zijn Nikola en Kodak, waar ze als lammeren instapten en waarvan de beurswaarde vervolgens in rook opging.'

Faber voorspelt dat we pas echte economische groei krijgen als wereldwijd een politieke en monetaire reset plaatsvindt. Hij sluit revoluties en geweld daarbij niet uit. De verkiezingen in de VS zullen daarvan een eerste manifestatie zijn, denkt de econoom, die een aanhanger is van onder meer Milton Friedman en de Oostenrijkse economen Von Mises en Hayek. 'Eigenlijk zijn beide presidentskandidaten onwenselijk en incapabel', zegt Faber, die nooit om een straffe quote verlegen zit en enkele jaren geleden wegens racistische uitlatingen in opspraak kwam. 'Wie van beide kandidaten het ook haalt, de verkiezingsuitslag zal sowieso betwist worden door de andere. Ik zie daardoor een zeer rocky road voor Amerikaanse aandelen in de nabije toekomst.'

Die periode zal volgens Faber hand in hand gaan met een langere periode van dollarzwakte. 'Als in een tempo van 120 miljard dollar per maand dollars worden bijgedrukt door de Federal Reserve, krijg je een zwaar overaanbod aan dollars in een al overspoelde markt', vreest de belegger.

Als je ziet dat een single malt whisky uit India vorige week tot de derde beste whisky ter wereld verkozen is, weet je waar in de nieuwe wereldorde de winnaars zitten.
Marc Faber
Investeerder

Zowel de euro als de dollar zal zwakker scoren dan edelmetalen, voorspelt Faber. Landbouwgrondstoffen en industriële metalen zijn nu erg goedkoop en daardoor een slimme diversificatie, meent de invloedrijke investeerder. 'En of je het nu wil of niet, je moet een stuk China en India kopen, besluit Faber. 'Als je ziet dat een single malt whisky uit India vorige week tot de derde beste whisky ter wereld verkozen is, weet je waar in de nieuwe wereldorde de winnaars zitten.'

Herbekijk het interview met Marc Faber via deze link.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMif2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL2ZvbmRzZW4vYWxnZW1lZW4vc3VwZXJiZWxlZ2dlci1kci1kb29tLXdhYXJzY2h1d3Qtdm9vci1iYXJzdGVuZGUtYWFuZGVsZW56ZWVwYmVsLzEwMjU0NzM3Lmh0bWzSAQA?oc=5

Rzoska (Groen) over koers Vlaamse regering: 'Ik voel me bekocht' - De Standaard

Groen-fractieleider Björn Rzoska is van mening veranderd na de lezing van de Vlaamse begroting en het relanceplan. ‘Dit is vooral opgewarmde kost.’

Onmiddellijk na de septemberverklaring die Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gisteren in het Vlaams Parlement aflegde, had Groen-fractieleider Björn Rzoska nog een vrij goede indruk van de nieuwe koers van de Vlaamse regering.

Maar na lezing van het Centenblaadje, waarin minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) de begroting van volgend jaar samenvat, en na lezing van het relanceplan ‘Vlaamse veerkracht’ blijft daar niet veel van over.

‘Het beeld dat de Vlaamse regering wil schetsen, is dat van een regering die niet bespaart, maar investeert’, zegt Rozska. ‘Inderdaad, er staan nauwelijks besparingen in het Centenblaadje, maar als ik dan naar het investeringsplan kijk, zie ik vooral grote aankondigingen waar niets achter zit.’

Wat dan met de 4,3 miljard aan investeringen?

‘Ik heb de indruk dat dit momenteel vooral een lege doos is. Er staat in de begroting 2021 niets dat aangeeft dat er volgend jaar uit dit relancefonds wordt geïnvesteerd. Wat er wel instaat, is al lang beslist: in het Vlaams regeerakkoord of de meerjarenbegoting en is aangekondigd door verschillende ministers.’

Die 4,3 miljard is toch reëel?

‘De Vlaamse regering kijkt er wel heel uitdrukkelijk voor naar Europa. De middelen moeten vooral uit het Herstelfonds en het Brexit-fonds komen. Die houding tegenover Europa blijft dubbel. Aan de ene kant staat de Vlaamse regering met de handen open om Europees geld te ontvangen, aan de andere kant trekt ze haar neus op voor bijvoorbeeld de Green Deal.’

‘Ook op het vlak van klimaat zit hier weinig in, behalve wat al was aangekondigd. Voor de rest is het opgewarmde kost, zoals de Blue Deal voor de bestrijding van waterschaarste.’

Moet de uitwerking nog komen?

‘Dat mag ik hopen, maar waarom staat het dan niet in het Centenblaadje? Ik had gehoopt dat de Vlaamse regering de resetknop zou indrukken, maar als ik dit lees, voel ik met vooral bekocht, en met mij vele Vlamingen. De investeringen moeten vandaag gedaan worden, dat zeggen alle specialisten.’

‘Ik wil niet alles afbranden. Er zitten ook goede dingen in de plannen: de aandacht voor digitalisering, investeringen in onderwijs, innovatie in waterstof, … maar er zijn nog andere noden in de samenleving: zorg, armoedebestrijding. Daarover vinden we amper iets terug.’

Minister van Welzijn Wouter Beke kondigt toch bijkomende investeringen in de zorg aan?

‘Dat zat allemaal al in de pijplijn. Er worden stapjes in de goede richting gezet, maar verder springt de Vlaamse regering niet, terwijl er nog grote noden zijn, in de thuiszorg, de mantelzorg, de wachtlijsten, ... Ik had daar graag meer aandacht voor gezien.’

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA5MjlfOTQ2OTk0MjjSAQA?oc=5

2020年9月29日火曜日

Ontgoocheling over Septemberverklaring: "Vlaamse veerkracht, maar niet voor mensen met een handicap” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Ontgoocheling over Septemberverklaring: "Vlaamse veerkracht, maar niet voor mensen met een handicap”  Het Laatste Nieuws
  2. Wie zal Vlaams herstelplan betalen? "Belastingbetaler, maar geen extra belastingen", zegt minister-president Jambon  VRT NWS
  3. Rzoska (Groen) over koers Vlaamse regering: 'Ik voel me bekocht'  De Standaard
  4. Jambon (N-VA) kondigt 4,3 miljard investeringen aan: naar wie gaat dat geld?  Het Laatste Nieuws
  5. Vlaamse regering pompt 4,3 miljard euro in economie (maar begroting gaat wel 2,35 miljard euro in het rood)  VRT NWS
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMijwFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvbmlldXdzL2Jpbm5lbmxhbmQvb250Z29vY2hlbGluZy1vdmVyLXNlcHRlbWJlcnZlcmtsYXJpbmctdmxhYW1zZS12ZWVya3JhY2h0LW1hYXItbmlldC12b29yLW1lbnNlbi1tZXQtZWVuLWhhbmRpY2FwfmEyMzFiZjEwL9IBAA?oc=5

OVERZICHT. Wereldwijd meer dan 1 miljoen doden door coronavirus - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. OVERZICHT. Wereldwijd meer dan 1 miljoen doden door coronavirus  Het Laatste Nieuws
  2. Wereldwijd 1 miljoen sterfgevallen door COVID-19 en ja dat is veel, ook in vergelijking met de griep  VRT NWS
  3. Wereldwijd één miljoen coronadoden: zelfs in vergelijking met de griep is dat veel  Metro België
  4. LIVE. Brussel verbiedt prostitutie op straat en in rendez-voushotels - Er komt een coronacommissaris - Op week tijd bijna 20.000 positieve tests in Nederland  Het Laatste Nieuws
  5. Coronavirus eist meer dan 1 miljoen doden  De Tijd
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaWV1d3MvYnVpdGVubGFuZC9vdmVyemljaHQtd2VyZWxkd2lqZC1tZWVyLWRhbi0xLW1pbGpvZW4tZG9kZW4tZG9vci1jb3JvbmF2aXJ1c35hY2QwNTUwMi_SAQA?oc=5

De corona-app is vanaf morgen beschikbaar: hoe werkt het, is het verplicht, en wat met je privacy? - Het Nieuwsblad

“Samen krijgen we het coronavirus klein. Bescherm uzelf en ons allemaal.” Zo verwelkomt de Belgische corona-app u vanaf morgen. Tenminste als u de applicatie, die een seintje geeft wanneer u in de buurt bent geweest van iemand die corona had of heeft, installeert. Maar hoe werkt Coronalert precies? Is het verplicht? En gratis? Wij zetten alle vragen op een rij.

Wat is de bedoeling van Coronalert?

Coronalert, speciaal ontwikkeld om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het virus heeft ...

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAwOTI5XzkzNDYyMDg30gEA?oc=5

Vooral kortgeschoolde schoolverlaters slachtoffer van coronacrisis - VRT NWS

Op dit moment beginnen vele tienduizenden schoolverlaters een job te zoeken. En algemeen wordt verwacht dat de corona-epidemie die zoektocht veel moeilijker maakt. "Als we kijken naar de vorige grote crisis, de financiële crisis van 2008, dan zien we dat de werkloosheid met zo'n 50 procent was gestegen", zegt Jan Denys van Randstad. Maar tussen het opleidingsniveau waren er grote verschillen. "Bij hooggeschoolden steeg de werkloosheid van 4,5 naar 7 procent. Bij kortgeschoolden ging om het een stijging van 26 tot bijna 40 procent. Hooggeschoolden hebben daar dus al bij al niet veel last van gehad. En we vermoeden dat dit zich bij de coronacrisis zal herhalen."

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMC8wOS8yOS92b29yYWwtbGFhZ2dlc2Nob29sZGUtc2Nob29sdmVybGF0ZXJzLXNsYWNodG9mZmVyLXZhbi1jb3JvbmFjcmlzL9IBAA?oc=5

Wanneer elke druppel telt, wordt water een beleggingsproduc... - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

Wanneer elke druppel telt, wordt water een beleggingsproduc...  De Standaard Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA5MjhfOTc1ODE1NTDSAQA?oc=5

Banken dienen schadeclaim in tegen FNG - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

Banken dienen schadeclaim in tegen FNG  De Standaard Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA5MjhfOTc1ODM2NDLSAQA?oc=5

Wie zal Vlaams herstelplan betalen? "Belastingbetaler, maar geen extra belastingen", zegt minister-president Jambon - VRT NWS

In "Terzake" voegt Jambon daar aan toe dat de Vlaamse overheid een deel van het plan met Europese middelen wil financieren. "Er is een Europees herstelfonds en er is een Europees brexitfonds. Dat Europees herstelfonds zou – dat moet nog bevestigd worden - meer dan vijf miljard naar België laten gaan. Ik denk dat daar een rechtmatig deel van naar Vlaanderen mag komen. We moeten daar nog plannen voor indienen", aldus Jambon.

4,3 miljard investeren vindt Vlaams viceminister-president Hilde Crevits een goede zaak. "Dat gaat alleen over de eenmalige investeringen die over 1, 2 3 jaar zullen worden  gespreid, maar die nodig zijn om schwung te brengen in onze economie, in het bedrijfsleven en in jobcreatie", zegt ze in "De afspraak". Ze geeft toe dat we dit een aantal jaren gaan meedragen,  maar er is ook nog zoiets als de historisch lage rente en het terugverdieneffect, als de economie over enkele jaren weer aantrekt.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMC8wOS8yOC93aWUtemFsLWhldC12bGFhbXNlLWhlcnN0ZWxwbGFuLWJldGFsZW4tZGUtYmVsYXN0aW5nYmV0YWxlci1tL9IBAA?oc=5

Wie zal Vlaams herstelplan betalen? "Belastingbetaler, maar geen extra belastingen", zegt minister-president Jambon - VRT NWS

De Vlaamse overheid gaat dit jaar naar een begrotingstekort van zes miljard euro. Volgend jaar zal dat meer dan 2 miljard euro zijn. Toch is Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) categoriek. "De overheid heeft geen ander geld dan dat van de belastingbetaler, maar we gaan geen extra belastingen heffen bovenop de bestaande belastingen", aldus Jambon.

"Er komt geen coronataks om de investeringen te betalen, daar zal u niets van terugvinden in de begroting. De schulden zullen omhoog gaan door de investeringen. Die zullen op langere termijn binnen de begroting teruggevonden worden. Er komen geen nieuwe belastingen en in 2020-2021 gaan we geen extra besparingen uitvoeren in de begroting."

In "Terzake" voegt Jambon daar aan toe dat de Vlaamse overheid een deel van het plan met Europese middelen wil financieren. "Er is een Europees herstelfonds en er is een Europees brexitfonds. Dat Europees herstelfonds zou – dat moet nog bevestigd worden - meer dan vijf miljard naar België laten gaan. Ik denk dat daar een rechtmatig deel van naar Vlaanderen mag komen. We moeten daar nog plannen voor indienen", aldus Jambon.

Bekijk het gesprek met Jambon over de Septemberverklaring uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMC8wOS8yOC93aWUtemFsLWhldC12bGFhbXNlLWhlcnN0ZWxwbGFuLWJldGFsZW4tZGUtYmVsYXN0aW5nYmV0YWxlci1tL9IBAA?oc=5

Strengere maatregelen in Nederland: alle horeca dicht om 22 uur, sportwedstrijden weer zonder publiek - Het Laatste Nieuws

De Nederlandse premier Mark Rutte.
AFP De Nederlandse premier Mark Rutte.
Nederland voert strengere coronamaatregelen in naar aanleiding van de stijgende aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames. Horecagelegenheden zullen om 22 uur sluiten en sportwedstrijden zullen het weer drie weken lang zonder publiek moeten stellen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De situatie in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is ernstig en maakt hard ingrijpen noodzakelijk. Veel andere regio’s gaan intussen ook die kant op. Het aantal besmettingen loopt zo snel op dat we dreigen achter het virus aan te lopen”, aldus Rutte.

Extra maatregelen die vanaf 18 uur morgen van kracht worden, moeten daarom soelaas bieden. Ze blijven drie weken gelden.

Drie gasten thuis

Horecagelegenheden zullen voortaan om 22 uur sluiten en alle sportwedstrijden zullen het zonder publiek moeten stellen. Ook voetbalwedstrijden in eerste klasse dus. Winkelen mag ook geen uitje meer zijn. “Ga het liefst alleen”, luidt de raad van Rutte. Kwetsbare groepen en ouderen krijgen speciale tijdvakken om boodschappen te doen.

In de drie eerder genoemde steden krijgen inwoners en toeristen het advies om een mondmasker te dragen. Winkeliers mogen klanten weigeren als ze de nieuwe richtlijn in de wind slaan. De regering adviseert daarnaast om de reisbewegingen in de komende tijd zo veel mogelijk te beperken. 

Rutte naast minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.
AFP Rutte naast minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Thuiswerk wordt de norm. Werkgevers die er geen gehoor aan geven, riskeren een tijdelijke sluiting als het kantoor een besmettingsbron wordt. Thuis wordt aangeraden nog maar drie gasten te ontvangen, kinderen tot 13 jaar vallen hier niet onder. 

“Nog strenger als dit pakket niet werkt”

Buiten mogen nog maximaal veertig personen samenkomen, binnen ligt die limiet op dertig mensen. Er gelden wel een aantal uitzonderingen, denk maar aan demonstraties, culturele instellingen, dierentuinen en bedrijven. Vorige week gaf het kabinet al aan scholen zo lang mogelijk open te willen houden.

Rutte en co verwachten na ongeveer tien dagen tot twee weken de eerste effecten van het pakket nieuwe maatregelen. “Als het niet werkt, zullen we nog strengere maatregelen moeten nemen. Dan moeten de horeca en de cultuursector helemaal gesloten worden en gaan we in een intelligente lockdown”, klonk het. 

Lees ook: Te veel Nederlanders in onze cafés? Dan dreigt ook bij ons weer een vervroegd sluitingsuur (+)


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMikgFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvbmlldXdzL2J1aXRlbmxhbmQvc3RyZW5nZXJlLW1hYXRyZWdlbGVuLWluLW5lZGVybGFuZC1hbGxlLWhvcmVjYS1kaWNodC1vbS0yMi11dXItc3BvcnR3ZWRzdHJpamRlbi13ZWVyLXpvbmRlci1wdWJsaWVrfmFkNzU2NDQwL9IBAA?oc=5

Relanceplan van 4,3 miljard euro moet Vlaanderen uit coronac... - De Standaard

‘Vlaamse veerkracht’, zo heet het relanceplan waarmee de Vlaamse regering de coronacrisis – maar ook haar eigen zwakke start – wil doen vergeten. ‘We zijn geen perfecte mensen. Maar de Vlaamse regering deed en doet wat ze kan.’

Niet parlemenstvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA), maar Vlaams Belanger Filip Dewinter leidde deze namiddag de vergadering in het Vlaams Parlement. Homans geeft verstek omdat ze zich vandaag liet testen ...

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA5MjhfOTQ4OTEyODHSAQA?oc=5

2020年9月28日月曜日

Vivaldi mikt op 2 à 6 miljard euro nieuwe uitgaven - De Tijd

De kostprijs van de wenslijst van de Vivaldi-partijen komt uit op meer dan 10 miljard euro. Maar de zeven partijen willen landen op een bedrag tussen 2 en 6 miljard euro.

Het is met kleine oogjes dat de Vivaldi-onderhandelaars maandagochtend weer samen aan tafel gingen zitten. Zondagnacht vergaderden de zeven partijen tot 4 uur, maar ze gingen zonder akkoord uit elkaar. Een van de grote struikelblokken blijft de begroting: wensenlijstjes genoeg, maar hoe worden die wensen betaald?

De wensenlijsten van de liberalen, socialisten, groenen en CD&V werden samengevat in een budgettaire tabel, die De Tijd kon inkijken. Op tafel ligt voor 11 miljard euro aan nieuw beleid. Het gaat om extra uitgaven in het jaar 2024. De lijst is een aanvulling op een eerdere tabel, waarover De Tijd al berichtte.

Minimumpensioenen

Voor een klein miljard euro gaat het over investeringen, vooral in de NMBS. De overige 10 miljard euro zijn structurele uitgaven. De duurste maatregel is het verhogen van het minimumpensioen tot 1.500 euro, waarvoor een bedrag van 2,3 miljard euro in de tabellen staat. Het optrekken van alle uitkeringen tot de armoedegrens kost 1,6 miljard euro. Het zijn twee trofeeën waarop de socialisten hebben ingezet.

2,3 miljard
kostprijs optrekken minimumpensioen
Het optrekken van het minimumpensioen tot 1.500 euro zou 2,3 miljard euro kosten.

Ook voor het ondersteunen van de ondernemers, vooral een liberale eis, staan een aantal maatregelen in de tabellen. Het gaat over het verlengen van de investeringsaftrek voor investerende kmo’s, wat 300 miljoen euro kost. De invoering van een ondernemersaftrek voor zelfstandigen zonder een vennootschap kost 465 miljoen euro. Het is een compensatie omdat zij niet profiteren van de verlaging van de vennootschapsbelasting.

Investeringen

Andere opvallende uitgaven zijn extra investeringen in justitie (450 miljoen euro), de politie (200 miljoen) en in tal van groene maatregelen, zoals het veralgemenen van het btw-tarief van 6 procent voor energiebesparende investeringen aan woningen (478 miljoen euro) en het afbreken en renoveren van gebouwen (191 miljoen euro). Voor CD&V zijn gezinsondersteunende maatregelen zoals een groter fiscaal voordeel voor wie kinderen heeft (200 miljoen euro) belangrijk.

De wensenlijst is een vertrekbasis. De onderhandelaars bekijken nu welke maatregelen er effectief komen en op welke manier.

Alle wensen zomaar inwilligen is geen optie want dan zou de begroting nog veel verder ontsporen. De wensenlijst is een vertrekbasis. De onderhandelaars bekijken nu welke maatregelen er effectief komen en op welke manier. Of het minimumpensioen van 1.500 euro een netto- of brutobedrag is, maakt bijvoorbeeld een wereld van verschil.

Tegelijk wordt uitgezocht aan welke nieuwe besparingen of inkomsten het nieuwe beleid wordt gelinkt. Aanvankelijk was afgesproken dat het nieuwe beleid budgetneutraal zou moeten zijn, al zijn ook daarover de meningen verdeeld. De socialisten zijn daar coulanter in dan de liberalen.

2 à 6 miljard

Volgens een onderhandelaar is die oefening al deels rond. Het plan is de wensenlijst te reduceren tot 2 à 6 miljard euro. De liberalen mikken eerder op 2 miljard, de socialisten op 6 miljard. Over hoeveel het precies wordt en welke maatregelen er komen, moet maandagmiddag een akkoord worden gesloten. Alle puzzelstukken liggen naar verluidt op tafel, het is nu aan de voorzitters om te beslissen.

De formateurs Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS) worden maandagavond bij de koning verwacht, liefst met een regeerakkoord onder de arm en duidelijkheid over wie van de twee premier wordt. Woensdag volgen dan partijcongressen, zodat de nieuwe premier op 1 oktober zijn regeerverklaring in de Kamer kan afleggen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL2ZlZGVyYWFsL3ZpdmFsZGktbWlrdC1vcC0yLWEtNi1taWxqYXJkLWV1cm8tbmlldXdlLXVpdGdhdmVuLzEwMjU0Mzc2Lmh0bWzSAQA?oc=5

Vivaldi 'klaar om tot de finish te gaan' - De Tijd

De liberalen, socialisten, groenen en CD&V zetten maandagvoormiddag de eindsprint van de regeringsonderhandelingen in. De belangrijkste vragen zijn vanwaar het geld komt en wie premier wordt.

De zeven partijen die een Vivaldi-regering willen vormen zitten sinds maandagvoormiddag 10 uur weer bijeen in het Egmontpaleis voor de laatste loodjes van de onderhandelingen. Daarmee hebben ze wellicht de laatste rechte lijn naar een akkoord ingezet.

Maandagochtend om 4 uur waren ze zonder definitieve deal uiteengegaan na een marathonsessie.

Op tafel liggen beladen thema's als de pensioenen en de fiscaliteit, waarbij nog belangrijke knopen moesten worden doorgehakt. Het minimumpensioen van 1.500 euro: is dat netto of bruto? En welke bijdrage van de sterkste schouders komt er?

Voor zondag is door de zeven Vivaldi-partijen nauwelijks over de begroting gesproken.

Die knopen zijn onlosmakelijk verbonden met de begroting, waar de onderhandelaars zich maandag nog over moeten buigen. De cruciale vraag is immers: hoe gaan de Vivaldi-partijen het nieuwe beleid financieren? Elke partij heeft daarover wel haar ideeën, maar tot nog toe werd daar nauwelijks over gesproken.

Omdat er nog zo veel onduidelijkheid is, was het volgens een onderhandelaar lastig om zondagnacht al te landen. Temeer omdat ook nog over de posten moet worden gesproken: wie wordt premier en welke partij krijgt welke ministerposten?

De formateurs Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS) worden pas maandagavond bij koning Filip verwacht. Verwacht wordt dat een van hen twee premier wordt.

Als de Vivaldi-partijen vasthouden aan hun deadline van donderdag 1 oktober is een akkoord tegen maandagavond nodig. Voor de regering kan worden geïnstalleerd, moeten nog partijcongressen worden georganiseerd.

Daarbij wordt met spanning uitgekeken naar de christendemocraten, waar de partij nog altijd niet op één lijn achter de regeringsdeelname lijkt te staan. De opbouw voor dat congres lijkt nu bezig. Zondag zei federaal vicepremier Koen Geens dat hij de regeringsdeelname 'door het congres zal sleuren'.

Formateurs Paul Magnette en Alexander De Croo worden maandagavond bij de koning verwacht.

Maandag zei Peter Wouters, algemeen voorzitter van de christelijke arbeidersbeweging Beweging.net, op Radio 1 dat deze regering 'meer krediet verdient', al is het maar omdat de partijen die het belang van sociaal overleg begrijpen aan boord zijn.

Wouters zei niet te weten of in het regeerakkoord een passage over Arco komt, de coöperatieve holding van de christelijke arbeidersbeweging die failliet ging bij de val van Dexia. 'Ik hoop dat ze het overwegen', zei Wouters. Beweging.net hoopt nog altijd op een schadevergoeding voor de 800.000 aandeelhouders die hun geld verloren.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL2ZlZGVyYWFsL3ZpdmFsZGkta2xhYXItb20tdG90LWRlLWZpbmlzaC10ZS1nYWFuLzEwMjU0MzAwLmh0bWzSAQA?oc=5

Basic-Fit moet 148 fitnesscentra in Frankrijk twee weken sluiten vanwege corona - Het Laatste Nieuws

Basic Fit
Fitnessketen Basic-fit moet tijdelijk 148 fitnesscentra in Frankrijk sluiten vanwege de coronamaatregelen in dat land. Het Nederlandse bedrijf is het niet eens met die beslissing van de Franse overheid. Daarom is Basic-Fit meteen een juridische procedure gestart om de clubs zo snel mogelijk te kunnen heropenen.

De gedwongen sluiting geldt in eerste instantie voor twee weken en betreft fitnesscentra in grote steden als Parijs, Bordeaux, Lille, Lyon en Marseille. In totaal heeft de keten 445 sportscholen in Frankrijk.

Eerder dit jaar moest Basic-Fit in het land ook al filialen tijdelijk sluiten in verband met de coronalockdown. Sinds de heropening in juni hanteert het bedrijf strikte maatregelen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Onderzoek zou aantonen dat de locaties veilig zijn, vandaar dat Basic-Fit de hernieuwde sluiting door de Franse overheid betwist. In Frankrijk kreeg Basic-Fit de afgelopen maanden al weer 11 miljoen bezoekers over de vloer, naar eigen zeggen zonder enige uitbraak van het coronavirus.

De onderneming vreest overigens niet dat de nieuwe ontwikkelingen voor financiële problemen zorgen. Basic-Fit stelt over voldoende middelen te beschikken om de impact van de sluitingen op te vangen.


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiemh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2Vjb25vbWllL2Jhc2ljLWZpdC1tb2V0LTE0OC1maXRuZXNzY2VudHJhLWluLWZyYW5rcmlqay10d2VlLXdla2VuLXNsdWl0ZW4tdmFud2VnZS1jb3JvbmF-YTg2OTdjZmIv0gEA?oc=5

En dat in coronatijden: overvolle metro's door stakingsactie vakbonden - Het Laatste Nieuws

Metrolijn 1 rijdt aan een lagere frequentie, waardoor passagiers tegen elkaar gepakt staan.
Dieter Nijs Metrolijn 1 rijdt aan een lagere frequentie, waardoor passagiers tegen elkaar gepakt staan.
Op het netwerk van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB zijn er maandag verstoringen door de nationale actiedag van de vakbonden ABVV, ACV en ACLVB. De actie leidt tot grotere drukte op de metro.

De metrolijnen 1, 2 en 5 rijden aan een verminderde frequentie, net als verscheidene tram- en buslijnen. Andere lijnen rijden helemaal niet.

De vakbonden voeren in het hele land ‘coronaproof’ acties, om te eisen dat de werkgevers een overleg opstarten over hogere uitkeringen. Door de actie zitten de metro’s die wel rijden tijdens de ochtendspits overvol. Dat stelde onze fotograaf ter plaatse vast. 

Dieter Nijs

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidmh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9pbi1kZS1idXVydC9icnVzc2VsL2VuLWRhdC1pbi1jb3JvbmF0aWpkZW4tb3ZlcnZvbGxlLW1ldHJvLXMtZG9vci1zdGFraW5nc2FjdGllLXZha2JvbmRlbn5hOWMzMjIyOS_SAQA?oc=5

Stijging aantal nieuwe besmettingen vertraagt - De Standaard

Tussen 18 en 24 september werden per dag gemiddeld 1.551 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er 17 procent meer dan de zeven dagen ervoor. Het aantal overlijdens steeg in die periode tot gemiddeld 4,4 per dag, zo blijkt maandag uit de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

De stijging van het aantal nieuwe besmettingen vertraagt al enkele dagen. Zondag meldde Sciensano een stijging van het gemiddelde aantal besmettingen met 24 procent. Zaterdag ging het nog om een stijging met 40 procent, vrijdag was er sprake van een stijging met 48 procent.

In totaal werden nu al 112.803 besmettingen met het coronavirus geregistreerd.

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners steeg tussen 11 en 24 september tot 169,1 (+128 procent).

Tussen 18 en 24 september overleden er gemiddeld 4,4 mensen door de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een stijging met 2. Hoewel het om een kleine stijging gaat in absolute getallen, is er wel een versnelling van het aantal nieuwe overlijdens zichtbaar.

In de week van 18 tot 24 september tot slot, werden gemiddeld 68 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis (+22,4 in absolute getallen). Sinds het begin van de epidemie werden al 20.079 mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA5MjhfOTE0OTg4MDHSAQA?oc=5

Federale ombudsman wil vereenvoudigde belastingaangifte hervormen | Binnenland | Nieuws - Het Laatste Nieuws

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.
De federale ombudsman David Baele geeft de fiscus een onvoldoende voor het voorstel van vereenvoudigde belastingaangifte. De bijna vier miljoen Belgen die zo'n voorstel ontvangen, lopen te vaak fiscaal voordeel mis omdat het systeem te complex is en de belastingplichtige te weinig informatie krijgt. In sommige gevallen gaat het zelfs om duizenden euro's. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

Veel burgers begrijpen de complexe regels van de belastingberekening niet en hebben hulp nodig bij het invullen van hun aangifte en om na te gaan of hun voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA) correct is. Dat is de conclusie van kersvers federaal ombudsman David Baele. Hij overhandigt zijn rapport vandaag aan het federaal parlement. 

Dit jaar kregen al 3.920.000 burgers, of 59 procent van alle belastingplichtigen, zo'n voorstel van vereenvoudigde aangifte. Het doelpubliek is dus enorm uitgebreid, de aangiften worden steeds complexer en zo sluipen er ook meer fouten in. In totaal 364.088 belastingplichtigen toonden in 2019 onvolledigheden of fouten aan.

De ombudsman voegt ook twaalf aan­bevelingen aan het rapport toe. "Die moeten voor meer trans­parantie en duidelijkheid zorgen zodat de burger de fiscale voordelen krijgt waar hij recht op heeft, bijvoorbeeld door een hypothecaire lening."

De FOD Financiën betwist het rapport niet en belooft werk te maken van de aanbevelingen.

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaWV1d3MvYmlubmVubGFuZC9mZWRlcmFsZS1vbWJ1ZHNtYW4td2lsLXZlcmVlbnZvdWRpZ2RlLWJlbGFzdGluZ2FhbmdpZnRlLWhlcnZvcm1lbn5hYzE4NjEyOC_SAQA?oc=5

Fouten van fiscus kosten burger duizenden euro's: “Maar nog niet te laat om fiscale voordelen te krijgen waar je recht op hebt” - Het Nieuwsblad

De federale Ombudsman geeft de overheidsdienst Financiën een onvoldoende voor het voorstel van vereenvoudigde belastingaangifte. De bijna vier miljoen Belgen die zo’n voorstel ontvangen, lopen te vaak fiscaal voordeel mis omdat het systeem te complex is en de belastingplichtige te weinig informatie krijgt. In sommige gevallen gaat het zelfs om duizenden euro’s. “Dat is onaanvaardbaar. Het vertrouwen van de burgers in de overheid staat hier op het spel.”

“Veel burgers begrijpen de complexe regels van de belastingberekening niet en hebben hulp nodig bij het invullen van hun belastingaangifte en om na te gaan of hun voorstel van vereenvoudigde aangifte ...

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAwOTI3Xzk2Nzc3ODU00gEA?oc=5

Begrotingsdiscussie nog hele kluif, mogelijk maandag nog ond... - Het Nieuwsblad

De onderhandelaars van de zeven partijen die een nieuwe federale regering willen vormen, zitten zondagavond nog steeds rond de tafel op zoek naar een regeerakkoord. De kans lijkt klein dat ze hun werk in de loop van de nacht helemaal zullen kunnen afronden. Met het begrotingswerk ligt er immers nog een hele kluif op de tafel.

De voorzitters van liberalen, socialisten, groenen en CD&V zijn nu al dagen intensief aan het onderhandelen over een regeerakkoord, dat ze uiterlijk maandag klaar willen hebben. De coformateurs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) moeten dan verslag uitbrengen aan de koning. Wanneer ze dat precies moeten doen, is nog niet duidelijk. Aan VTM Nieuws sprak Magnette zondagmorgen over “maandagavond”.

Er wachten nog lange onderhandelingsuren in het Egmontpaleis. Nadat zondag onder meer over fiscaliteit is gesproken, wacht ook nog het begrotingswerk, waardoor uiteindelijk ook heel wat eerder afgesproken maatregelen opnieuw op de tafel komen. Vraag is bijvoorbeeld hoe de door de sommige partijen gevraagde verhoging van de minimumpensioenen gefinancierd zal worden en hoe die verhoging concreet in de tijd gepland zal zijn.

Voorlopig is niet duidelijk of de onderhandelaars zondagnacht “tot de finish” gaan. Mogelijk komen ze maandag nog bijeen om de laatste zaken uit te klaren. Dat gaan niet in het minst om de verdeling van de bevoegheden tussen de verschillende partijen en de vraag wie er uiteindelijk premier wordt. Aan RTL-Tvi zei Waals minister-president Elio Di Rupo dat het niet “ongerechtvaardigd” zou zijn mocht de PS vragen om de eerste minister te mogen leveren, omdat de socialistische familie (PS en SP.A) de grootste politieke familie is. Maar Di Rupo nuanceerde wel: “Dat is nog iets anders”, reageerde hij op de vraag of de PS de Wetstraat 16 effectief zal opeisen.

Beweging.net, de christelijke werknemersbeweging, reageert intussen positief op de vorming van de Vivaldi-coalitie. “Als beweging.net zijn we dus in positieve verwachting van een regering die eindelijk de slagschaduw van de verkiezingen achter zich laat en zich ten volle richt op de vraagstukken van ons land. We hebben al meer dan 400 dagen geleerd dat angst een slechte raadgever is. Wanneer deze partijen de moed hebben in een regering te stappen, verdienen ze minstens daarvoor krediet”, zegt voorzitter Peter Wouters in een boodschap op de website van beweging.net .

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAwOTI3Xzk2NDk4ODI10gEA?oc=5

Actiecomité begint petitie: “Zennebeemdenbos redden uit hand... (Mechelen) - Gazet van Antwerpen

Plopsa plant na De Panne en Landen-Hannuit ook een waterpretpark in Mechelen. ©  Photo News

Mechelen -

Het actiecomité Groene Buffer van Mechelen-Zuid schakelt een versnelling hoger in haar verzet tegen de plannen voor een vestiging van Plopsaqua. De leden zijn met een online petitie begonnen die in een dag tijd al zo’n zevenhonderd handtekeningen opleverde.

Sven Van Haezendonck

“Het zou mooi zijn als we er tegen de gemeenteraad maandagavond duizend halen, maar daar moet het niet stoppen”, zegt Jan De Coster, woordvoerder van actiecomité Groene Buffer van Mechelen-Zuid. Op de gemeenteraad staan alvast een debat en verschillende vragen van raadsleden geagendeerd. Plopsa Group wil nog dit jaar een omgevingsvergunning aanvragen voor de bouw van een waterpretpark en een stedelijk zwembad aan Technopolis in Mechelen.

In slechte aarde

Dat de multinational niet bereid is om een nieuw gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan af te wachten, valt in slechte aarde bij het actiecomité. “Het is een typische reactie geworden van Plopsa en van het stadsbestuur om het protest rond het project af te doen als de acties van enkelingen. De verontwaardiging over de plannen vind je wel degelijk over heel Mechelen. Dat merk je ook aan het aantal volgers op onze sociale media”, vertelt De Coster.

LEES OOK: Ondanks protest zet Plopsaqua project door: “Mechelaars dreigen zonder stedelijk zwembad te vallen”

Om nog eens een duidelijk signaal te geven, is Groene Buffer zaterdagmiddag met een petitie begonnen. “We vragen om het Zennebeemdenbos een eerlijke kans te geven met een degelijk onderzoek rond het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan, red.) en het project er niet snel-snel door te duwen zolang het juridisch kader nog gunstig is. Volgens ons zijn alternatieve oplossingen voor zwembad Geerdegemvaart ook niet voldoende onderzocht”, legt Jan De Coster uit.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMib2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA5MjdfOTM3Mjk4MjgvYWN0aWVjb21pdGUtYmVnaW50LXBldGl0aWUtemVubmViZWVtZGVuYm9zLXJlZGRlbi11aXQtaGFuZGVuLXBsb3BzYdIBAA?oc=5

2020年9月27日日曜日

OVERZICHT. Aantal nieuwe besmettingen stijgt minder snel dan vorige dagen - Het Laatste Nieuws

REUTERS
Tussen 10 en 23 september zijn er in ons land 168 besmettingen per 100.000 inwoners geregistreerd. Dat is een stijging met 144 procent tegenover de periode van twee weken ervoor. In de week van 17 en 23 september werden gemiddeld 1.528,7 besmettingen per dag geregistreerd (+24 procent), blijkt uit de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Het aantal nieuwe besmettingen stijgt minder snel dan de vorige dagen. Zaterdag was er nog sprake van een stijging met 40 procent en vrijdag van een stijging met 48 procent. Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen stijgt dan wel met een kwart ten opzichte van een week eerder, maar is wel gedaald ten opzichte van dat van gisteren (1.529 vs 1.541). In totaal werden nu al 112.803 coronabesmettingen geregistreerd.

Op woensdag 23 september, het laatste beschikbare dagcijfer, zijn in ons land 1.716 besmettingen geregistreerd. Een dag eerder, op dinsdag 22 september, waren er dat nog 1.964, en op maandag 21 september 2.187.

Het aantal besmettingen van na 23 september is nog niet definitief, maar voor donderdag 24 september staan er nu wel al 1.242 besmettingen in de tabellen, voor vrijdag 25 september gaat het voorlopig om 256. Die cijfers zullen de komende dagen nog oplopen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het gemiddelde aantal coronatests dat per dag wordt uitgevoerd in België bedraagt 34.273, met een uitschieter van meer dan 46.000 tests vorige week woensdag. Sinds dinsdag daalt het aantal tests dat afgenomen wordt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De positiviteitsratio ligt op 4,2 procent. Dat getal is de verhouding tussen het totale aantal tests en het aantal positieve resultaten. Hoe hoger het cijfer, hoe meer de epidemie in de bevolking verspreid is. De recente cijfers tonen dat de positiviteitsratio gestaag blijft toenemen. Een week eerder bedroeg die nog 3,62 procent.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg tussen 17 en 23 september met gemiddeld 65 (+19,7 procent). Gisteren werden 52 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Vrijdag werden 72 personen met het coronavirus gehospitaliseerd. Donderdag waren dat er nog 83, het hoogste dagcijfer sinds midden mei.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Er lagen zaterdag 626 mensen in het ziekenhuis, van wie 120 in de intensieve zorgen. Zestig mensen moesten beademd worden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Gemiddeld stierven tussen 17 en 23 september 4,1 mensen per dag (+1,4 procent). Dat is vergelijkbaar met eind augustus, toen we in een dalende trend zaten wat het aantal overlijdens aan corona betreft. Er stierven in ons land al 9.974 mensen aan het coronavirus. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook: Onze reporter – zonder mondmasker – in Zweden: “Deze strategie zou in België niet gewerkt hebben” (+)


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMid2h0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaWV1d3MvYmlubmVubGFuZC9vdmVyemljaHQtYWFudGFsLW5pZXV3ZS1iZXNtZXR0aW5nZW4tc3Rpamd0LW1pbmRlci1zbmVsLWRhbi12b3JpZ2UtZGFnZW5-YWFkYjlmZTMv0gEA?oc=5